12/05/2020 12/05/2020 Ως ευκαιρία ισχυροποίησης της πίστης μας βλέπει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας, κ.κ. Δανιήλ, τη δύσκολη κατάσταση που περνάει όχι μόνο η χώρα του, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης λόγω του κορωνοϊού. Σε μήνυμά του προς το ποίμνιο ο Ρουμάνος Πατριάρχης τόνισε ότι «η κατάσταση της πανδημίας μάς καλεί να μετατρέψουμε τα δεινά σε ελπίδα και την...
12 Μαΐου, 2020 - 16:08

«Ο κορωνοϊός ως δοκιμασία πνευματικής κατάστασης»

Διαδώστε:
«Ο κορωνοϊός ως δοκιμασία πνευματικής κατάστασης»

Ως ευκαιρία ισχυροποίησης της πίστης μας βλέπει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας, κ.κ. Δανιήλ, τη δύσκολη κατάσταση που περνάει όχι μόνο η χώρα του, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης λόγω του κορωνοϊού. Σε μήνυμά του προς το ποίμνιο ο Ρουμάνος Πατριάρχης τόνισε ότι «η κατάσταση της πανδημίας μάς καλεί να μετατρέψουμε τα δεινά σε ελπίδα και την απομόνωση σε επιθυμία για περισσότερη κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «ιδιαίτερα τώρα που ο κόσμος περνάει μια θλιβερή και δύσκολη στιγμή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη πίστη, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να αποκαταστήσουμε την υγεία μας ή/και να μας προστατευτούμε από ασθένειες».

Στο μήνυμά του, το οποίο ονόμασε «πνευματικό μήνυμα  σε περιόδους πανδημίας», αναφέρει πως ο κόσμος διανύει μια περίοδο εκπληκτικής πρόκλησης στον τομέα της υγείας, αλλά και τον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τις κρατικές αρχές να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης, απομόνωσης και καραντίνας, τα οποία αλλάζουν σημαντικά τη ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

«Αυτή η πανδημία έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλο πανικό, φόβο ασθένειας και φόβο θανάτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάσταση της πανδημίας μας καλεί να προβληματιστούμε όλο και πιο έντονα για τη σημασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας στη γη.

Οι Άγιες Γραφές μας λένε ότι η ανθρώπινη ζωή και υγεία είναι δώρα του Θεού – του Δημιουργού, αλλά αυτά τα δώρα πρέπει να διατηρούνται και να καλλιεργούνται με υπευθυνότητα.

Η Σοφία Σολομώντος μας διδάσκει ότι «ο Θεός δεν δημιούργησε τον θάνατο και δεν χαίρεται για την απώλεια των ζωντανών» (1:13), αλλά «μέσω του φθόνο του διαβόλου, ο θάνατος μπήκε στον κόσμο» (2:24), όταν ο Αδάμ και Εύα εξαιτίας της ανυπακοής τους έσπασαν την κοινωνία με τον Θεό, ο οποίος είναι η Πηγή της ζωής και της υγείας (πρβλ. Γένεση 3: 1-6)», τονίζει ο Μακαριώτατος και συνεχίζει:

«Ως αποτέλεσμα, σταδιακά εμφανίστηκαν ασθένειες και ο φυσικός θάνατος του ανθρώπου, καθώς και διαταραχές στη φύση με αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή.

Ωστόσο, η αγάπη του Θεού Δημιουργού για την ανθρωπότητα και για όλη τη δημιουργία παραμένει σταθερή στην ιστορία, επειδή ο Θεός θέλει να απελευθερώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία ως εγωιστικό τρόπο ζωής, ασθένειας και θανάτου.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός θεράπευσε πολλούς ασθενείς, κι έπειτα πέρασε κι ο ίδιος από ταλαιπωρίες και εν τέλει τον θάνατο, για να ξεπεράσει τον θάνατο μέσα από αυτήν την Ανάσταση και να δώσει σε όλους τους ανθρώπους τη δυνατότητα ανάστασης (πρβλ. 1 Κορινθίους 15:22). 

Σε αυτήν την προοπτική, η ζωή του ανθρώπου στη γη έχει πλήρη σημασία αν νοείται ως χρόνος πνευματικής προετοιμασίας του ανθρώπου, για να μπει στην αιώνια αγάπη και χαρά του Θεού, εάν ο άνθρωπος αγαπούσε τον Θεό και τους συνανθρώπους του κατά τη γήινη ζωή (πρβλ. Ματθαίος 25, 31-46)».

Ο Πατριάρχης Δανιήλ καταλήγει στο μήνυμά του λέγοντας πως σήμερα, η κατάσταση μιας πανδημίας μπορεί επίσης να γίνει κατανοητή ως δοκιμασία ή επιβεβαίωση της πνευματικής κατάστασης των ανθρώπων, ειδικά της έντασης της αγάπης τους για τον Θεό και για τους συνανθρώπους τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων