Μήνυμα ειρήνης και ενότητας από τον Πατριάρχη Ρουμανίας
“Ας ανταποκριθούμε στις δοκιμασίες με την ελπίδα που πηγάζει από την προσευχή”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στην 15η επέτειο από την ενθρόνισή του. Μετά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ιερό Ναό στο Βουκουρέστι, ο Μακαριώτατος έλαβε τα μηνύματα των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και άλλων δημόσιων φορέων στην Αίθουσα «Europa Christiana» (Χριστιανική Ευρώπη) της Πατριαρχικής Κατοικίας.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Διάλογος, κοινωνική αρμονία και εθνική αλληλεγγύη
«Έχετε κάνει σημαντικές προσπάθειες ώστε ο διάλογος μεταξύ της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας και των αρχών και των δημόσιων θεσμών να προχωρά συνεχώς, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική αρμονία και να υπηρετηθεί το κοινό καλό και η πρόοδος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, μέσω του προεδρικού συμβούλου Σέργιου Νίστορ.
Ακόμη ο Πρόεδρος της Ρουμανίας εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι ο Μακαριώτατος τοποθέτησε την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία «στην πρώτη γραμμή της εθνικής αλληλεγγύης» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία.
Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Λονέλ Τσιούκα, δήλωσε: «Συμβάλατε αποφασιστικά στη μετατροπή της εν Ρουμανία Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έναν δυναμικό θεσμό, πλήρως αφοσιωμένο στη ζωή της πόλης, με ενεργή πνευματική, κοινωνικό-φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και πολιτιστική δράση. Με την ίδια αποφασιστικότητα αφιερώσατε τον εαυτό σας στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ κράτους και θρησκειών, η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες του διαθρησκευτικού διαλόγου, της θρησκευτικής ελευθερίας, του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Επίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, καθηγητής Marin Preda, μετέφερε τον θαυμασμό της ακαδημαϊκής κοινότητας «για το αδιάκοπο έργο πνευματικής ανασυγκρότησης» που ανέλαβε ο Πατριάρχης Ρουμανίας. «Ο Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Έθνους θα παραμείνει, χωρίς αμφιβολία, μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη του έργου ανοικοδόμησης που επιτελεί ο Μακαριώτατος», είπε.
Η ομιλία του Πατριάρχη Ρουμανίας
«Πιστεύουμε ότι κάθε καλό έργο πρέπει να αποδοθεί σε ολόκληρη την Εκκλησία, διότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά, παρά μόνο μαζί και, πρωτίστως με τη βοήθεια του Θεού», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.
Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι αποτέλεσε μία μεγάλη δοκιμασία, γιατί έφερε το λαό σε οριακές καταστάσεις. Μάλιστα, όπως είπε, αυτές οι δύσκολες στιγμές μας πιέζουν να σκεφθούμε για το ουσιώδες, μας ωθούν να επιλέξουμε τις αξίες και να αναζητήσουμε το θεμελιώδες. «Αυτές οι δυσκολίες, μερικές φορές, έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, διότι μας υπενθυμίζουν τι είναι ουσιαστικό στην ανθρώπινη ζωή», επεσήμανε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση για προσευχή και να βοηθήσουμε τους δοκιμαζόμενους με καλές πράξεις. «Ας πολλαπλασιάσουμε την προσευχή», προέτρεψε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ. «Καθημερινά στον Καθεδρικό μας Ναό γίνονται προσευχές για ειρήνη μεταξύ των λαών, γιατί αυτό μας βοηθά να μην βυθιστούμε στην απόγνωση».
«Η προσευχή είναι πράξη, είναι δραστηριότητα, όχι απλή περισυλλογή. Και η προσευχή σε στιγμές δοκιμασίας είναι πιο δυνατή όταν συνοδεύεται από πράξεις φιλανθρωπίας», κατέληξε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα για τα 15 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ
Φωτογραφία: Basilica.ro / Mircea Florescu, ziarullumina
Με πληροφορίες από basilica
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.