Τους Ρουμάνους ήρωες τίμησε σήμερα κατά την εορτή της Αναλήψεως, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος ιερούργησε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό, της Αναλήψεως του Κυρίου. «Όταν τιμούμε τους ήρωες του έθνους, τιμούμε την αξιοπρέπεια όσων θυσιάστηκαν και του μαχόμενου ρουμανικού λαού, καθώς και την αξιοπρέπεια ενός χριστιανού», είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Θα τιμηθούν από τον Θεό για την ταπεινή και θυσιαστική αγάπη τους»
«Αυτός που δοξάστηκε πρώτα πέρασε από βάσανα. Ως εκ τούτου, η εν Ρουμανία Εκκλησία αποφάσισε να τιμηθεί η μνήμη των ηρώων, κατά την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, έτσι ώστε να θυμηθούμε ότι οι ήρωες αυτοί έδωσαν και τη ζωή τους για την ενότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ρουμανικού λαού με θυσίες και αγώνα μέχρι θανάτου.
Αυτή η σύνδεση μεταξύ του πόνου και της δόξας στο έργο της σωτηρίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού φωτίζει την ημέρα της μνήμης των Ρουμάνων ηρώων όλων των εποχών και σε όλους τους τόπους. Αυτή η ανάμνηση γίνεται με την ελπίδα ότι όσοι θυσιάστηκαν για το ρουμανικό έθνος θα τιμηθούν από τον Θεό για την ταπεινή και θυσιαστική αγάπη τους και από τον ρουμανικό λαό, επειδή η ελευθερία και η ενότητα αν και είναι δώρα από τον Θεό, συχνά η ιστορία δείχνει ότι πρέπει να διατηρηθούν και να υπερασπιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Η συμβολή του Μακαριστού Πατριάρχη κυρού Μύρωνα
Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ διευκρίνισε ότι η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των ηρώων στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου οφείλεται στον πρώτο Μακαριστό Πατριάρχη Ρουμανίας κυρό Μύρων κατά κόσμον Ηλία Κρίστεα: «Το 1920, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πρότεινε αυτή την εορτή που έγινε δεκτή και από τον τότε βασιλιά. Από το 1948, αυτός ο εορτασμός κατεστάλη. Μόλις το 1999 και το 2001 η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου έγινε ημέρα μνήμης για τους ήρωες.
Ακολουθώντας αυτή την προσέγγιση της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, με τον νόμο 379 του 2003, το ρουμανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Ημέρα της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού είναι επίσης η Ημέρα των Ηρώων ως εθνική εορτή του ρουμανικού λαού. Έτσι, από το 2003, γιορτάζουμε αυτή την ημέρα των ηρώων ως εθνική εορτή του ρουμανικού λαού».
«Ο βαθύς εκχριστιανισμός του ρουμανικού λαού τον έκανε να αντισταθεί
«Βλέπουμε ότι στον ρουμανικό λαό υπάρχει μια μόνιμη σύνδεση μεταξύ της Σταύρωσης και της Ανάστασης, μεταξύ του πόνου και της νίκης, μεταξύ της ταπεινοφροσύνης και της δόξας. Αυτή η μυστηριώδης σύνδεση είναι η παρουσία του έργου του Αγίου Πνεύματος στον ρουμανικό λαό που εκχριστιανίστηκε μέσα από μια αργή διαδικασία, επειδή κλήθηκε να έχει ισχυρή πίστη, να περάσει τις δοκιμασίες που έρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
Επομένως, αυτός ο αργός και βαθύς εκχριστιανισμός του ρουμανικού λαού τον έκανε να αντισταθεί μπροστά στο πλήθος των κατακτητών που για αιώνες εισέβαλαν στο έδαφος της χώρας. Ολόκληρη η ιστορία του ρουμανικού λαού είναι μια ιστορία θυσιών και νίκης, Σταύρωσης και της Ανάστασης», επεσήμανε ο Μακαριώτατος.
«Ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός, σύμβολο της αγάπης του λαού για τον Χριστό και τιμής των ηρώων του έθνους»
Ακόμη ο Πατριάρχης Ρουμανίας επανέλαβε ότι στο φυτόν της αγίας τραπέζης του Εθνικού Καθεδρικού Ναού ή Καθεδρικού Ναού της Σωτηρίας του Έθνους τοποθετήθηκαν τα ονόματα των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων που παρείχε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μνημονεύονται.
«Σήμερα, τιμώντας τους ήρωες του έθνους, τιμούμε τους δικούς μας ανθρώπους και τη χριστιανική αξιοπρέπεια. Προσευχόμενοι για όσους πέρασαν στον Κύριο, δείχνουμε ότι η αγάπη είναι ισχυρότερη από τον θάνατο», είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.
«Οι άνθρωποι πραγματικά πεθαίνουν όταν ξεχνιούνται, αλλά όταν τους θυμούνται, όταν φροντίζουν τους τάφους τους, όταν φέρνουν λουλούδια στους τάφους τους και συνοδεύονται από κεριά και προσευχές, τότε ζουν, κοινωνούν μαζί μας», τόνισε.
«Ας προσευχηθούμε στον Θεό να αναπαύσει με δικαιοσύνη όλους τους Ρουμάνους ήρωες όλων των εποχών, για τη δόξα της Υπεραγίας Τριάδος και τη σωτηρία μας», κατέληξε ο Μακαριώτατος.
Πηγή φωτογραφιών: ziarullumina