Πατριαρχείο Ρουμανίας
01 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Ρουμανίας Δανιήλ για το ρόλο της Εκκλησίας στη συγκρότηση ενιαίου κράτους και την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης

Διαδώστε:

Ο  Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ στο μήνυμά του για την Εθνική Εορτή της Ρουμανίας, σήμερα 1η Δεκεμβρίου, τόνισε ότι η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συγκρότηση των επαρχιών της Ρουμανίας σε ένα ενιαίο εθνικό κράτος.

Συγκριμένα, αναφέρθηκε στους αγώνες του ιερού κλήρου που συνέδραμαν υλικά, πνευματικά, φυλακίσθηκαν και σκοτώθηκαν για γίνει πραγματικότητα το όνειρο συγκρότησης ενιαίου Ρουμάνικου Κράτους.

«Σήμερα, όλοι οι Ρουμάνοι πολίτες, όλοι οι κρατικοί θεσμοί και όλες οι θρησκευτικές λατρείες έχουν το καθήκον να διαφυλάξουν και να καλλιεργήσουν το δώρο της εθνικής ενότητας ως σύμβολο της αξιοπρέπειας του ρουμανικού λαού, που αποκτήθηκε με πολλές θυσίες ανθρώπινων ζωών για το καλό της Ρουμανίας και τη χαρά των απανταχού Ρουμάνων», αναφέρει ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 ο Πατριάρχης Ρουμανίας τέλεσε τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου για να ευχαριστήσει τον Θεό για την προστασία και τη βοήθεια που προσφέρει στους απανταχού Ρουμάνους και στη χώρα.

Σχετικό ήταν και το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας, που εκφώνησε στις 27 Νοεμβρίου 2015 στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας της χώρας η οποία ήταν αφιερωμένη στην Εθνική Εορτή.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας για την Εθνική Εορτή της χώρας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας  συνέβαλε εντατικά στη συγκρότηση του ενιαίου κράτους.

Η επίτευξη της εθνικής ενότητας την 1η Δεκεμβρίου 1918 έγινε με τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υποστήριξε τη Μεγάλη Ένωση όλων των ρουμανικών επαρχιών σε ένα ενιαίο  κράτος.  Η Εκκλησία ήταν μαζί με το λαό σε όλες τις προσπάθειές της για την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης ​​ σε όλες τις ρουμανικές επαρχίες και ιδιαίτερα στην Τρανσυλβανία, τη Βεσσαραβία και τη Βουκοβίνα.

Με την προσευχή, με τον προφορικό λόγο, με βιβλία, με την προσωπική παρουσία και τη συγκεκριμένη πράξη των μελών της, η Εκκλησία δραστηριοποιήθηκε στο έργο της ενοποίησης, συμμετέχοντας στην υλοποίηση αυτού του ιδανικού μέσω λόγιων ιεραρχών, πατριωτών ιερέων και διακόνων.  Καθηγητές θεολογίας και σπουδαστές θεολογίας, που είχαν ρητορικό ταλέντο, δύναμη πειθούς και κινητοποίησης, αλλά και μοναχοί που φρόντιζαν τραυματίες στρατιώτες, μοναστήρια και ενορίες που οργάνωναν έρανο χρημάτων και τροφίμων, ενθάρρυναν ηθικά και βοηθούσαν υλικά τους Ρουμάνους που αγωνίζονταν για την ελευθερία και την εθνική ενότητα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου 1916-1918, περισσότεροι από 250 Ρουμάνοι Ορθόδοξοι ιερείς συνόδευσαν τα στρατεύματα του ρουμανικού στρατού στα πεδία των μαχών ως στρατιωτικοί εξομολογητές. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν στο μέτωπο, άλλοι αιχμαλωτίστηκαν και εκτοπίστηκαν. Περισσότεροι από 200 μοναχοί και μοναχές εργάζονταν ως νοσοκόμες σε διάφορα νοσοκομεία υπαίθρου ή στο μέτωπο, κάποιοι πέθαναν εν ώρα υπηρεσίας λόγω εξανθηματικού τύφου. Εκατοντάδες ιερείς εκδιώχθηκαν από τις ενορίες τους από τον εχθρό, άλλοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στα εδάφη που κατέλαβαν τα γερμανικά στρατεύματα. Στην Τρανσυλβανία 150 ιερείς ρίχτηκαν στις Ουγγρικές φυλακές, ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ή σε φυλάκιση. Περισσότεροι από 200 άλλοι ιερείς εκτοπίστηκαν στα δυτικά της Ουγγαρίας, στην κομητεία Șopron, όπου ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες μέχρι την απελευθέρωσή τους το 1919 από τα ρουμανικά στρατεύματα.

Σχετικά με την Μεγάλης Ένωση την 1η Δεκεμβρίου 1918, μεταξύ των 1228 επίσημων αντιπροσώπων της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης υπήρχαν και πολλά στελέχη της Εκκλησίας. Η Ρουμάνικη Εκκλησία στην Τρανσυλβανία εκπροσωπήθηκε από πέντε επισκόπους, τέσσερις εφημερίους, δέκα αντιπροσώπους των Ορθοδόξων επισκοπικών συμβουλίων, 129 διάκονους, έναν εκπρόσωπο των θεολογικών παιδαγωγικών ινστιτούτων και δύο εκπροσώπους των φοιτητών θεολογίας… Στη Μεγάλη Σύνοδο του ρουμανικού έθνους, καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο, εξελέγησαν επίσης υπηρέτες της Εκκλησίας και ο Ρουμάνος ορθόδοξος επίσκοπος Caransebeş, Miron Cristea, ο μελλοντικός Μητροπολίτης (1919) και στη συνέχεια Πατριάρχης Μεγάλης Ρουμανίας ( 1925) και ο καθολικός επίσκοπος της Gherla, Iuliu Hossu, επελέγη στην τετραμελή αντιπροσωπεία που παρουσίασε την Πράξη της Ένωσης στον Βασιλιά Φερδινάνδο, στο Βουκουρέστι.

Σήμερα, στην 104η επέτειο της Μεγάλης Ένωσης της 1ης Δεκεμβρίου 1918, θέλουμε να εκφράσουμε τον φόρο τιμής και την ευγνωμοσύνη σε όλους τους δημιουργούς της ου μεγάλου κεφαλαίου της ιστορίας μας για την οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας . Η Ένωση των ρουμανικών επαρχιών σε μια ρουμανική κρατική ενότητα ήταν η κορωνίδα πολλών θυσιαστικών προσπαθειών, πνευματικών και υλικών, για την επιβεβαίωση της εθνικής συνείδησης και της επιθυμίας για εθνική ενότητα.

Για όλα τα οφέλη της Μεγάλης Ένωσης, σήμερα ευχαριστούμε τον Ένδοξο Θεό  και θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη όλους τους Ρουμάνους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ενότητα και τη δημοκρατία.

Η εθνική εορτή της Ρουμανίας

Την 1η Δεκεμβρίου η Ρουμανία εορτάζει την Εθνική της Εορτή η οποία αφορά στην ολοκλήρωση της συγκρότησης του ενιαίου εθνικού κράτους και τη μεγάλη Ένωση με την επιστροφή της Τρανσυλβανίας Ρουμανία. Με απόφασή του, τον Ιούλιο του 1990, το Κοινοβούλιο της χώρας θεσμοθέτησε την 1 Δεκέμβρη ως εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

Την πρώτη προσπάθεια για τη συνένωση των τριών ρουμανικών επαρχιών – Βλαχία, Μολδαβία και Τρανσυλβανία έκανε το 1600 ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Μιχαήλ Βόδα ο Γενναίος, τον οποίο δολοφόνησαν οι Αυστριακοί.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πατριάρχης Δανιήλ στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Διαδώστε: