Πατριαρχείο Ρουμανίας
03 Οκτωβρίου, 2020

“Να πολλαπλασιαστούν τα ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων”

Διαδώστε:

“Είναι απαραίτητος ο πολλαπλασιασμός των ιδρυμάτων φροντίδας και παρηγοριάς, όχι μόνο στις αστικές αλλά και στις αγροτικές περιοχές” τόνισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρώπων τρίτης ηλικίας.

“Έχουμε ένα πολύ σύγχρονο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Βουκουρέστι αλλά είναι πολύ μικρό, υπάρχει ακόμα ένα στο Κλουζ, κάθε Επισκοπή πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα κέντρο φροντίδας” συνέχισε ο Μακαριώτατος.

Κατά την περίοδο 2021 -2027 θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρουμανίας το πρόγραμμα “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ένταξη και την Κοινωνική Αξιοπρέπεια” το οποίο θα διαθέση 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη ατόμων ανάμεσά τους και οι ηλικιωμένοι.

Είναι αναγκαίο το πρόγραμμα σημείωσε ο Πατριάρχης ενώ δήλωσε “το πλήθος των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, ως επί το πλείστον, υποστηρίχθηκε από τους τοπικούς αλλά και από κρατικούς φορείς».

«Οι πρεσβύτεροι που έχουν εργαστεί για μια ζωή χρειάζονται την αγάπη μας, τον σεβασμό μας και ένα χριστιανικό τέλος που ζητάμε στην προσευχή κάθε μέρα», είπε ο Μακαριώτατος. Ο Πατριάρχης είπε ότι επί του παρόντος «υπάρχει ένας ατομικιστικός-υλιστικός πειρασμός να μετρήσει την αξία του ατόμου σύμφωνα με την άμεση παραγωγική του αποτελεσματικότητα».

“Αλλά η εκκλησία έχει άλλα κριτήρια. Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός λέει, “Τι καλό είναι για έναν άνθρωπο να κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο – υλικά – αν χάσει την ψυχή του;” Η ψυχή κάθε ανθρώπου αξίζει περισσότερο από όλους τους γαλαξίες, από ολόκληρο το υλικό σύμπαν.”

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τρόπος προετοιμασίας του χριστιανικού τέλους για όσους υποφέρουν και σε μια τελική κατάσταση της ζωής τους έχει μεγάλη σημασία. Δεν πρόκειται για αποτελεσματικότητα, αλλά για αξιοπρέπεια. Αυτή η διάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της μοναδικής και αιώνιας αξίας κάθε ατόμου είναι το κέντρο της προσοχής της Εκκλησίας».

Ο Πατριάρχης της Ρουμανίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα φαίνονται ανθρωπιστικά, αλλά «η Ευρώπη εξακολουθεί να κυριαρχείται από έναν κοσμικό ανθρωπισμό». «Αλλά αυτός ο ανθρωπισμός ήταν Ιουδαιο-χριστιανικής καταγωγής», είπε ο Μακαριώτατος, υπενθυμίζοντας ότι όσοι έγραψαν τον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι εμπνεύστηκαν «από τους Προφήτες και το Ευαγγέλιο».

“Πάντα, στη συνεργασία μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας, τα θεσμικά όργανα που προκύπτουν από αυτήν τη συνεργασία πρέπει να παρακινούνται όχι μόνο από την επικαιρότητα, ή από το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί χρήματα για αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να δαπανηθούν, αλλά ότι υπάρχουν και θεσμοί για την καλλιέργεια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και κοινωνίας μεταξύ των γενεών».

“Όλα αυτά τα έργα συνεργασίας είναι απαραίτητα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δείξουμε την πνευματική τους πλευρά, όχι μόνο την καθαρά κοινωνική. Το κίνητρό μας προέρχεται από την Αγία Γραφή και από τη ζωή των Αγίων» κατέληξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Διαδώστε: