Πατριαρχείο Ρουμανίας
24 Αυγούστου, 2024

Η εικόνα “Ρόδον το Αμάραντον” στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας

Διαδώστε:

Η Εικόνα της Παναγίας «Ρόδο το Αμάραντο» από τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου θα μεταφερθεί στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας στα τέλη του μήνα, με αφορμή την εορτή του πολιούχου, Αγίου Αλεξάνδρου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Καθεδρικός Ναός της Επισκοπής Αλεξανδρείας και Τελεορμάν.

 

Το πρόγραμμα των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κων/πόλεως ξεκινάει την παραμονή με λιτανεία. Το απόγευμα της Πέμπτης, από τις 17:00, στους δρόμους της Αλεξάνδρειας θα μεταφερθούν τόσο τα λείψανα του Αγίου όσο και η εικόνα της Παναγίας που θα έχει έρθει από τα Μετέωρα.

Επίσης την Πέμπτη, από τις 20:00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία θρησκευτικής μουσικής από την Ψαλτική Ομάδα «Παντοκράτης» και την Παιδική και Νεανική Χορωδία.

Ανήμερα της εορτής του πολιούχου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία με έναρξη στις 09:00.

Η εικόνα της Θεοτόκου “Ρόδο το Αμάραντο” από τα Μετέωρα είναι μοναδική στην Ορθόδοξη εικονογραφία. Η ιδιαίτερη όψη της συνίσταται στην απεικόνιση της Παναγίας ως της αυτοκράτειρας που φορά ένα στέμμα και ένα κόκκινο ένδυμα, με λουλούδια στο δεξί της χέρι και στάχυ στα αριστερά της. Ο Ιησούς Χριστός δεν απεικονίζεται ως μωρό στην αγκαλιά της, όπως συνήθως, αλλά όρθιος, ντυμένος βασιλικά.

 

Πηγή: basilica.ro

Διαδώστε: