«Ας είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πνευματικότητας και του πολιτισμού του ρουμανικού λαού». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με αφορμή την Εθνική Ημέρα Πολιτισμού της χώρας, η οποία εορτάζεται στις 15 Ιανουαρίου. Ο Μακαριώτατος μίλησε εκτενώς για την αρετή της ευγνωμοσύνης και το πώς συνδέεται με την γενναιοδωρία και την εργατικότητα.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ, κατά την ομιλία του στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στην Πατριαρχική Κατοικία στο Βουκουρέστι, ότι η Εκκλησία καλλιέργησε την αρετή της ευγνωμοσύνης προς τον Θεό, προς τους αγίους: «Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η Εκκλησία έχει καλλιεργήσει, σε όλη την ιστορία, αυτή την αρετή της ευγνωμοσύνης, πρώτα απ’ όλα προς τον Θεό, μέσω της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και προς το πλήθος των αγίων που προσευχήθηκαν για αυτήν την χώρα και αγίασαν τη ζωή των ανθρώπων μέσα από τις προσευχές, τις πράξεις και τις αρετές τους. Γι’ αυτό η κουλτούρα της ευγνωμοσύνης φαίνεται στην Θεία Ευχαριστία, ευχαριστώντας την Υπεραγία Τριάδα, αλλά και στη λατρεία των αγίων που μνημονεύουμε καθημερινά».
Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας υπογράμμισε ότι η έκφραση της ευγνωμοσύνης φαίνεται και στην απόδοση τιμών στους ήρες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα: «Έπειτα, η αρετή της ευγνωμοσύνης φαίνεται και στη λατρεία των ηρώων που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας, για την ελευθερία, την ενότητα και την αξιοπρέπεια του ρουμανικού λαού».
«Η έκφραση της ευγνωμοσύνης φαίνεται επίσης στην απόδοση τιμών στις προηγούμενες γενεές και τις μεγάλες προσωπικότητες που, ανά τους αιώνες, υπήρξαν δάσκαλοι και φωστήρες της ρουμανικής πνευματικότητας και κουλτούρας», είπε χαρακτηριστικά.
Η κουλτούρα της ευγνωμοσύνης συνοδεύτηκε συχνά από μια κουλτούρα γενναιοδωρίας, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ.
«Γι’ αυτό, αυτή την ημέρα πολιτισμού, πρέπει να σκεφτούμε και το πλήθος των ευεργετών, εκείνων που έχτισαν εκκλησίες, πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα, προωθώντας τη ρουμανική αξιοπρέπεια στον κόσμο», υπογράμμισε.
«Θυμόμαστε επίσης όλους όσοι ήταν εργατικοί και γενναιόδωροι, γιατί αυτή η κουλτούρα γενναιοδωρίας βασίζεται επίσης στην κουλτούρα της εργατικότητας όσων ήταν εργατικοί και συνεισέφεραν όλους όσοι χρειάζονταν να βοήθεια», επεσήμανε.
«Αυτή η κουλτούρα της ευγνωμοσύνης και της γενναιοδωρίας κυριαρχεί στη ζωή του ρουμανικού λαού και πηγάζει από το Ευαγγέλιο της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού», κατέληξε ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Ημέρα Πολιτισμού προτάθηκε από τον Ακαδημαϊκό κριτικό λογοτεχνίας Εουτζέν Σιμιόν, και νομοθετήθηκε από το ρουμανικό κοινοβούλιο το 2010. Έτσι, η Εθνική Ημέρα Πολιτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιανουαρίου, που αποτελεί και την επέτειο γέννησης του εθνικού ποιητή Μιχάι Εμινέσκου, ως φόρο τιμής για τη συνεισφορά του στον ρουμανικό πολιτισμό, αλλά, ταυτόχρονα για να επισημανθεί ο ρόλος του πολιτισμού στη σημερινή κοινωνία.
Στο περσινό μήνυμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας υπενθύμισε τα λόγια του εθνικού ποιητή με τα οποία αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στη διαμόρφωση και την προώθηση του πολιτισμού του ρουμανικού έθνους: «Ο Μιχάι Εμινέσκου, γνωρίζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας και της χριστιανικής πίστης στην ανάπτυξη του ρουμανικού πολιτισμού και της γλώσσας ως “ζωντανό ένδυμα” θρησκευτικών διδασκαλιών και λειτουργικής λατρείας, αποκάλεσε την εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία πνευματική μητέρα του ρουμανικού έθνους, που γέννησε η ενότητα της γλώσσας και η εθνική ενότητα του λαού».
Φέτος, στην Πρωτεύουσα τελέστηκαν πολλά μνημόσυνα για τον εθνικό ποιητή, όπως στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό όσο και σε άλλες εκκλησίες του Βουκουρεστίου, καθώς και στο Ορθόδοξο Νεκροταφείο Μπελού όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία του.
Ποιος ήταν ο Μιχάι Εμινέσκου
Ο Μιχάι Εμινέσκου (1850-1889) ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, και μετά τον θάνατό του θεωρήθηκε ως η σημαντικότερη ποιητική “φωνή” στη ρουμανική λογοτεχνία.
Δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα σε ηλικία 16 ετών και στα 19 πήγε για σπουδές στη Βιέννη.
Τα χειρόγραφά του, τα οποία είναι 46 τόμων, 14.000 σελίδων, δωρίστηκαν στη Ρουμανική Ακαδημία από τον Titu Maiorescu, στη συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου 1902, σύμφωνα με το Agerpres.
Ο Μιχάι Εμινέσκου απεβίωσε το 1889. Εκλέχθηκε μετά θάνατον (28 Οκτωβρίου 1948), μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας.
Διαβάστε ακόμη:
Η σχέση της Ορθόδοξης πίστης με την ανάπτυξη του πολιτισμού – Εκδηλώσεις για την Ημέρα Πολιτισμού στη Ρουμανία
Βουκουρέστι: Υποδοχή Ιερών Λειψάνων της Αγίας Φιλοθέης του Άρτζες
Φωτογραφία: Basilica.ro (Iulian Dumitrascu), ziarullumina
Με πληροφορίες από basilica