Εορτάστηκε πανηγυρικά η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή
H λειψανοθήκη με το σκήνωμα της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής βγήκε σήμερα το πρωί, κυριώνυμο ημέρα της εορτής της, από τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου και τοποθετήθηκε προς προσκύνηση από τους πιστούς στο θόλο που βρίσκεται στην περιοχή Casei Epivata.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε περίπου στις 06:30 το πρωί, ενώ ψαλλόταν ο Όρθρος. Στην ακολουθία συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως Σουτσεάβας και Ραουντίου κ. Καλλίνικος.
Η πομπή με τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με τον ήχο του ταλάντου, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, που ακολουθεί.
Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στο βάθρο που δημιουργήθηκε στη λεωφόρο eftefan cel Mare şi Sfânt.
Όσοι δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία σε δύο μεγάλες οθόνες, που βρίσκονται στη λεωφόρο: η μία βλέπει στην πλατεία της Ένωσης (Union) και η άλλη προς το Παλάτι του Πολιτισμού.
Χθες το βράδυ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Προχοβεάνου π. Τιμόθεος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου. Ο Ιεράρχης μίλησε για τη ζωή της Οσίας, αλλά και για το ταξίδι των λειψάνων της ως ένα μεγάλο προσκύνημα από το οποίο μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες της ζωής.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου αποκάλεσε την Αγία ως «το παιδί που είχε αφήσει το πατρικό της σπίτι από απεριόριστη αγάπη για εκείνον που είχε δείξει απεριόριστη αγάπη σε μας».
Τόνισε ότι ολόκληρη η ζωή της ήταν ένα προσκύνημα, «ταξιδεύοντας στις συνθήκες εκείνης της εποχής, με ζέστη ή με βροχή ή με κρύο, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια στην Ηράκλεια του Πόντου, περπατώντας στα βήματα του Σωτήρος εξαιτίας μιας σημαντικής εσωτερικής ανάγκης».
«Το έκανε αυτό ακολουθώντας την προτροπή του Σωτήρος να απαρνηθεί τα πράγματα του κόσμου, να τα αποκηρύξει και να τον ακολουθήσει: «Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι».
(Και αφού προσκάλεσε το λαό μαζί με τους μαθητές του, είπε σε αυτούς· “όποιος θέλει να με ακολουθήσει ως πιστός μαθητής μου, ας απαρνηθεί τον αμαρτωλό εαυτόν του με τις αδυναμίες και τα πάθη του, ας πάρει την απόφαση να υποστεί προς χάριν μου ταλαιπωρίες και αυτόν ακόμη τον σταυρικό θάνατο, και ας με ακολουθήσει στο δρόμο, που εγώ χάραξα) (Μάρκος 8: 34).
Το ταξίδι των λειψάνων
«Τα λείψανα της έκαναν, επίσης, ένα μακρύ ταξίδι προσκυνήματος, λόγω των ιστορικών δοκιμασιών εκείνης της εποχής. Θα έφταναν από την Κωνσταντινούπολη στο Τάρνοβο, ένα διάσημο φρούριο εκείνη την εποχή. Από το Τάρνοβο στο Βίντιν (Βιδίνιο της Βουλγαρίας) από το Βιντίν στο Βελιγράδι και από το Βελιγράδι ξανά στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Επίσκοπος.
Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρίγκιπα Μιρτσέα του Πρεσβύτερου, «για τρία χρόνια, τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής βρισκόταν στην αυλή του, έως ότου ο Σουλτάνος, θυμωμένος με τον μεγάλο άρχοντα, τα προσέφερε στην πριγκίπισσα της Σερβίας, η οποία είχε πληρώσει αρκετά, για να τον πείσει και να τον ευχαριστήσει».
«Το 1521, τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη. Τοποθετήθηκαν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και για λίγο στο παρεκκλήσι της Πατριαρχικής κατοικίας», συνέχισε ο π. Τιμόθεος.
«Πριν αποδημήσει εις Κύριον, ο Πατριάρχης Παρθένιος της Κωνσταντινούπολης ήθελε να αφήσει τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής σε ένα ευλογημένο μέρος, επειδή το Πατριαρχείο τότε περνούσε μεγάλες δοκιμασίες», πρόσθεσε.
«Για την ευσέβεια των Ρουμάνων και τη γενναιοδωρία του Λόρδου της Μολδαβίας, Βασίλι Λούπου, το 1641, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποφάσισε να αφήσει στην Ρουμανία τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής.
Συνοδευόμενα από τρεις Έλληνες Μητροπολίτες με πλοίο από την Κωνσταντινούπολη προς το Γαλάτσι της Ρουμανίας και στη συνέχεια σε μια μακρά πομπή προς το Ιάσιο, τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής τοποθετήθηκαν στην πιο όμορφη εκκλησία που είχε τότε η Μολδαβία».
Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος π. Τιμόθεος προσευχήθηκε, ώστε η Αγία Παρασκευή να φέρει ενώπιον του Θεού τα αιτήματα όλων των Ρουμάνων και των Ορθόδοξων που την τιμούν παντού.
Κείμενο και Φωτογραφίες: Basilica.ro / Raluca Ene
Επιμέλεια και μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.