Πατριαρχείο Ρουμανίας
15 Ιανουαρίου, 2021

Η Ρουμανία αποχαιρετά τον σπουδαίο εκκλησιαστικό ιστορικό

Διαδώστε:

Το ύστατο χαίρε στον ιερέα και Ακαδημαϊκό Καθηγητή Mircea Păcurariu είπε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Στο μήνυμά που ανέγνωσε στην κηδεία του πατρός Mircea στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Σίμπιου, ο Μακαριώτατος ανέφερε τα εξής:

«Έμαθα με μεγάλη λύπη για την εκδημία, το πρωί της 13ης Ιανουαρίου 2021, του πατρός και Καθηγητή Ακαδημαϊκού Mircea, μιας άξιας και έντονης συνείδησης στην εκκλησιαστική υπηρεσία, γνωστού ειδικού στην Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, παθιασμένου υποστηρικτή της πνευματικότητας της Ορθοδοξίας στη χώρα και με επαφές με ιστορικούς και θεολόγους στο εξωτερικό.

Ο πατέρας Mircea Păcurariu γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1932, σε οικογένεια ιερέων. Παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο στο Orăștie και το Deva και στη συνέχεια το θεωρητικό γυμνάσιο “Decebal” στη Deva Για ένα χρόνο φοίτησε στην Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Cluj (1951-1952), φοίτηση την οποία διέκοψε υποχρεωτικά ως αποτέλεσμα της απέλασης που του επιβλήθηκε  για «πολιτικούς λόγους».

Μεταξύ 1952 και 1956, παρακολούθησε τα μαθήματα του Πανεπιστημιακού Θεολογικού Ινστιτούτου στο Σίμπιου. στη συνέχεια έγινε διδάκτωρ με ειδικότητα την Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Βουκουρεστίου (1956-1959). Η διατριβή του είχε θέμα: «Οι συνδέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας στην Τρανσυλβανία με τη Βλαχία και τη Μολδαβία στους αιώνες XV -XVII» .

Τον Απρίλιο του 1970 χειροτονήθηκε διάκονος και ένα χρόνο αργότερα ιερέας.

Ήταν για μια περίοδο καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο στη Μονή Neamț (1959-1961) και στη συνέχεια έγινε καθηγητής στο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Sibiu, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2002, όταν παρέμεινε ομότιμος καθηγητής. Μεταξύ των ετών 1992-2000 ήταν πρύτανης της Σχολής Ορθόδοξης Θεολογίας στο Σίμπιου.

Είχε συμμετάσχει σε αμέτρητες ιστορικές συναντήσεις στη χώρα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Συγκριτικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Ρουμανία (1997).

Το έργο του είναι τεράστιο και βαθύ. Το πιο διάσημο έργο του παραμένει η πραγματεία «Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας» , σε τρεις τόμους και πολλές εκδόσεις. Είναι το πιο σημαντικό και πλήρες έργο της ρουμανικής εκκλησιαστικής ιστοριογραφίας, που έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής.

Συγχρόνως, οι δύο τόμοι του έργου «Μελέτες της ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας», καθώς και το «Περίληψη της Ιστορίας της Ρουμανικής Εκκλησίας», μαζί με την «Ορθόδοξη Δογματική Θεολογία» του πατέρα Dumitru Staniloae, αποτελούν τις κύριες ακαδημαϊκές εργασίες της ρουμανικής Ορθόδοξης θεολογίας.

Αξίζει να αναφερθούν, επίσης, τα έργα: “Λεξικό Ρουμάνων θεολόγων” , ” Ιστορία της Εκκλησίας στη Βεσσαραβία ” ή “Δακο-Ρουμάνοι και Ρουμάνοι Άγιοι” (4 εκδόσεις), τα οποία φέρνουν επίσης σημαντικές ιστοριογραφικές συνεισφορές.

Ένα έργο ψυχής του πατέρα Mircea Păcurariu είναι το βιβλίο «Ο Άγιος Ιεράρχης Αντρέι Șaguna. Μια ζωή αφιερωμένη στην Εκκλησία και στο έθνος», αφιερωμένο στον μεγάλο ιεράρχη της Τρανσυλβανίας, τον ευφυή άνθρωπο και σπουδαίο πατριώτη, που ενώνουν με υποδειγματικό τρόπο την ομολογία της Ορθόδοξης πίστης με την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της ζωής των Ρουμάνων Ορθόδοξων στην Τρανσυλβανία.

Ταυτόχρονα, στο έργο του πατέρα Mircea Păcurariu συναντάμε μια έντονη ανησυχία όχι μόνο για την ιστορική έρευνα και τη διδακτική δραστηριότητα, αλλά και για τη λειτουργική, ιεραποστολική ή ποιμαντική ζωή της Εκκλησίας.

Υπό αυτήν την έννοια, αναφέρουμε το ογκώδες βιβλίο “Κηρύγματα” (τρεις εκδόσεις), το οποίο, με προσιτό, σαφές και συνοπτικό στιλ, παρουσιάζει την ορθόδοξη βιβλική, λειτουργική και αγιογραφική πνευματικότητα, εμπλουτισμένη με ιστορικά δεδομένα, λεπτομέρειες για μέρη, γεγονότα ή άτομα στην ιστορία της Εκκλησίας.

Μεταξύ 2008-2010, κατόπιν αιτήματός μας, ο πατέρας Καθηγητής Mircea Păcurariu συντονίζει την εκπόνηση του έργου «Εγκυκλοπαίδεια της Ρουμανικής Ορθοδοξίας» .

Φτιαγμένο με μια ομάδα νέων συνεργατών, αυτό το έργο ήταν πολύ χρήσιμο για τους μελετητές, τους δημοσιογράφους και όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία και την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας. Δημοσιεύθηκε το 2010, όταν η (ρουμάνικη) εκκλησία μας γιόρτασε 125 χρόνια από την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας (1885) και 85 ετών του Πατριαρχείου (1925).

Ένα άλλο έργο μεγάλης κλίμακας, που ανατέθηκε για συντονισμό στον πατέρα καθηγητή Ακαδημαϊκό Mircea Păcurariu είναι η τριλογία «Ορθόδοξος Μοναχισμός της Ρουμανίας. Ιστορία, συνεισφορές και ρεπερτόριο» (2014), που εκπονήθηκε από το Ρουμανικό Πατριαρχείο σε συνεργασία με τη Ρουμανική Ακαδημία, η οποία στοχεύει σε μια καλύτερη και πληρέστερη γνώση της ιστορίας του ρουμανικού ορθόδοξου μοναχισμού και της συμβολής του στην προώθηση του ρουμανικού πολιτισμού και τέχνης σε όλες τις μορφές τους (χειρόγραφο, εκτύπωση εκκλησιαστικών βιβλίων, έργα ιστορικού, λογοτεχνικού ή άλλου προφίλ γραμμένα από μοναχούς, αλλά και αρχιτεκτονική, ζωγραφική, εικονογραφία, κέντημα, μουσική κ.λπ.).

[….]

Ο πατήρ Mircea Păcurariu θα παραμείνει στη μνήμη του ρουμανικού πολιτισμού ως ο μεγαλύτερος ιστορικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας τον τελευταίο μισό αιώνα, ένα φως Αναστάσιμο!

Το έργο του ακτινοβολεί το φως μιας υψηλής συνείδησης, μιας εγκυκλοπαιδικής μνήμης, ενός διαυγή, οργανωμένου νου, με μια κριτική αίσθηση, που διπλασιάζεται μόνιμα από μια ειδική μετριοπάθεια. Δεν ήταν μόνο ιερέας, δάσκαλος και ακαδημαϊκός, αλλά και αληθινό χριστιανικό ορόσημο για τις νεότερες γενιές.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, απευθυνόμαστε με έναν γονικό λόγο παρηγοριάς στη σύζυγό του, Minerva Păcurariu, στις δύο κόρες του και σε ολόκληρη την οικογένεια, καθώς και σε συναδέλφους, μαθητές και όλους εκείνους που είναι λυπημένοι από αυτήν την «αποχώρηση».

Προσευχόμαστε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Αναστημένο, να τοποθετήσει την ψυχή του δούλου Του, του ιερέα καθηγητή Μιρτσέα, στη συντροφιά των ιερών μελετητών, ομολογητών της πίστης και υποστηρικτών του χριστιανικού πολιτισμού, δίνοντάς του ανάπαυση στο φως, την ειρήνη και την αγάπη μεταξύ των Αγίων.

Αιωνία η μνήμη του από γενεά εις γενεά!

Συλλυπητήρια και ευλογίες σε όλους όσους θρηνούν»,

† Ο Δανιήλ
Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας

Διαδώστε: