Πατριαρχείο Ρουμανίας
02 Αυγούστου, 2021

“H Εκκλησία ενώνει την προσευχή με την επιστήμη”

Διαδώστε:

Τα πρώτα ιατρικά ιδρύματα, τόσο στη Ρουμανία όσο και σε άλλα κράτη ιδρύθηκαν από την Εκκλησία ανέφερε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο κυριακάτικο κήρυγμά του με αφορμή την ευαγγελική περικοπή. “Η Εκκλησία ενώνει την προσευχή με την επιστήμη καθώς στην παρηγορητική φροντίδα περιλαμβάνει εκτός από την ιατρική πράξη και την προσευχή” τόνισε ο Μακαριώτατος.

Ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας ανέφερε “Τα πρώτα νοσοκομεία ιδρύθηκαν σε μοναστήρια, τα πρώτα φαρμακεία στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες ορθόδοξες χώρες ιδρύθηκαν από την Εκκλησία. Σε κάθε ένα από αυτά τα ιδρύματα η προσευχή με την επιστήμη συνυπήρχε. Προσευχή, ως βοήθεια από τον Θεό, σε συνδυασμό με την σοφία όσων κλήθηκαν να εκτελέσουν την ιατρική υπηρεσία”.

«Όλη η κοινωνικοιατρική περίθαλψη είναι χριστιανικής προέλευσης, ακόμη και σε ευρωπαϊκά, δυτικά, εκκοσμικευμένα κράτη, τα πρώτα ιατρικά ιδρύματα ιδρύθηκαν από την Εκκλησία» επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Ο Πατριάρχης της Ρουμανίας είπε ότι “η Εκκλησία έμαθε την ανησυχία για τους ασθενείς από την ίδια τη ζωή και το έργο του Σωτήρα Ιησού Χριστού, ο οποίος είναι ο γιατρός των σωμάτων και των ψυχών. Ο Χριστός ονομάζεται Σωτήρας με την έννοια του θεραπευτή. Είναι ο Σωτήρας, αυτός που απελευθερώνει τον άνθρωπο από μια δύσκολη κατάσταση, αυτός που τον θεραπεύει από την ανικανότητα και αποκαθιστά την υγεία και την κινητικότητα του αρρώστου. Έτσι, ο Χριστός, στο όνομά του ως Σωτήρας, περιέχει την ιδέα ενός γιατρού, ενός θεραπευτή, ενός απελευθερωτή από δύσκολες καταστάσεις, από την αδυναμία, από τα βάσανα».

Τόνισε ο Μακαριώτατος: «Η Εκκλησία έχει ιδιαίτερη μέριμνα να συνδυάζει πάντα την προσευχή με την ιατρική επιστήμη και να στηρίζει τους ασθενείς στην κοινότητα».

«Με αυτό εμείς οι Χριστιανοί, όταν έχουμε στην ψυχή μας την ελεήμονα αγάπη του Χριστού θεραπευτή, τη συγχωρητική, τότε γινόμαστε τα χέρια της αγάπης Του. Γι ’αυτό το σημερινό ευαγγέλιο προτρέπει κάθε χριστιανό να φέρει στην ψυχή του την ελεήμονα αγάπη του Χριστού που αποκτάται με την προσευχή. Όταν προσευχόμαστε για την υγεία των άλλων, όταν βοηθάμε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια, τότε μπορούμε να πούμε ότι η ψυχή μας έχει έναν πραγματικά χριστιανικό πολιτισμό” κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Διαδώστε: