Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας γεννιέται από το Ευαγγέλιο και υποστηρίζεται από τη Θεία Λειτουργία. Και τα δύο δεν πρέπει να διαχωρίζονται». Αυτά είπε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με αφορμή την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, και την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Εκκλησία εμπνεύστηκε από την Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, «και έχτισε σπίτια, ιατρικές μονάδες, φαρμακεία και νοσοκομεία. Η Εκκλησία μάλιστα ονόμασε μερικά νοσοκομεία “Καλός Σαμαρείτης”», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος μετά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχική Κατοικίας, στο Βουκουρέστι.
«Η Εκκλησία ανάπτυξε φιλανθρωπικούς οικισμούς για ηλικιωμένους, ορφανά, ταξιδιώτες, συσσίτια για τους φτωχούς και πολλές άλλες μορφές κοινωνικής βοήθειας, δηλαδή χριστιανικής φιλανθρωπίας», τόνισε ο Μακαριώτατος.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ δήλωσε ότι «αυτός που υποστήριξε περισσότερο τη σύνδεση της λειτουργικής ζωής με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος».
«Από αυτή την άποψη, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μοιάζει με τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα που δημιούργησε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος οργάνωσε νοσοκομείο, έχτισε σπίτια για τους φτωχούς, συσσίτια για τους πεινασμένους. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, το μυστήριο του Χριστού, βρίσκεται στη Θεία Ευχαριστία, στο δισκοπότηρο της τράπεζας της Αγίας Τράπεζας, αλλά και στον άρρωστο, τον φτωχό και πονεμένο αδελφό μας», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.
«Μας θυμίζει το Ευαγγέλιο για την Ημέρα της Τελικής Κρίσης, όπου αναφέρεται ότι ο Χριστός θα κρίνει τους ανθρώπους σύμφωνα με το τελευταίο και πιο σημαντικό κριτήριο: το πόσο καλό έχει κάνει ο καθένας κατά τη διάρκεια της ζωής του στους συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», είπε και πρόσθεσε ότι η ουσία της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη είναι: «Ο Καλός Σαμαρείτης είναι το πρόσωπο της αγάπης του Χριστού στους ανθρώπους».
Ο Πατριάρχης ανέφερε ακόμη: «Για όλη την ανθρωπότητα, ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να την αναστήσει από την έκπτωτη κατάσταση, να τη θεραπεύσει μέσω των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας και να τη σώσει, δηλαδή να την οδηγήσει στην ανάσταση και την αιώνια ζωή».
«Επομένως, ο καλός Σαμαρείτης είναι ένα προμήνυμα, μια πνευματική εικόνα του έργου του Χριστού για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους», επεσήμανε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
Τρεις κύριες διδασκαλίες
Συνοπτικά ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ στο κήρυγμά του ανέφερε:
- Η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη είναι μια ερμηνεία του μυστηρίου της σωτηρίας του κόσμου, γιατί συμβολίζεται από τον καλό Σαμαρείτη, αλλά η παραβολή επίσης δίνει φως στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και του κάθε Χριστιανού
- Η θεραπεία των πληγών εκείνου που έπεσε ανάμεσα στους ληστές συμβολίζει την επούλωση των πληγών των αμαρτιών μέσω του Βαπτίσματος και της Θείας Κοινωνίας.
- Αυτό το ευαγγελικό ανάγνωσμα έχει πολλαπλές σημασίες και ως τέτοιο μας προτρέπει να μιμηθούμε τον Καλό Σαμαρείτη, δηλαδή να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
«Ας προσευχηθούμε στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και σε όλους τους αγίους να μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τα λόγια του Σωτήρος Ιησού Χριστού, δηλαδή την προτροπή για ελεημοσύνη», κατέληξε καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανίας Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Διαβάστε ακόμη:
Το Βουκουρέστι εόρτασε τον Άγιο Μηνά – Έκκληση να ανακτήσουμε την χαμένη πίστη μας
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την αξία του εθελοντισμού – Το αντίδοτο στον εγωισμό και τον ατομικισμό
Φωτογραφία: Αρχείο Basilica.ro
Με πληροφορίες από basilica ( Diac. Iulian Dumitraşcu)