Ιερατική Σύναξη με τους ιερείς της επαρχίας Πράχοβα πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Ένας από τους ομιλητές, ο καθηγητής π. Mihail-Simion Săsăujan (Μιχάι Σιμιόν Σεσεουζάν) μίλησε με θέμα: «Ο Άγιος Παΐσιος από το Νεάμτς και το κίνημα πνευματικής ανανέωσης του ορθόδοξου μοναχισμού στις ρουμανικές χώρες, τον 18ο αιώνα. Ιστορικό και εκκλησιαστικό πλαίσιο».
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Στην Ιερατική Σύναξη, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα του Νέου, του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού, συμμετείχαν ιερείς, ιεραπόστολοι από εκπαιδευτικά ιδρύματα, στρατιωτικοί ιερείς και ιερείς που υπηρετούσαν στα κρατικά νεκροταφεία.
Πώς πρέπει να είναι ένας ηγούμενος
Ο π. Mihail Săsăujan ανέφερε ότι για να καθοδηγήσει πνευματικά τους περίπου 700 μοναχούς που ήταν υπό την υπακοή του, ο Άγιος Παΐσιος είχε στο μυαλό του τρεις πολύ σημαντικές πτυχές: την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, τη μετάφραση πατερικών κειμένων και την προσευχή ως παράσταση του νου ενώπιον του Θεού.
«Αν μειωθεί η δίψα για τον λόγο του Θεού, δηλαδή για τη μελέτη της Αγίας Γραφής και των κειμένων των Αγίων Πατέρων, τότε θα εμφανιστεί η διχόνοια μεταξύ τους», είπε ο π. Mihail Săsăujan.
Σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο, ο ηγούμενος μιας Ιεράς Μονής πρέπει να είναι «ταπεινός, πράος, δίκαιος, ειρηνικός, αλλά το πιο απαραίτητο για τη σωτηρία όλων είναι να ξέρει να καθοδηγεί την ψυχή των αδελφών σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου και τις διδαχές των Πατέρων».
Ακόμη, σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο, η εξομολόγηση των αδελφών του κοινοβίου γινόταν κάθε απόγευμα και για τους πιο προχωρημένους πνευματικά μια φορά κάθε τρεις μέρες.
Όπως υπογράμμισε ο π. Mihail Săsăujan, ο Άγιος Παΐσιος ο οποίος βρήκε στις Ρουμανικές περιοχές έναν ήδη υπάρχοντα ησυχασμό από τον δέκατο τέταρτο αιώνα, αυτό που έφερε είναι η προσευχή ως παράσταση του νου ενώπιον του Θεού.
«Πολύ δραστήριοι και καλά οργανωμένοι οι Ησυχαστές»
Στο τέλος της παρουσίασης, ο Πατριάρχης Ρουμανίας επεσήμανε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της κοινοβιακής ζωής από τον Άγιο Παϊσιο.
Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ο άγιος δεν έκανε διάκριση μεταξύ μοναχών διαφορετικών εθνικοτήτων τους οποίους καθοδήγησε, γιατί ήταν όλοι πνευματικοί του γιοι. Ακόμη αναφέρθηκε στις αφηγήσεις ενός Έλληνα που θαύμασε με το πόση τάξη και καθαριότητα βρήκε στο μοναστήρι.
Ανέφερε ότι δύο φορές την εβδομάδα πλένονταν τα ρούχα όλων των μοναχών και αεριζόταν το αναρρωτήριο δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Τα κηρύγματα γίνοντας ένα βράδυ στα σλαβικά και ένα βράδυ στα ρουμανικά.
«Αυτοί ήταν πολύ δραστήριοι και καλά οργανωμένοι ησυχαστές. Τη νύχτα προσεύχονταν πολύ στο κελί τους και την ημέρα ήταν πολύ εργατικοί», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος, στο αρχείο της μονής υπάρχουν χειρόγραφες σημειώσεις από τον ίδιο τον Άγιο. «Ο Άγιος Παΐσιος ήταν πράγματι ένας πολύ επιμελής και πολύ σοφός άνθρωπος», κατέληξε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.
Διαβάστε ακόμη:
Ρουμανίας Δανιήλ: Η αδιάληπτη προσευχή δίνει στους χριστιανούς ειρήνη
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για το πώς να κερδίσουμε την ευτυχία
Με πληροφορίες από basilica (Sorin Ionițe)
Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru