Ο σπουδαιότερος Ρουμάνος θεολόγος του 20ου αιώνα απέκτησε έναν μουσειακό χώρο στην καρδιά του Βουκουρεστίου, κοντά στο χιλιόμετρο 0 της πρωτεύουσας. Το μουσείο, που είναι αφιερωμένο στον πατέρα Δημήτριο Στανιλοάε, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ενορίας «Αγίου Γεωργίου του Παλαιού» και βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της ενορίας, στην αυλή του Ιερού Ναού.
Ο ιερέας της ενορίας, Σορίν Tancău εξήγησε στο basilica.ro από πού προήλθε η ιδέα για το έργο και παρουσίασε μερικές σημαντικές πτυχές σχετικά με τη χρησιμότητα του μουσείου.
«Η πρωτοβουλία οργάνωσης ενός ενοριακού μουσείου ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο διάσημος θεολόγος έζησε σε αυτόν τον χώρο με τη σύζυγο και την κόρη του, τη Λυδία, από το 1947 και για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο π. Σορίν τόνισε ότι «ο ζεστός και φιλικός χώρος του μουσείου, που φέρνει στο προσκήνιο το φωτεινό πρόσωπο του θεολόγου που εκτιμάται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, δημιουργήθηκε από ευγνωμοσύνη για την ιεραποστολική δραστηριότητα του πατρός».
«Ο χρόνος που διανύουμε και πολεμούμε κάθε στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από την απόσταση μεταξύ της κλήσης του Θεού και της απάντησης του ανθρώπου!», έλεγε ο π. Δημήτριος Στανιλοάε.
«Όταν θα εγκαινιαστεί το μουσείο, αφού η ρουμανική κοινωνία ξεπεράσει την περίοδο της πανδημίας, στοχεύουμε να φιλοξενήσουμε διάφορες εκθέσεις βιβλίων, θεολογικές συζητήσεις, μαθήματα και σεμινάρια για φοιτητές, εκπομπές για τη θεολογική προσωπικότητα του πατέρα Δημήτριου Στανιλοάε, αλλά και επισκέπτες προσκυνητές», ανακοίνωσε ο π. Σορίν.
Επί του παρόντος, η ενορία εργάζεται για την πραγματοποίηση ενός ψηφιακού γύρου του μουσείου, καθώς επίσης και μιας ταινίας μικρού μήκους, σε πολλές γλώσσες, διεθνούς κυκλοφορίας, με σκοπό την παρουσίαση προς τους επισκέπτες.
Το έργο του μουσείου
Η οργάνωση του μουσείου ξεκίνησε την άνοιξη του 2019, με χρηματοδότηση της ενορίας, αλλά και με την υποστήριξη μιας ομάδας εθελοντών, που άρχισαν να μετατρέπουν τα δωμάτια, «σε ένα μέρος κατάλληλο, για να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου θεολόγου».
«Υπάρχουν αμέτρητες φωτογραφίες του πατρός με την οικογένειά του, τους μαθητές του, την κοινότητα της Μονής Ροχίας, με επιφανείς φίλους του πατρός, αλλά και από προσωπικές του στιγμές όπως η απονομή του πτυχίου της Ιατρικής από την Πανεπιστημιακή Σχολή του Βουκουρεστίου», είπε ο πατέρας Σόριν.
«Όλες αυτές οι αθάνατες στιγμές ολοκληρώνονται από το θεολογικό έργο, τυπωμένο σε διαφορετικές εκδόσεις, από τον διάσημο ορθόδοξο δογματιστή και εξομολόγο, καθώς και από αφιερωμένα φιλοτελικά θέματα, μετάλλια που τιμούν την εκατονταετία της γέννησής του και το Συνέδριο, που διοργανώθηκε για τα 110 χρόνια από τη γέννησή του».
Μετάφραση και επιμέλεια για το πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα
Πηγή: basilica.ro