Πατριαρχείο Ρουμανίας
22 Ιουλίου, 2024

Φοιτητές από τη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου μελέτησαν τις ελληνικές επιγραφές στο μοναστήρι Cozia

Διαδώστε:

Ομάδα φοιτητών από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου συμμετείχε σε πρακτική άσκηση στο μοναστήρι Cozia. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν η κωδικοποίηση, ανάλυση και μετάφραση των ελληνικών επιγραφών στους τοίχους του κτηριακού συγκροτήματος.

Στην πρακτική άσκηση που διεξήχθη μεταξύ 15 και 19 Ιουλίου συμμετείχαν φοιτητές του 1ου και 2ου έτους του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Την ομάδα συντόνισε ο Καθηγητής Οκταβιάν Γκορτνόν.

Πέρα από τις ελληνικές επιγραφές, στις οποίες αποκρυπτογραφήθηκαν και μελετήθηκαν χειρόγραφες αναφορές και συντομογραφίες ειδικά για την εικονογραφική παλαιογραφία, οι θεολόγοι μυήθηκαν επίσης στην κυριλλική παλαιογραφία, τόσο στη σλαβονική όσο και στην παλιά ρουμανική, ως κληρονομιά της αρχαίας βυζαντινής ελληνικής γραφής.

Το έργο «Τοιχογραφικές επιγραφές στα ελληνικά της Μονής Cozia» χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Η πρακτική άσκηση στη Μονή Cozia αποτελεί συνέχεια αυτής της 27-30ης Απριλίου 2023, κατά την οποία οι φοιτητές αποκρυπτογράφησαν και ανέλυσαν τις τοιχογραφίες της Μονής Hurezi.

Πηγή: Basilica.ro / Φωτογραφία: Mircea Florescu

Διαδώστε: