03/10/2023 03/10/2023 Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτοσανίου κ. Νικηφόρος τέλεσε τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου «Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζας» (UAIC)  στο Ιάσιο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και κρατικών αξιωματούχων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι προσκεκλημένοι. Ο καθηγητής Tudorel Toader, πρύτανης του UAIC, δήλωσε στην ομιλία του ότι ο σημερινός προορισμός του Παρατηρητηρίου παραμένει η έρευνα και η διδακτική δραστηριότητα....
03 Οκτωβρίου, 2023 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2023 - 14:37

Ιάσιο: Ο Επίσκοπος Μποτοσανίου στα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου

Διαδώστε:
Ιάσιο: Ο Επίσκοπος Μποτοσανίου στα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτοσανίου κ. Νικηφόρος τέλεσε τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου «Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζας» (UAIC)  στο Ιάσιο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και κρατικών αξιωματούχων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι προσκεκλημένοι.

Ο καθηγητής Tudorel Toader, πρύτανης του UAIC, δήλωσε στην ομιλία του ότι ο σημερινός προορισμός του Παρατηρητηρίου παραμένει η έρευνα και η διδακτική δραστηριότητα. «Προσθέτουμε επίσης ένα αρχικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα 2-3 ωρών μέσω του οποίου προσφέρουμε στους λάτρεις της αστρονομίας την ευκαιρία να παρατηρήσουν το διάστημα», δήλωσε.

Στη συνέχεια,οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου.

Σημειώνεται ότι το Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Ιάσιο χτίστηκε το 1913, και είναι το δεύτερο στη χώρα μετά την ίδρυση αντίστοιχου στο Βουκουρέστι. Το Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Ιάσιο έκλεισε το 2013, εξαιτίας της κακής κατάσταης στην οποία βρισκόταν. Τον Φεβρουάριο του 2020, το Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζας» στο Ιάσιο έλαβε έγκριση από την Εθνική Εταιρεία Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου. Το ποσό ανήλθε στα 8.986.644 λέι.

Πηγή:Basilica (Iulian Dumitrascu)

Φωτογραφίες και βίντεο: uaic

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων