«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε και εκτιμούμε την αναγνώριση της ρουμανικής γλώσσας, και όχι της «μολδαβικής», ως επίσημης γλώσσας της ρουμανικής κοινότητας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βεσσαραβίας κ. Πέτρος σε δήλωσή του.
Ύστερα από μία κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, ανακοινώθηκε ότι οι αρχές του Κιέβου αποφάσισαν να αναγνωρίσουν τη ρουμανική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα για τη ρουμανική κοινότητα στην Ουκρανία.
Ο χαρακτηρισμός της ρουμανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ρουμανικής κοινότητας στην Ουκρανία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Ουκρανίας να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα από τα οποία αφορά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. «Αυτές οι ειδήσεις είναι πραγματικά ιστορικές και γεμάτες σημασία για ολόκληρη τη ρουμανική κοινότητα στην Ουκρανία», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.
«Προσφέρουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσολάκου, αλλά και στις αρχές του Κιέβου για αυτή την αξιοσημείωτη απόφαση αναγνώρισης της ρουμανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας για τη ρουμανική κοινότητα στην Ουκρανία», είπε.
«Αυτή η αλλαγή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής ενότητας μεταξύ των Ρουμάνων στη Ρουμανία και στην Ουκρανία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, μια κρίσιμη πτυχή στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι αυτό αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Ρουμάνων ορθοδόξων και εγγυάται τη συνέχιση των θρησκευτικών λειτουργιών στη ρουμανική γλώσσα. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας και της διατήρησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας της ρουμανικής κοινότητας στην Ουκρανία», επεσήμανε.
«Η απόφαση αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για πολιτιστικές και γλωσσικές σχέσεις μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, ενισχύοντας τους δεσμούς των δύο χωρών», τόνισε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική στιγμή θα συμβάλει στην αλληλεγγύη και την ευημερία και ότι θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα για άλλες κοινότητες σε όλο τον κόσμο».
Μαρσέλ Τσολάκου: Η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδες δικαίωμα
«Πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Ρουμάνοι ορθόδοξοι ιερείς θα συνεχίσουν να ιερουργούν στη ρουμανική γλώσσα. Η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και η διατήρηση της θρησκευτικής ταυτότητας και της γλώσσας υπηρεσίας είναι θεμελιώδεις αρχές για κάθε κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου.
Κλάους Γιοχάνις: Η μολδαβική γλώσσα είναι «τεχνητή»
Με ανάρτησή του στο X, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις χαιρέτισε την απόφαση και χαρακτήρισε τη μολδαβική γλώσσα ως «τεχνητή»: «Χαιρετίζω το βήμα που έκανε σήμερα η ουκανική Κυβέρνηση. κατά την υλοποίηση της συνεννόησης για το θέμα της λεγόμενης «μολδαβικής» τεχνητής γλώσσας. Αποτελεί σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας».
I welcome the step taken today by 🇺🇦Govt. in implementing the understanding on the issue of so-called “Moldovan” artificial language I reached with President @ZelenskyyUa last week in Bucharest.Important step for building a strong strategic partnership btw 🇷🇴&🇺🇦 states&societies.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) October 18, 2023
Ρουμανική Κοινότητα της Ουκρανίας: Δεν υπάρχουν αλλαγές στην εκπαίδευση
«Είμαστε χαρούμενοι με τα νέα. Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει η επίλυση κάποιων δημιουργημένων προβλημάτων», δήλωσε για το Basilica.ro η Aurica Bojescu, γραμματέας της Διαπεριφερειακής Ένωσης «Ρουμανική Κοινότητα της Ουκρανίας».
«Αλλά δεν έχει ακόμη εμφανιστεί κανένα έγγραφο που θα μας επέτρεπε να δούμε συγκεκριμένα βήματα. Δεν υπήρξαν αλλαγές στην εκπαίδευση». Σημειώνεται ότι η ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπει πλέον την πλήρη διδασκαλία στα ρουμανικά σε σχολεία στις ρουμανικές κοινότητες της Ουκρανίας.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από basilica