- του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
“Ιστορία και τέχνη στην Ρουμανία – Πνευματικές αντιλήψεις” ήταν ο τίτλος του συνεδρίου που διοργανώθηκε την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021, από την Ρουμανική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Ρουμανίας και το Πολιτιστικό Κέντρο “Μιχάι Εμινέσκου” και αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στην 65η επέτειο από την ένταξη της Ρουμανίας στην UNESCO.
Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Πατριαρχείου Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, παραβρέθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος εκφώνησε ομιλία με θέμα “Ιστορία και τέχνη: οι Ρουμανικές αξίες στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας” και απένειμε τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων, σε εκπροσώπους της UNESCO στην χώρα, καθώς και στην εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Κέντρου “Μιχάι Εμινέσκου” Νικολέτα Πανινόπολ.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των θρησκευτικών ελευθεριών, καθώς και η σημασία του διαλόγου και της ανεκτικότητας στην κοινωνία.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρουμανίας υπογράμμισε ότι “η 65η επέτειος της ένταξης της Ρουμανίας στην UNESCO είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε, να αξιολογήσουμε και να ξεκινήσουμε νέες πρωτοβουλίες μέσω των οποίων προωθούνται και αναπτύσσονται οι πνευματικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές αξίες της χώρας μας σε κλίμα ειρηνικού διαλόγου, συνεργασίας, σεβασμού της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με τους άλλους λαούς του κόσμου”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά, μεταξύ άλλων, επισήμανε: “Η εθνική πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας από τους πολυτιμότερους πλούτους που έχουμε. Μέσω της κληρονομιάς δημιουργούνται και διατηρούνται πνευματικές γέφυρες μεταξύ προηγούμενων, σημερινών και μελλοντικών γενεών. Και φέτος το 2021, που ανακηρύχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας ως έτος αφιερωμένο στην ποιμαντική φροντίδα των Ρουμάνων της διασποράς, θεωρούμε ότι αυτοί οι πνευματικοί δεσμοί καλούν σε ενότητα και αξιοπρέπεια τους Ρουμάνους στην χώρα μαζί με αυτούς που ζουν εκτός Ρουμανίας”.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμάνων Ορθοδόξων Φοιτητών κ. Κριστιάν Τσεσάρου.
Συμμετείχαν και παρέστησαν εκπρόσωποι από τον πολιτικό κόσμο, τις τοπικές αρχές, καθώς και από πολιτιστικά ιδρύματα της Ρουμανίας και του εξωτερικού.
Στο τέλος, η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου “Μιχάι Εμινέσκου” Νικολέτα Πανινόπολ παρουσίασε έκθεση ζωγραφικής με πορτρέτα ιστορικών προσώπων, προσκυνήματα και θεματικούς χώρους της UNESCO στην Ρουμανία.