Πατριαρχείο Ρουμανίας
17 Μαΐου, 2024

Η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας έλαβε το καθεστώς πλήρους μέλους στην Eurodiaconia

Διαδώστε:

Η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας έλαβε το καθεστώς πλήρους μέλους στην Eurodiaconia. Έτσι, μεταξύ 14-17 Μαΐου, το Πατριαρχείο Ρουμανίας φιλοξενεί τη Γενική Συνέλευση της Ευρωδιακονίας που έχει ως θέμα «Διακονία και Δημοκρατία». Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι περισσότερων από 60 οργανώσεων-μελών.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, ομάδα εμπειρογνωμόνων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της φτώχειας και της Δημοκρατίας, μοιράζοντας στρατηγικές για την υποστήριξη των φτωχών κοινοτήτων.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνέλευσης, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα κοινωνικά ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, που στηρίζουν καθημερινά πολλούς άπορους.
Τις εργασίες της Συνέλευσης άνοιξε ο Olli Holmström, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Eurodiaconia, ο οποίος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη, την Φιλανθρωπική Ομοσπονδία του Πατριαρχείου Ρουμανίας, για την πρόσκληση, υπενθυμίζοντας ότι επιλέχθηκε το θέμα «Διακονία και δημοκρατία» με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, ο π. Ciprian Ion Ioniță, πατριαρχικός σύμβουλος στον Κοινωνικό-Φιλανθρωπικό Τομέα του Πατριαρχείου Ρουμανίας και πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας, παρουσίασε τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας:

«Σκοπός της Φιλανθρωπικής Ομοσπονδίας είναι να αυξήσει τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δράσεων των οργανώσεων και των κοινωνικών δομών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενσωματώνοντάς τες σε μια ενιαία, συντονισμένη, συνεκτική και αποτελεσματική απάντηση στις τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις. (…) Η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία κατέγραψε, το 2023, 38.006 δικαιούχους ως εξής: 17.445 παιδιά. 10.081 ηλικιωμένους• 1.091 άτομα με αναπηρία. 1.430 άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιον εθισμό. 4 θύματα εμπορίας ανθρώπων. 88 θύματα ενδοοικογενειακής βίας. 580 αστέγους• 73 κρατουμένους. 825 άτομα που παρακολούθησαν μαθήματα για την αύξηση των δεξιοτήτων. 17 θύματα καταστροφών και 6.372 ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θέλουμε αυτή η συνάντηση να είναι γόνιμη, να είναι μια καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων συνδέσεων μεταξύ των οργανώσεων μελών της Eurodiaconia, και για να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία».

Η Συνέλευση συνεχίστηκε με τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της ημέρας: «Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της φτώχειας και της Δημοκρατίας;»– όπου συζητήθηκαν πτυχές σχετικά με το ρόλο του βασικού εισοδήματος στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, και «Υποστήριξη μέσω της δραστηριοποίησης της κοινωνίας»– όπου παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες μέσω των οποίων η συμμετοχή της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε θετικές και βιώσιμες αλλαγές.

«Τώρα που η Φιλανθρωπική Ομοσπονδία είναι μέλος της Eurodiaconia, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας τόσο με τη Ρουμανία όσο και με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 60 χώρες μέλη συνολικά […] Το φετινό θέμα «Διακονία και Δημοκρατία» επιλέχθηκε για δύο λόγους. Το πρώτο αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές που θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες, με το θέμα να είναι επίκαιρο. Από την άλλη, η Δημοκρατία χρειάζεται επίβλεψη και καθοδήγηση. Πρέπει να φροντίσουμε να ανθίσει η Δημοκρατία στην Ευρώπη γενικά. Στην Eurodiaconia φροντίζουμε να ακουστούν τα άτομα της κοινωνίας που νιώθουν ότι δεν εισακούεται η φωνή τους», είπε ο Olli Holmström.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν τα κυριότερα κοινωνικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Βουκουρέστι, υπό τον συντονισμό της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το οδοντιατρικό κοινωνικό πολυϊατρείο «Χαμόγελο για όλους», που ιδρύθηκε από το Ίδρυμα «Η χαρά του να προσφέρεις» της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδικής Προστασίας, το Κυλικείο του Συλλόγου «Διακονία», το Κέντρο Ημέρας για παιδιά σχολικής ηλικίας «Αγία Τριάδα», κτλ.

   

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Basilica.ro / Raluca Ene

Πηγή: Basilica

Διαδώστε: