Πατριαρχείο Ρουμανίας
03 Φεβρουαρίου, 2023

Οι αμβλώσεις και η μετανάστευση κύριες αιτίες για το δημογραφικό πρόβλημα της Μολδαβίας

Διαδώστε:

Μέσα σε 30 χρόνια, η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχασε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι στους πολέμους των τελευταίων 500 ετών εξαιτίας του μαζικού κύματος μετανάστευσης προς το εξωτερικό, και του μεγάλου ποσοστού αμβλώσεων, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας μειώθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια από το 1994 έως σήμερα, εξαιτίας της μετανάστευση του εργατικού δυναμικού προς χώρες της Ευρώπης. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το ποσοστό των θυμάτων που καταγράφηκαν στη διάρκεια των πολέμων τα τελευταία 500 χρόνια.

Ο σημερινός πληθυσμός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας υπολογίζεται στα 2,6 εκατομμύρια, ενώ στατιστικά στοιχεία του 1994, έδειξαν ότι ο πληθυσμός της χώρας ήταν περίπου 4,3 εκατομμύρια.

Η μαζική μετανάστευση είναι ένα θέμα γνωστό στη χώρα και χαίρει μεγάλης δημοσιογραφικής κάλυψης. Ωστόσο, αυτό που αποσιωπάται ή τουλάχιστον περνάει στα ψιλά γράμματα είναι το μεγάλο ποσοστό αμβλώσεων και η έλλειψη κρατικής μέριμνας για τη στήριξη των οικογενειών και των μητέρων.

Σύμφωνα με έκθεση του March for Life του 2016, τα στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αποκάλυψαν ότι το ποσοστό των αμβλώσεων κυμαίνεται μεταξύ 34% και 41% τα έτη 2008-2014. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά που έχουν συλληφθεί δεν γεννιέται.

Στον παρακάτω πίνακα του March for Life, απεικονίζεται ο αριθμούς των αμβλώσεων κατά έτος, από το 1995 έως το 2014 στη χώρα:

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχασε 425.007 παιδιά μέσω αμβλώσεων την περίοδο 1995-2014. Πρόκειται για στατιστικά που είναι δέκα ετών και λαμβάνουν υπόψη μόνο τους αναφερόμενους καταγεγραμμένους αριθμούς. Έτσι, η απώλεια μέσω της άμβλωσης θα μπορούσε να είναι πάνω από μισό εκατομμύριο.

Στον παρακάτω πίνακα του March for Life, το διάστημα 1921 – 2015 στη Δημοκρατία της Μολδαβίας καταγράφηκαν 2.098.089 αμβλώσεις, ενώ στη Ρουμανία 22.638.755:

Για πάνω από μια δεκαετία, η Κοινωνική Αποστολή “Διακονία” της Ιεράς Μητρόπολης Βεσσαραβίας άνοιξε ένα μαιευτήριο που βοηθά τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και τις ανύπαντρες μητέρες έτσι ώστε να μπορέσουν μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, θα μειωθεί το πρόβλημα απαιτούνται σταθερές μακροπρόθεσμες πολιτικές υποστήριξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Βασίλε Μπανέσκου είχε μιλήσει για το ζήτημα της άμβλωσης και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η Εκκλησία δεν μπορεί ποτέ να είναι κατά της γέννησης, αλλά μόνο υπέρ της ζωής. Δεν μπορεί να συμμεριστεί την παράλογη ιδέα της «αποτυχίας να γεννηθεί», αλλά μόνο να υποστηρίζει την ελευθερία να επιλέγει κανείς ηθικά και υπεύθυνα, και να αναλάβει τις συνέπειες μιας πράξης που εμπλέκει όχι μόνο σώματα αλλά και ψυχές», επεσήμανε.

«Φυσικά, αυτή η μαρτυρία υπέρ της ζωής και του ερχομού στον κόσμο ενός ήδη συλληφθέντος ατόμου θα έχει πραγματικά σημασία μόνο όταν όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα καταλάβουν ότι το έμβρυο είναι ένας άνθρωπος προικισμένος με ταυτότητα και αξιοπρέπεια. Αν και δεν βλέπουμε το έμβρυο, το πρόσωπό του θυμίζει τη θεία εντολή: «Ου Φονεύσεις! Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε και μιλάμε για άμβλωση σήμερα, είτε υπέρ της επιλογής είτε υπέρ της ζωής, ήμασταν κάποτε σε εμβρυϊκή κατάσταση. Ήταν καλύτερο για εμάς, για τους γονείς μας ή για όσους ήρθαν στη ζωή, να μην είχαν γεννηθεί;».

Οι τρέχουσες στατιστικές για τον πληθυσμό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας λήφθηκαν μέσω μιας διεθνούς μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του πληθυσμού, που εφαρμόστηκε από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, με την υποστήριξη του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA).

Διαβάστε ακόμη:

Οι αμβλώσεις και … το «ου φονεύσεις» από το Πατριαρχείο Ρουμανίας

ΕΡΕΥΝΑ: Βαθιά εμπιστοσύνη στην Εκκλησία έχουν οι Ρουμάνοι – Δεν θα ψήφιζαν ποτέ άθεο πολιτικό

Με πληροφορίες από basilica (Ștefana Totorcea)

Φωτογραφία: Doxologia.ro

Διαδώστε: