Την ευαγγελική περικοπή της Θ’ Κυριακής του Ματθαίου ανέλυσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ιερουργώντας στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι. “Ο Απόστολος Πέτρος δεν προσπάθησε να βαδίσει πάνω στο νερό από περιέργεια, αλλά από σεβασμό στον Χριστό”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ο Ιησούς για διδακτικούς λόγους άφησε τους μαθητές μόνους στο πλοίο την ώρα που ξεκινούσε τρικυμία με ισχυρούς ανέμους, έτσι ώστε να τους διδάξει να αντιμετωπίζουν μόνοι τους με τις δυσκολίες της ιεραποστολικής ζωής και να νιώσουν πόσο απαραίτητη είναι η βοήθεια του Θεού σε δύσκολες καταστάσεις.
«Η προσπάθεια του Αποστόλου Πέτρου να βαδίσει πάνω στο νερό κατευθυνόμενος προς τον Ιησού δεν αποτελεί πράξη περιέργειας, αλλά μια μορφή σεβασμού», εξήγησε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε:
«Ο Απόστολος Πέτρος χαιρόταν που ο Ιησούς είχε έρθει να τους σώσει και ήθελε να βγει να Τον συναντήσει, όπως πράττει κάποιος που υποδέχεται έναν αγαπητό επισκέπτη μπροστά από το σπίτι. Γι’ αυτό ο Ιησούς εκτίμησε το αίσθημα σεβασμού και την επιθυμία του Αποστόλου Πέτρου να τον τιμήσει».
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Ρουμανίας, αυτό που διαπιστώνεται είναι «ότι όσο ο Απόστολος Πέτρος κοίταζε τον Ιησού ως το Παντοδύναμο Πρόσωπο – ως Αυτός που υπερνικά τις δυσκολίες του κόσμου, τα φυσικά φαινόμενα, όπως την καταιγίδα, τα κύματα- τόσο εκείνος μπορούσε να βαδίσει πάνω στο νερό. Όταν, όμως, το βλέμμα του στράφηκε στον άνεμο και στα κύματα, τότε άρχισε να βυθίζεται. Αποδυνάμωσε την πίστη του όταν η προσευχή του δεν ήταν πλέον πλήρης και όταν έπαψε να κοιτάζει απευθείας τον Ιησού».
«Από αυτό το θαύμα μαθαίνουμε πόσο απαραίτητη είναι η προσευχή ως ζωντανή σχέση ανθρώπου και Θεού», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.
Το πλοίο είναι η Εκκλησία ή η ψυχή του χριστιανού
«Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός χρησιμοποιεί το πλοίο ως τμήμα της θεολογίας της Σωτηρίας, ως προφητική μορφή του μυστηρίου της Εκκλησίας στο πέρασμα των αιώνων», όπως εξήγησε ο Μακαριώτατος, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές του 4ου αι. υπάρχουν αναφορές να χτιστεί μια εκκλησία – τόπος λατρείας σε σχήμα πλοίου, εμπνευσμένο ακριβώς από την παρουσία του Χριστού στο πλοίο στην ταραγμένη θάλασσα την οποία στη συνέχεια γαληνεύει.
«Η Εκκλησία είναι το πλοίο που μας μεταφέρει από το βασίλειο της επίγειας ζωής, που είναι περιορισμένη και παροδική, στο βασίλειο της αιώνιας ζωής, που είναι άφθαρτη και απεριόριστη. Και το πλοίο διευθύνει ο ίδιος ο Χριστός. Οι δοκιμασίες της ιστορίας που περνά η Εκκλησία καλούν τους μαθητές να εντείνουν την προσευχή τους στον Κύριο Ιησού Χριστό, την Κεφαλή της Εκκλησίας και να μην χάσουν το θάρρος, να μην απελπιστούν, αλλά να συνεχίσουν να προσεύχονται και να τελούν τα Ιερά Μυστήρια», τόνισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
«Το πλοίο στην ταραγμένη θάλασσα ερμηνεύτηκε από κάποιους Αγίους Πατέρες ως ψυχή του χριστιανού στη μάχη με τη θύελλα των παθών», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
«Το σημερινό Ευαγγέλιο είναι ένα Ευαγγέλιο δοκιμασίας, αλλά και ενθάρρυνσης, βασάνων αλλά και νίκης», κατέληξε ο Μακαριώτατος κ. Δανιήλ.
Διαβάστε ακόμη: Ο Πατριάρχης Ρουμανίας προσέφερε τρείς τόνους εμφιαλωμένου νερού στο πλαίσιο της εκστρατείας “Τραπέζι της Χαράς”
Φωτογραφία: Basilica.ro / Mircea Florescu
Με πληροφορίες από basilica