Η Αρχιεπισκοπή Ιασίου ξεκινά την ανέγερση του Μαιευτηρίου – Κέντρο Μητέρας “Οσία Εμμέλεια”, το οποίο θα φιλοξενεί εγκυμονούσες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και μητέρες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Η ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών έγιναν στις αρχές του Μαρτίου, τον Μήνα Υπέρ της Ζωής όπως ονομάζεται, καθώς κάθε χρόνο τον Μάρτιο διοργανώνονται εκδηλώσεις και ειρηνικές πορείες για την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την άμβλωση και την υποστήριξη του αγέννητου παιδιού.
«Αυτό το Μαιευτήριο αποτελεί για μένα ηθικό καθήκον προς μια μητέρα η οποία, πριν 30 χρόνια, αναγκάστηκε να κάνει άμβλωση και συνετρίβει συναισθηματικά για αυτήν την πράξη της», είπε στο Doxologia.ro ο π. Radu Brînza, συντονιστής του Τομέα Αποστολής της Αρχιεπισκοπής Ιασίου.
Όπως είπε ο π. Radu Brînza, τότε δεν υπήρχες χώρος που να φιλοξενεί και να δίνει λύσεις στις γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Θα βοηθήσει πολλές γενιές
«Τι κάνει μια μητέρα που βρίσκεται σε τόσο δεινή κατάσταση που δεν έχει τους πόρους ούτε καν να ονειρευτεί κάτι για το μωρό της; Τις περισσότερες φορές μπαίνει στον πειρασμό να εγκαταλείψει το παιδί της ή να κάνει έκτρωση. Αυτές οι γυναίκες οδηγούνται στην κατάθλιψη», εξηγεί η Raluca Zota, συντονίστρια του Κέντρου Μητέρας, και πρόσθεσε:
«Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο την ίδια και το μέλλον του παιδιού, αλλά μεταδίδεται και στις επόμενες γενιές. Έτσι το Κέντρο Μητέρας έχει σχεδιαστεί για να σχηματίσει ένα οικογενειακό πρότυπο. Εδώ μια μητέρα θα ανακτήσει τις δυνάμεις της και θα μάθει να παίρνει καλές αποφάσεις. Θα αποκτήσει φτερά για να μάθει αργότερα στο δικό της παιδί να πετάει».
Οι μητέρες που φιλοξενούνται θα επωφεληθούν από διάφορες υπηρεσίες, όπως συμβουλευτική, ψυχολογική, κοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, βοήθεια στον επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης.
Το έργο ξεκίνησε το 2018 και μέχρι στιγμής έχει περάσει από διάφορα στάδια, από την προετοιμασία των εγγράφων ιδιοκτησίας, την κτηματογράφηση, την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού τεχνικού έργου, την εσωτερική διακόσμηση, μέχρι την τεκμηρίωση για την απόκτηση άδειας κατεδάφισης και κατασκευής.
Μια λέσχη μητέρων
Το Κέντρο Μητέρας θα έχει χωρητικότητα για οχτώ μητέρες με το παιδί τους, και θα μπορεί να τις φιλοξενεί το πολύ έως δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την περίσταση.
Το έργο περιλαμβάνει ένα σχέδιο που θα αναπαράγει το περιβάλλον ενός φιλικού, οικογενειακού σπιτιού, όπου οι μητέρες θα μπορούν να σχηματίσουν μια κοινότητα.
Οι δικαιούχοι θα δημιουργήσουν μια λέσχη μητέρων και θα υποστηριχθούν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, την παρακολούθηση μαθημάτων επαγγελματικής επανεκπαίδευσης και τη συμμετοχή σε διάφορα εργαστήρια και εκδηλώσεις για την επανένταξη στην κοινωνία.
Στο προαύλιο του Κέντρου θα ανεγερθεί και ένα παρεκκλήσι, όπου και οι μητέρες θα επωφεληθούν από πνευματική συμβουλευτική.
Η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται το 2025. Η εκτιμώμενη αξία της επένδυσης είναι 900.000 ευρώ.
Η Αρχιεπισκοπή Ιασίου από το 2011 δρομολογεί προγράμματα και εκστρατείες για τη διάσωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος «Praesidio», που υποστηρίζει τις έγκυες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τα παιδιά τους.
Για δωρεές πατήστε ΕΔΩ
Ο βίος της Οσίας Εμμέλειας
Η Οσία Εμμέλεια από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, είναι η μητέρα Αγίων, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, ενώ ο πατέρας της αναδείχθηκε Μάρτυρας κατά τους τελευταίους διωγμούς.
Η Οσία Εμμέλεια δοκίμασε στη ζωή της πολλές θλίψεις. Οι γονείς της απεδήμησαν εις Κύριον πριν ακόμα νυμφευθεί, ενώ ο σύζυγός της εκοιμήθη μόλις γεννήθηκε ο υιός τους Πέτρος. Ο υιός της Ναυκράτιος πέθανε πρόωρα, ενώ εκείνη προσπάθησε να αναθρέψει μόνη, από ένα σημείο και μετά, τα παιδιά της με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Η χριστιανική πίστη, βέβαια, είχε καλλιεργηθεί και από τον πατέρα τους, τον Άγιο Βασίλειο, Ιερέα διδάσκαλο της ρητορικής, ενάρετο και ευσεβή.
Στη συζυγική τους ζωή βασίλευε ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοβοήθεια (κατά το: αλλήλων τα βάρη βαστάζετε), η ταπεινοφροσύνη, η πραότητα, η ειλικρίνεια, η εγκράτεια, η προσευχή, οι ελεημοσύνες και φυσικά η τεκνογονία και η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους για τη δόξα του Κυρίου τους.
Όλες τις δυσκολίες της, η Εμμέλεια τις αντιμετώπισε με υποδειγματική πίστη, ανδρεία και υπομονή. Δίδασκε τα παιδιά της κυρίως με το παράδειγμά της και ολοκλήρωσε την επίγεια ζωή της ως μοναχή με ηγουμένη τη θυγατέρα της Οσία Μακρίνα.
Διαβάστε ακόμη:
Οι αμβλώσεις και … το «ου φονεύσεις» από το Πατριαρχείο Ρουμανίας
Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία για το θέμα των αμβλώσεων
Πατριαρχείο Ρουμανίας: Δριμύ “κατηγορώ” για τη χρηματοδότηση των “κατά παραγγελία” αμβλώσεων
Φωτογραφία: Doxologia.ro, Freepik.com, Misiunea Diaconia
Με πληροφορίες από Basilica (Ștefana Totorcea)