Πατριαρχείο Ρουμανίας
09 Μαρτίου, 2022

Ιερείς στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία

Διαδώστε:

Ιερείς, εθελοντές, σύλλογοι, ρουμανικά κρατικά ιδρύματα είναι παρόντες μέρα και νύχτα στο συνοριακό σημείο διέλευσης από το Sighetu Marmatiei, στην κομητεία Μαραμούρες, για να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, να τους προσφέρουν βοήθεια, να τους καθοδηγήσουν σε καταλύματα, να τους μεταφέρουν σε άλλα μέρη της χώρα ή του εξωτερικού.

Περίπου 2.000 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά από την Ουκρανία στη Ρουμανία μέσω αυτού του συνοριακού σταθμού, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Συνοριακής Αστυνομίας, Ιούλια Σταν. “Αυτοί οι άνθρωποι φέρνουν μαζί τους το δράμα ενός πολέμου που κανείς δεν πίστευε ότι είναι δυνατό να γίνει στις μέρες μας. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση για τους υπεύθυνους στο σημείο διέλευσης των συνόρων, αλλά και για φορείς και εθελοντές. Το σημείο διέλευσης είναι υπερφορτωμένο, με μόνο δύο γραμμές, μία κάθε φορά, για τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων. Ωστόσο, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια κατάσταση που δεν θα θέλαμε ποτέ να ξαναδούμε”, ανέφερε στα τοπικά μέσα.

Μετά από μέρες ταλαιπωρίας στη πολιορκημένη χώρα τους, μετά από ώρες αναμονής στα ουκρανικά τελωνεία, οι πρόσφυγες μπαίνουν στη Ρουμανία με δάκρυα στα μάτια και προσπαθούν να χαμογελάσουν όταν βλέπουν την καλοσύνη των ανθρώπων που τους χαιρετούν.

Ανάμεσα στις σκηνές υποδοχής προσφύγων, στους χώρους όπου τους παρέχονται τα απαραίτητα, συναντά κανείς και ιερείς, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου του Κοινωνικού-Φιλανθρωπικού Τομέα της Επισκοπής Μαραμούρες, Αρχιμανδρίτη π. Κασσιανού Φιλίπ. “Από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος μέχρι τώρα προσπαθούμε, κατευθύνουμε, προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όλους. Ένας Θεός ξέρει πόσο πετυχημένοι είμαστε, αλλά προσπαθούμε με όλη μας την καρδιά και την ψυχή”, σημείωσε.

Πληροφορίες – φωτογραφίες: ziarullumina.ro

Διαδώστε: