27/01/2021 27/01/2021 “Διακρίθηκε για την αυτοθυσία του, αλλά ειδικά για τις πράξεις ελεημοσύνης και φροντίδας για την Εκκλησία και τους πσιτούς”, τόνισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν για τον Άγιο Ιωσήφ τον Ελεήμονα στην ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό στο Ιάσιο την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωσήφ. Ο Καθεδρικός Ναός έχει...
27 Ιανουαρίου, 2021 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2021 - 15:58

Εορτάστηκε ο Άγιος Ιωσήφ ο Ελεήμων στο Ιάσιο Ρουμανίας

Διαδώστε:
Εορτάστηκε ο Άγιος Ιωσήφ ο Ελεήμων στο Ιάσιο Ρουμανίας

“Διακρίθηκε για την αυτοθυσία του, αλλά ειδικά για τις πράξεις ελεημοσύνης και φροντίδας για την Εκκλησία και τους πσιτούς”, τόνισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν για τον Άγιο Ιωσήφ τον Ελεήμονα στην ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό στο Ιάσιο την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωσήφ.

Ο Καθεδρικός Ναός έχει ως προστάτη τον Άγιο Ιωσήφ αφού ήταν εκείνος που τον ολοκλήρωσε παρά τις πιέσεις που δέχτηκε όσο ήταν Μητροπολίτης να τον γκρεμίσει. Όπως ανέφερε ο Θεοφιλέστατος “Ο Άγιος Ιωσήφ είχε μιλήσει στο Κοινοβούλιο της χώρας λέγοντας ότι έαν μια χώρα δεν έχει τα χρήματα για να χτίσει έναν Καθεδρικό Ναό, τότε θα παραιτηθώ από τη Μητρόπολη”.

Στη Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Ιωσήφ ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Αρχεπίσκοπος Ιασίου και Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης κ. Θεοφάνης με συλλειτουργό του τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ν. Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν.

“Είναι βασικός πυλώνας της Μητρόπολης” τόνισε για τον Άγιο ο Θεοφιλέστατος ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην εγγύτητα που είχε ο Άγιος Ιωσήφ προς τους νέους, τους φτωχούς και τους κληρικούς.

Υπηρέτησε για 27 χρόνια την Μολδαβία και στάθηκε ως αληθινός πατέρας, αφοσιωμένος ιεραπόστολος και αληθινός υπηρέτης του Χριστού” ανέφερε ο Επίσκοπος κ. Βενιαμίν ενώ συνέχισε “Αν και το πλαίσιο δεν ήταν ευνοϊκό, καθώς ήταν μια περίοδος με πολλές κοινωνικές αναταραχές, ο Άγιος Ιωσήφ ο Ελεήμων έδειξε τη δύναμη της προσευχής, ο οποίος με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση καθοδήγησε το ποίμνιό του, ζητώντας από τον Θεό να προστατεύσει τη χώρα και το ρουμανικό έθνος”.

Ο Επίσκοπος της Νότιας Βησσαραβίας παρότρυνε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. «Ας καλέσουμε τον Άγιο Ιεράρχη Ιωσήφ να είναι ταξιδιώτης μαζί μας σε αυτήν τη ζωή, να μεταφέρει τις προσευχές μας μπροστά στο θρόνο της Αγίας Τριάδας και να μας διδάξει να είμαστε ελεήμονες, να είμαστε γενναιόδωροι και ευγενικοί σε εκείνους γύρω μας, να μας μάθει να είμαστε υπάκουοι στις εντολές του Θεού».

Στο τέλος της θητείας, ο Μητροπολίτης Πατήρ Τεόφαν τόνισε ότι ο Άγιος Ιεράρχης Ιωσήφ ο Έλεος είναι ένα δώρο που προσφέρεται από τον Θεό στην Εκκλησία και τους πιστούς στην περιοχή της Μολδαβίας και πέραν αυτής.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας αγιοκατάταξε τον Άγιο Ιωσήφ τον Ελεήμων το 2017.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Βίος Αγίου Ιωσήφ του Ελεήμων: 

Αυτός ο μεγάλος ιεράρχης της Μολδαβίας Ιωσήφ ο Νανιέσκου, ο κληθείς «ελεήμων», ήταν ο επιφανέστερος εκπρόσωπος της Ρουμανικής εκκλησίας κατά τον 19ον αιώνα μετά τον άγιο Καλλίνικο της Τσερνίκας.

Ήταν υιός του ιερέως Ανανίου Μιχαλάκε και της πρεσβυτέρας Θεοδοσίας από το χωριό Ραζάλαϊ-Μπαλτς.

Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1818. Μετά από δύο χρόνια ο πατέρας του πέθανε και παρέμεινε η χήρα μητέρα του με δύο παιδιά, τον Ιωάννη και τον Ιερεμία. Το έτος 1831 ο ιεροδιάκονος Θεοφύλακτος, ο θείος του, μετέφερε στο μοναστήρι του αγίου Σπυρίδωνος του Ιασίου τον Ιωάννη, για να μορφωθή. Εδώ έμαθε την γραφή, την ανάγνωση, το τυπικό και την εκκλησιαστική μουσική.

Το έτος 1834 ο ιεροδιάκονος Θεοφύλακτος εξελέγη ηγούμενος στο μοναστήρι του αγίου Προφήτου Σαμουήλ στη Φοκσάνι, όπου έφερε και τον ανεψιό του. Το έτος 1835 ο ιεροδιάκονος Θεοφύλακτος έγινε εκκλησιάρχης στην επισκοπή του Μπουζάου από τον ονομαστό Επίσκοπο Καισάριο μαζί με τον νεαρό Ιωάννη. Στις 23 Νοεμβρίου 1835 ο ρασοφόρος Ιωάννης εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωσήφ, στον καθεδρικό ναό της Επισκοπής, ενώ την δεύτερη ημέρα χειροτονήθηκε διάκονος. Ως μαθητής του επισκόπου Καισαρίου το έτος 1836 ο ιεροδιάκονος Ιωσήφ εισήλθε στο σεμινάριο του Μπουζάου που μόλις είχε ιδρυθή. Απεφοίτησε το 1840. Κατόπιν, στα χρόνια 1840-1847, συνέχισε τις σπουδές στο κολλέγιο του αγίου Σάββα στο Βουκουρέστι. Το έτος 1849 έγινε ηγούμενος στο ηγεμονικό μοναστήρι Μορουνγκλάβ της επαρχίας Βίλτσεα, ενώ στις 29 Αυγούστου 1850 χειροτονήθηκε ιερεύς στο Βουκουρέστι.

Τον Νοέμβριο του 1852 έγινε πρωτοσύγγελος του αγίου Καλλινίκου επισκόπου του Ρίμνικ. Το 1857 έγινε ηγούμενος στο μοναστήρι Γκαϊσένι του νομού Ντιμποβίτσα, ενώ μετά από 4 χρόνια έγινε αρχιμανδρίτης από τον Μητροπολίτη Νήφωνα και το 1863 έγινε ηγούμενος στο μοναστήρι Σαριντάρι του Βουκουρεστίου. Στα χρόνια 1864-1870 ο αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Νανιέσκου, εργάσθηκε σαν καθηγητής των θρησκευτικών στο Γυμνάσιο Γεωργίου Λαζάρ και στο Λύκειο Ματθαίου Μπασαράμπη στην πρωτεύουσα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια (1870-1872) ήταν διευθυντής στο Κεντρικό Σεμινάριο.

Στις 23 Απριλίου 1872 ο αρχιμανδρίτης Ιωσήφ χειροτονήθηκε αρχιερεύς, ενώ τον Ιανουάριο του 1873 έγινε επίσκοπος του Άρντζες. Στις 10 Ιουνίου 1875 εξελέγη μητροπολίτης Μολδαβίας και στις 6 Ιουλίου του ιδίου χρόνου εγκαταστάθηκε στο Ιάσιο. Επί 27 χρόνια ο αξιοσέβαστος μητροπολίτης Ιωσήφ εποίμανε με μια σπάνια πραότητα και σοφία την Μητρόπολη της Μολδαβίας. Εδώ ανέπτυξε πολύ πλούσια πνευματική θεολογική, ποιμαντική και κοινωνική δραστηριότητα σ’ όλη την ζωή του, παραμένοντας για τις επόμενες γενεές ένα ζωντανό και δυσκολομίμητο παράδειγμα.
Στις 26 Ιανουαρίου 1902 ο μητροπολίτης Ιωσήφ, «ο άγιος και ελεήμων», εγκατέλειψε τα πνευματικά του παιδιά και μετατέθηκε στις ουράνιες μονές για να βλέπη το πρόσωπο του μεγάλου αρχιερέως Ιησού Χριστού. Ο τάφος του ευρίσκεται πλησίον του Καθεδρικού ναού που τον αποτελείωσε ο ίδιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων