Πατριαρχείο Ρουμανίας
21 Μαΐου, 2020

Η Ρουμανία τίμησε τους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη

Διαδώστε:

Την ημέρα της εορτής των Αγίων Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Πατριαρχικός Καθεδρικός Ναός του Βουκουρεστίου γιόρτασε τους ιστορικούς προστάτες Αγίους του. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, Βοηθός παρά τω Πατριάρχη, ενώ η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό χώρο, λόγω κορωνοϊού, στον λεγόμενο «Θόλο των Αγίων», σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Την Τετάρτη το απόγευμα, την παραμονή της εορτής, στο Πατριαρχείο τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, αφιερωμένος στους Θεοστέπτους Αυτοκράτορες.

Σήμερα το πρωί, στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι πιστοί του Βουκουρεστίου, αλλά και προσκυνητές από άλλα μέρη, μέλη της Ορθόδοξης Αδελφότητας της Ρουμανίας, ντυμένοι με την εθνική τους ενδυμασία και κρατώντας σημαίες της χώρας στα χέρια τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας, οι πιστοί φορούσαν προστατευτικές μάσκες, στάθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο και προσευχήθηκαν στους Αγίους και Θεοστέπτους Αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ελένη, υπομένοντας με πίστη τις σταγόνες βροχής που ήρθαν ως ευλογία στη γη, η οποία έπασχε αυτές τις ημέρες από ξηρασία.

Στο κήρυγμά του, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ τόνισε ότι ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος θεωρείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία ίσος με τους Αγίους Αποστόλους.

«Οι Άγιοι Αυτοκράτορες Κωνσταντίνος και Ελένη δεν είναι μόνο από τις πιο λαμπρές και σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας του κόσμου, αλλά σημαίνουν πολλά και για την ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού στη γη. Ως εκ τούτου, τιμήθηκαν από την αρχή για το έργο τους προς όφελος της Εκκλησίας, για τη συμβολή τους στη διάδοση του Ευαγγελίου του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, για την εδραίωση της χριστιανικής εκκλησιαστικής ζωής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, θεωρούμενοι ακριβώς όπως οι Απόστολοι. 

Γι’ αυτό, κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό και κατά την Θεία Λειτουργία, ακούσαμε δύο περικοπές από το Ευαγγέλιο, που διαβάζονται συνήθως όταν τιμάμε τους Αγίους Αποστόλους ή τους μεγάλους Ιεράρχες και Ποιμένες της Εκκλησίας, τους μαθητές και τους ακολούθους των Αποστόλων.

Ο επίσημος ιστορικός του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο επίσκοπος Ευσέβιος της Καισάρειας, μιλώντας για τη συμμετοχή του Αγίου Κωνσταντίνου του Μέγα στην 1η Οικουμενική Σύνοδο, αλλά και σε άλλες συναντήσεις του αυτοκράτορα με Επίσκοπους, αναφέρει για κείνον ότι ο τρόπος που φερόταν τον κατέτασσε σε έναν από αυτούς!».

Ο Θεοφιλέστατος μίλησε επίσης για το έργο της Αγίας Αυτοκράτειρας Ελένης προς υποστήριξη της Χριστιανικής Εκκλησίας. «Η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ, στους Αγίους Τόπους, για να βρει το σταυρό του Σωτήρα και, μετά από αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφές, τον ανακάλυψε το 326 μ.Χ., μαζί με τους άλλους δύο σταυρούς των ληστών. Μετά από πρόταση του Επισκόπου  της Ιερουσαλήμ, Μακαρίου, το σώμα ενός άνδρα ακούμπησε και τους τρεις σταυρούς, και, όταν το άγγιξε ο ζωογόνος σταυρός του Κυρίου, αυτό σηκώθηκε! Ήταν 14 Σεπτεμβρίου και ο Επίσκοπος Μακάριος σήκωσε αυτόν τον σταυρό μπροστά στους Χριστιανούς, για να τους δείξει ότι αυτός ήταν και πάλι εκεί, για να τον προσκυνήσουν.

Το 335, όταν χτίστηκε η εκκλησία της Ανάστασης του Κυρίου στο Όρος Γολγοθά, η οποία χτίστηκε από τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη με την ευκαιρία της καθιέρωσης της ανάμνησης του γεγονότος που συνέβη στις 14 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο Επίσκοπος Μακάριος ανύψωσε ξανά τον Τίμιο Σταυρό, για να τον δείξει στους Χριστιανούς και να τιμηθεί απ’ όλους τους παρευρισκόμενους».

Διαδώστε: