Ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος είναι ο μοναδικός ανθρωπιστικός οργανισμός με λειτουργικό δίκτυο σε όλη τη χώρα, γιορτάζει τα 146 χρόνια δραστηριότητας, καθώς ιδρύθηκε στις 4 Ιουλίου 1876. Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία εξυμνεί το έργο του Ερυθρού Σταυρού για την μεγάλη συμβολή του κατά τη διάρκεια των πολέμων, αλλά και της προσπάθειας που κατέλαβε για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Μεταξύ 2002 και 2007, Πρόεδρος του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων. Επί του παρόντος, πρόεδρος της οργάνωσης είναι η Μεγαλειότητα Μαργαρίτα της Ρουμανίας, Θεματοφύλακας του Ρουμανικού Στέμματος, η οποία εξελέγη σε αυτή τη θέση στις 15 Μαΐου 2015.
“Όλο αυτό το διάστημα, ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός έχει αποδείξει πόσο δυνατός μπορεί να είναι ο ανθρώπινος χαρακτήρας. Οι εθελοντές μας αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας, μέσα από το θάρρος, την καλοσύνη και την αφοσίωση.
Πέρυσι πάλεψε με την αρρώστια, τον φόβο του αγνώστου και τη μοναξιά. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό του κόσμου. Όταν η πανδημία κατέκλυσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι εθελοντές μας προσαρμόστηκαν για να ανταποκριθούν σε επείγουσες και σοβαρές ανάγκες.
Είμαι ευγνώμων σε όλους εκείνους που προσέφεραν, σε ενάμιση σχεδόν αιώνα, ενέργεια, θέληση και ιδέες για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, στη χώρα και ακόμη και στον κόσμο”, αναφέρει στο μήνυμά της η κ. Μαργαρίτα της Ρουμανίας.
Σημειώνεται ότι την ιδρυτική πράξη του Ερυθρού Σταυρού υπέγραψαν οι: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, CA Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino και Dr. Carol Davila, όπως ανακοινώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού.
Ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια των πολέμων
Ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός (CRR) έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας, αλλά και κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Κατά τα έτη 1877-1878, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός παρενέβη με ιατρικό προσωπικό, ασθενοφόρα και ιατρικά τρένα για να υποστηρίξει τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια των εκστρατειών.
Ίδρυσε νοσοκομεία στο Βουκουρέστι και σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός οργάνωσε 58 νοσοκομεία στο Βουκουρέστι και στη χώρα και παρείχε βοήθεια σε χιλιάδες κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ασθενείς και σε ορφανά πολέμου.
Μετά την είσοδο της Ρουμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρουμανικός Ερυθρός Σταυρός κινητοποίησε όλο το υλικό και ανθρώπινο δυναμικό του για να παρέχει αδιάλειπτη υποστήριξη σε τραυματίες, ασθενείς, κρατούμενους και πρόσφυγες.
Περισσότερες από 2.750 εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού και 2.430 βοηθοί υγείας του Ερυθρού Σταυρού εργάστηκαν στο μέτωπο και στο νοσοκομείο και οργανώθηκαν έξι νοσοκομεία πεδίου, 16 νοσοκομεία στην ενδοχώρα, 40 ιατρεία.
Πηγή φωτογραφίας: basilica