Πατριαρχείο Ρουμανίας
06 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τον εγωισμό και την υπερηφάνια

Διαδώστε:

Στην ψυχή του υπερήφανου και εγωιστή ανθρώπου δεν χωράει η χάρη του Θεού ούτε η αγάπη για τους συνανθρώπους του. Αυτά είπε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο χθεσινό κήρυγμά του μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι.

Ταπεινοφροσύνη και καλές πράξεις

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ εξήγησε ότι, ουσιαστικά, αυτή η Κυριακή ενθαρρύνει τον συναδυασμό των καλών πράξεων με την ταπείνωση: «Η Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου επικεντρώνεται στην ταπεινή προσευχή. Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα υπογραμμίζει τη σημασία της ταπεινής προσευχής, και ότι ο  Θεός δεν δέχεται υπερήφανους λογισμούς».

«Οι δύο χαρακτήρες που αναφέρονται σήμερα είναι ο Φαρισαίος που προσεύχεται αγέρωχα και ο Τελώνης που προσεύχεται στο ναό της Ιερουσαλήμ με ταπείνωση. Το πρώτο συμπέρασμα που πηγάζει από την ανάγνωση του Ευαγγελίου είναι ότι ο Θεός προτιμά την προσευχή του αμαρτωλού αλλά ταπεινού Τελώνη, παρά την  την προσευχή του ηθικού αλλά υπερήφανου Φαρισαίου», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος είπε ότι «πρέπει να παίρνουμε ό,τι είναι καλό από όλους, και από τον Φαρισαίο και από τον Τελώνη, και να απορρίπτουμε ό,τι είναι κακό και στον Φαρισαίο και στον  Τελώνη».

«Μπορούμε να πούμε ότι το σημερινό ευαγγέλιο μας προτρέπει να κάνουμε καλές πράξεις, αλλά να παραμένουμε σε κατάσταση ταπεινότητας», επεσήμανε.

Το Ευαγγέλιο μάς δείχνει το δράμα του ενάρετου ανθρώπου

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, «ο υπερήφανος άνθρωπος δεν κάνει πλέον χώρο στην ψυχή του ούτε για τη χάρη του Θεού ούτε για την αγάπη προς τους συνανθρώπους του».

Ο τρόπος με τον οποίο προσεύχονται ο Φαρισαίος και ο Τελώνης δείχνει δύο ιδιαίτερες ψυχικές καταστάσεις, όπως διευκρίνισε ο Πατριάρχης. Η στάση της ψυχής φαίνεται και από το τρόπο που συμπεριφερόμαστε, όπως είπε.

«Ο περήφανος Φαρισαίος προσευχόταν όρθιος μπροστά στον Θεό, ενώ ο ταπεινός Τελώνης είχε τα μάτια του στη γη και με στεναγμούς μετανοίας ζητούσε μόνο αυτό: “Θεέ μου, ελέησέ με τον αμαρτωλό”», υπογράμμισε.

«Η εγωιστική προσευχή του Φαρισαίου, που έχει στο κέντρο της μόνο τον εαυτό αυτού που προσεύχεται, είναι πολύ δυσάρεστη στον Θεό, γιατί δεν περιέχει ταπεινή αγάπη, αλλά υπεροπτική αγάπη. Επειδή ο άνθρωπος γίνεται αυτάρκης, η χάρη του Θεού και η προσοχή που δείχνει στους γύρω του δεν έχουν πλέον θέση μέσα του», επεσήμανε.

«Με πολύ απλά λόγια το Ευαγγέλιο μάς δείχνει το δράμα του ενάρετου, αλλά υπερήφανου, εγωιστή και αλαζονικού ανθρώπου, που αγαπά τον εαυτό του και περιφρονεί τους άλλους. Στην περίπτωση όμως του Τελώνη βλέπουμε μόνο την ταπεινοφροσύνη του, να ενδιαφέρεται μόνο για τις δικές του αμαρτίες», τόνισε.

«Η Εκκλησία όρισε την Κυριακή του Φαρισαίου και του Τελώνη ως την έναρξη του Τριωδίου για να δώσει έμφαση στην ταπεινή προσευχή, και στις καλές πράξεις του ανθρώπου με τη βοήθεια και την αγάπη του Θεού», είπε ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξυο Εκκλησίας.

«Η ταπεινή προσευχή είναι και η πιο ρεαλιστική: ο άνθρωπος παραδέχεται ότι έκανε μόνο ένα μέρος του καλού που ήταν ικανός. Ο ταπεινός δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό που έχει κάνει, αλλά ζητά τη βοήθεια του Θεού για να κάνει όποια καλή πράκη είναι απαραίτητη».

«Ο ταπεινός άνθρωπος δεν αποδίδει προσόντα στον εαυτό του, αλλά ευχαριστεί τον καλό και φιλεύσπλαχνο Θεό που τον βοηθάει», τόνισε ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Η περίοδος του Τριωδίου

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ μίλησε επίσης για τη σημασία της περιόδου του Τριωδίου: «Η περίοδος του Τριωδίου είναι μια περίοδος πιο έντονης προσευχής, ακρόασης ή ανάγνωσης των Αγίων Γραφών. Είναι η ώρα της εξομολόγησης και της ευχαριστιακής κοινωνίας, αλλά και της φιλανθρωπίας σε όσους έχουν ανάγκη. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν συχνότερα. Είναι μία περίδος όπου εντείνεται η πνευματική ζωή».

«Αυτά που πρέπει να καλλιεργήσουμε κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η ταπεινή προσευχή, η ειλικρινής μετάνοια, η γενναιόδωρη ελεημοσύνη και η νηστεία ή η εγκράτεια, γιατί αυτά αποτελούν έργα ανανέωσης και εξαγνισμού της ψυχής που βασίζονται στην Αγία Γραφή και στην εμπειρία των αγίων και της Εκκλησίας», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Φωτογραφία: ziarullumina

Με πληροφορίες από basilica (Iulian Dumitrascu )

Διαβάστε ακόμη:

Αρχή του Τριωδίου

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τους υπερασπιστές των ταπεινών ανθρώπων

 

Διαδώστε: