Την τεράστια αξία της συγχώρεσης ανέλυσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο σημερινό κήρυγμά του για την Κυριακή ΙΑ Ματθαίου, ιερουργώντας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι. «Η συγχώρεση απαιτείται να προέρχεται από την καρδιά, και να μην είναι τυπική και μια απλή δήλωση. Ωστόσο, συχνά η ειλικρινή συγχώρεση περιλαμβάνει έναν εσωτερικό αγώνα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
«Ο Θεός είναι πρώτα απ’ όλα Ελεήμων, συγχωρητικός σε όσους έχουν κάνει λάθος, αλλά μετανοούν και ζητούν συγχώρεση, και είναι δίκαιος με όσους συγχωρήθηκαν αλλά δεν συγχωρούν με τη σειρά τους», είπε στην αρχή του κηρύγματός του ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποφέρει πολύ από την κακία των άλλων. Αυτοί, για να συγχωρήσουν ειλικρινά αυτούς που τους έκαναν να υποφέρουν, χρειάζονται μια εσωτερική αλλαγή ψυχής, χρειάζονται τη βοήθεια της χάρης του Ελεήμονα Χριστού που, σταυρωμένος, προσευχήθηκε για αυτούς που Τον σταύρωσαν», επεσήμανε.
«Μόνο ο Χριστός ο Πανάγαθος έχει τη δύναμη να δώσει στον άνθρωπο, όταν του ζητηθεί, αυτή την ελεήμονα και συγχωρητική αγάπη που βλέπουμε στη ζωή της Εκκλησίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Οι μάρτυρες έλαβαν από τον Χριστό μια ιδιαίτερη υπομονή και το χάρισμα να μην απαντούν στο κακό με κακό, αλλά με την καλοσύνη της συγχώρεσης. Γι’ αυτό ξεπέρασαν το εγκόσμιο πνεύμα της βίας μέσω της συγχώρεσης».
Η αξία της συγχώρεσης
«Η συγχώρεση έχει τεράστια, απερίγραπτη, ανυπολόγιστη αξία», είπε ο Πατριάρχης Ρουμανίας και πρόσθεσε: «Η συγχώρεση αλλάζει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, στην οικογένεια, στην κοινότητα, στην κοινωνία. Μέσω της συγχώρεσης, το κακό δεν απαντάται πλέον με κακό, αλλά γίνεται μια νέα αρχή. Μέσα από τη συγχώρεση ξεπερνιέται το δαιμονικό πνεύμα της κακίας, του μίσους, της εχθρότητας, των συγκρούσεων, των πολέμων και ταυτόχρονα αλλάζει η ζωή και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων».
«Η συγχώρεση έχει την αξία να ανανεώνει τη ζωή των ανθρώπων και να δείχνει την παρουσία της φιλεύσπλαχνης και συγχωρητικής αγάπης του Θεού στους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν κατ’ εικόνα του Θεού, αλλά μόνο οι άγιοι έφτασαν στην καθ’ ομοίωση του Ελεήμονος και Θεού – εκείνοι που μετανόησαν για τις αμαρτίες τους και εκείνοι που με τη συνεχή προσευχή έφεραν στις ψυχές τους την παρουσία της ελεήμονος αγάπης του Χριστού», τόνισε ο Μακαριώτατος.
«Το σημερινό ευαγγέλιο, ως ευαγγέλιο της συγχώρεσης, αλλά και της διόρθωσης, είναι οδηγός για τη χριστιανική ζωή. Καλεί όλους τους ανθρώπους να γνωρίσουν το έλεος του Θεού, τη συγχώρεση των αμαρτιών και, με τη σειρά τους, να είναι ελεήμονες όπως ο Θεός, δηλαδή να συγχωρήσουν και τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μακαριώτατος είπε επίσης ότι αν λαμβάνουμε μόνο συγχώρεση αλλά δεν συγχωρούμε τους άλλους, τότε εμποδίζουμε την ελεήμονα αγάπη του Θεού.
Φωτογραφία αρχείου: Basilica.ro / Mircea Florescu
Με πληροφορίες από Basilica