Η Θεολογική Σχολή «Δημήτριος Στανιλοάε» από το Ιάσιο ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζας» της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο Κισινάου. Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς έγινε χθες στην Αίθουσα «Regina Maria» του Κρατικού Πανεπιστημίου. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές της Μολδαβίας που επιθυμούν να σπουδάσουν Θεολογία δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στη Ρουμανία, και τα πτυχία τους θα έχουν διεθνή αναγνώριση.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, εγγράφηκαν ήδη 25 φοιτητές από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Στην τελετή έναρξης παρέστησαν ο Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι πρύτανεις των δύο Πανεπιστημίων Καθηγητής Δρ. Tudorel Toader και Καθηγητής Δρ. Igor Sharov, ο Καθηγητής Δρ. Iulian Damian Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Ιασίου, ο αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Ion Vicovan κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής στο Ιάσιο, εκπρόσωποι της Ρουμανικής Πρεσβείας στο Κισινάου, αντιπρύτανεις και διδακτικό προσωπικό της Θεολογικής Σχολής του Ιασίου και του Πανεπιστημίου στο Κισινάου.
Οι φοιτητές θα επωφεληθούν από υποτροφίες από την κυβέρνηση της Ρουμανίας, δυνατότητες διαμονής καθώς και από άλλα προνόμια που προσφέρονται από τη Θεολογική Σχολή Ιασίου, την Ιερά Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνης και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επισημάνθηκε η ανάγκη κατάρτισης μελλοντικών κληρικών και Θεολόγων για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, στο Κισινάου, τονίστηκε η συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων, η σημασία ύπαρξης Θεολογικής Σχολής από τον Μεσοπόλεμο έως και σήμερα.
Στο τέλος των εορταστικών εγκαινίων, ο Θεοφιλέστατος κ. Βενιαμίν έδωσε την ευλογία του στους φοιτητές και μοίρασε το βιβλίο «Ορθόδοξη Διδασκαλία».
Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Νοτίου Βεσσαραβίας αναφέρθηκε στις προσωπικότητες του Μεσοπολέμου, δείχνοντας ότι η επέκταση της Θεολογικής Σχολής Ιασίου στο Κισινάου αποτελεί αναγκαιότητα: «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής, καθώς οι απόφοιτοι της Θεολογίας θα έχουν καταρτισμένους δασκάλους, ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον ευνοϊκό για σπουδές, διπλώματα αναγνωρισμένα σε επίπεδο εθνικό και διεθνές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε έγκριτα Πανεπιστήμια του εξωτερικού».
Η Θεολογική Σχολής στο Κισινάου
Η Θεολογική Σχολή στο Κισινάου ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1926, με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 8 Νοεμβρίου 1926. Έτσι, μετά από αίτημα του κλήρου από τη Βεσσαραβία μετά το 1918, σύμφωνα με τον π. Dean Ion Vicovan, η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου θεώρησε δικαιολογημένη το αίτημα των κληρικών, κάνοντας τα νομικά βήματα για την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής στο Κισινάου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποφοίτησαν 12. Ακολούθησαν οι διωγμοί που πέρασε η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βεσσαραβία εξαιτίας του τότε καθεστώτος.΄Μετά το 1990, με πρωτοβουλία του π. Δρ. Petru Buburuz τον Σεπτέμβριο του 1991 ιδρύθηκε η Θεολογική Σχολή στο Κισινάου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου. Αυτό λειτούργησε υπό υποστήριξη της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, ιδιαίτερα του τότε Μητροπολίτη Ιασίου κ. Δανιήλ, ο οποίος είναι πλέον Πατριάρχης Ρουμανίας. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 1993, η Θεολογική Σχολή υπάχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κισινάου, με συνέπεια οι απόφοιτοι να μην αποκτούν αναγνωρισμένα πτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την ανάγκη για καταρτισμένη θεολογική εκπαίδευση, μετά από πρόταση των ιεραρχών της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας, η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ενέκρινε την επέκταση της Θεολογικής Σχολής από το Ιάσιο στο Κισινάου, θέλοντας να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους από τη Βεσσαραβία να σπουδάσουν Θεολογία στο Κισινάου.
Πηγή: basilica (Alexandru Boboc)
Φωτογραφίες: Επισκοπή Νοτίου Βεσσαραβίας