Πατριαρχείο Ρουμανίας
30 Απριλίου, 2023

Πατριάρχης Δανιήλ: Οι Μυροφόρες δεν αμφισβήτησαν τη μαρτυρία του Αγγέλου και συνάντησαν τον Αναστημένο Χριστό

Διαδώστε:

Ο  Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ από το ιστορικό  Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι, όπου ιερούργησε σήμερα Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023, εξήγησε γιατί οι γυναίκες Μυροφόρες ήταν οι πρώτες που συνάντησαν τον Χριστό μετά την Ανάστασή Του. “Το ότι  Τον είδαν ήταν η ανταμοιβή για την πίστη τους” είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Θεός αντάμειψε με τη χαρά της Ανάστασης ακριβώς εκείνους τους ανθρώπους, που είδαν τα βάσανά Του και τον θάνατό Του στον Σταυρό – τις Μυροφόρες. Και ο πρώτος που έφτασε στον τάφο του Ιησού μεταξύ των αποστόλων ήταν ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης», θυμήθηκε ο Μακαριώτατος.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας αναφέρθηκε και στο δίλημμα των γυναικών στο δρόμο για τον Τάφο της Ανάστασης: Ποιος θα μας κυλήσει την πέτρα από τον τάφο; «Γιατί ήταν μια μεγάλη πέτρα, την οποία μια γυναίκα δεν μπορούσε να αναποδογυρίσει από τον τάφο», θυμήθηκε ο Μακαριώτατος.

Μη λέγοντας τίποτα, Τον προσκύνησαν

«Στην ερώτησή τους ο ίδιος ο Θεός απάντησε στέλνοντας έναν άγγελο που κύλησε την πέτρα από την πόρτα του τάφου», συνέχισε ο Πατριάρχης Δανιήλ – «να μην αναστήσει τον Χριστό, γιατί ο Χριστός είχε ήδη αναστηθεί από τους νεκρούς πριν, χωρίς να σπάσει τις σφραγίδες του τάφος, καθώς γεννήθηκε από την Παναγία χωρίς να της χαλάσει την παρθενία και καθώς, το απόγευμα της ημέρας της Ανάστασής Του, θα περάσει από τις κλειδωμένες πόρτες για να μπει στο σπίτι όπου ήταν κλεισμένοι οι μαθητές Του, από φόβο των Ιουδαίων». .

«Ο άγγελος κύλησε την πέτρα όχι για την Ανάσταση του Χριστού, αλλά για να δουν οι ευωδιαστές τον άδειο τάφο».

Δεν είναι πια εδώ, έχει αναστηθεί , ο άγγελος στον τάφο μαρτύρησε στις γυναίκες – «η πρώτη μαρτυρία της Ανάστασης του Σωτήρος Ιησού Χριστού από τους νεκρούς», είπε ο  Μακαριώτατος

Και συνέχισε. «στο δρόμο, ξαφνικά, απροσδόκητα, συνάντησαν τον Ιησού, ο οποίος τους είπε: Χαρείτε! Μη φοβάσαι . Τότε, χωρίς να πουν τίποτα, Τον προσκύνησαν και αγκάλιασαν τα πόδια Του και τους είπε επίσης: Μη φοβάστε!».

«Πίστευαν χωρίς να ρωτήσουν τίποτα, χωρίς καμία αμφιβολία, αυτό που τους είπε ο άγγελος: ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί από τους νεκρούς. Άκουσαν το Ευαγγέλιο της Ανάστασης του Ιησού Χριστού και πίστεψαν στην αλήθεια που μαρτύρησε ο άγγελος. Ως επιβράβευση αυτής της πίστης τους έδωσε ο ίδιος ο Χριστός τη συνάντηση μαζί Του», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Υπηρεσία από ταπεινή και αγία αγάπη

«Οι μυροφόρες αντιπροσωπεύουν την πίστη της Εκκλησίας», τόνισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας, επισημαίνοντας ότι «προεικόνισαν τότε όλες τις γυναίκες που πίστεψαν στον Χριστό και που με την πίστη τους ομολόγησαν τον Χριστό, όλες τις γυναίκες που έγιναν μάρτυρες. ή μάρτυρες κατά την ιστορία, αλλά και τις γυναίκες που μεγάλωσαν τα παιδιά στην πίστη, που έδειξαν θυσίες για την ανέγερση εκκλησιών, για τη διατήρηση της καθαριότητας στις εκκλησίες, για τον στολισμό των ναών και για όλο το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας».

«Γι’ αυτό οι ευωδιαστές γυναίκες αποτελούν πρότυπο για όλες τις πιστές γυναίκες. Είναι γνωστό ότι κατά την εποχή του Σωτήρος, γυναίκες μυροφόρες συνόδευαν την ομάδα των αποστόλων του Σωτήρος, που κήρυτταν το Ευαγγέλιο της Βασιλείας των Ουρανών. Ετοίμαζαν φαγητό, καθάριζαν τα ρούχα, συχνά στήριζαν οικονομικά την ομάδα των αποστόλων και έκαναν μια ταπεινή λειτουργία», εξήγησε ο Πατριάρχης.

«Δεν εμφανίζονται στο προσκήνιο του Ευαγγελίου, αλλά και πάλι αναφέρονται, και αυτό δείχνει ότι οι Άγιοι Ευαγγελιστές δεν τους ξέχασαν, αλλά τους ανέφεραν. Έχουμε εδώ, λοιπόν, στις ευωδιαστές γυναίκες έκφραση της πίστης τους στον Χριστό και της αγάπης τους για τον Χριστό, αγάπη ταπεινή και αγία».

Ο Μακαριώτατος τους αποκάλεσε «φώτα και οδηγούς» και «παραδείγματα αφιερώσεως και θυσίας»: «Με το παράδειγμά τους έγιναν εικόνες, προφητικά πρότυπα για όλους όσους αγαπούν τον Χριστό και Τον ομολογούν».

«Οι ευωδιαστές, λοιπόν, αντιπροσωπεύουν, ταυτόχρονα, μητέρες, συζύγους και κόρες στις οικογένειες, αλλά και μητέρες και αδελφές στα μοναστήρια».

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας συνεχάρη επίσης «το πλήθος των πιστών γυναικών που προσέχουν και φροντίζουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία, το πλήθος των δασκάλων της θρησκείας, το πλήθος των νοσοκόμων ή κοινωνικών λειτουργών, το πλήθος των γυναικών που εργάζονται σε ιδρύματα, στην εκπαίδευση και πολιτισμού και σε πολλούς άλλους τομείς δραστηριότητας, κουβαλώντας στην ψυχή τους και δείχνοντας γύρω τους το φως της πίστης και τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού ως ελπίδα ζωής σε κοινωνία με τον Θεό και με τους ανθρώπους»

 

Φωτογραφία: Αρχείο Basilica.ro / Mircea Florescu

Διαδώστε: