«Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι άνθρωπος της προσευχής και της νηστείας, της εγκράτειας. Ταυτόχρονα είναι και άνθρωπος της κοινωνικής δικαιοσύνης, παίρνει το μέρος των φτωχών, των καταπιεσμένων, των περιθωριοποιημένων, των εξευτελισμένων και προτρέπει φιλανθρωπία, καλές πράξεις. Αλλά, ιδιαίτερα, υπερασπίζεται την ενότητα της οικογένειας», δήλωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ την Τρίτη 29 Αυγούστου, όταν η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
«Μας προτρέπει να τιμήσουμε την οικογένεια και να διατηρήσουμε την ενότητά της σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας, όχι μόνο στις οικογένειες των απλών ανθρώπων, αλλά και εκείνων που έχουν υψηλότερες βαθμίδες και ευθύνες στην κοινωνία», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας, αναφερόμενος ο λόγος της δολοφονίας του από τους ισχυρούς της εποχής.
«Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής έχει μια αποστολή, μια ειδική κλήση που τόνισαν και ορισμένοι προφήτες από την Παλαιά Διαθήκη», εξήγησε ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ρουμανίας και πρόσθεσε: «Έγινε μέρος των ανθρώπων που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν στο σχέδιο σωτηρίας του Θεού στον Ιησού Χριστό».
«Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι καρπός των προσευχών των ηλικιωμένων γονιών του, Ζαχαρία και Ελισάβετ, που υπέφεραν πολύ γιατί δεν έκαναν παιδί, και τελικά, μετά από πολλή προσευχή και νηστεία και ελεημοσύνη, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ λέει στον Ζαχαρία ότι θα αποκτήσει έναν γιο και θα τον λένε Ιωάννη», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
«Γιοχανάν σημαίνει στην εβραϊκή γλώσσα ο Θεός ελέησε. Το όνομα Ιωάννης λοιπόν σημαίνει ο ελεήμων, ο εγκεκριμένος ή ο αγαπητός από τον Θεό. Γεννιέται αυτό το παιδί και πράγματι αυτό που είπε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στον πατέρα του, τον ιερέα Ζαχαρία, εκπληρώνεται».
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Δανιήλ αναφέρθηκε στον διωγμό στον οποίο υπέστη ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στην πρώιμη βρεφική του ηλικία, που τον οδήγησε να καταφύγει στην έρημο με τη μητέρα του, καθώς και την ασκητική ζωή του.
«Σε ηλικία 30 ετών, όταν σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση είχε το δικαίωμα να μιλάει δημόσια, πήγε στην έρημο του Ιορδάνη και κήρυξε μετάνοια και έκανε το βάπτισμα για μετάνοια», θυμάται ο Μακαριώτατος.
«Είχε κήρυγμα πνευματικό, πνευματικό και ταυτόχρονα με κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί ζητούσε από τους πλούσιους να δίνουν ρούχα και από τους φτωχούς να δίνουν φαγητό στους πεινασμένους, και στους στρατιώτες έλεγε να μην καταπιέζουν κανέναν. να είναι ικανοποιημένοι με τους μισθούς τους και ζήτησε από τους τελώνες να μην επιβάλλουν φόρους ή φόρους ή να μην επιβάλλουν περισσότερους από αυτούς που επιτρέπει ο νόμος».
«Ο Άγιος Ιωάννης λοιπόν ήταν άνθρωπος της προσευχής, της νηστείας, της εγκράτειας, αλλά και της δικαιοσύνης», τόνισε ο π. Πατριάρχης Δανιήλ.
«Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι επίσης ένας μεγάλος μεσολαβητής για όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, να την ανανεώσουν πνευματικά. Γι’ αυτό θεωρείται και ειδικός προστάτης των μοναχών, όπως ο Άγιος Προφήτης Ηλίας από την Παλαιά Διαθήκη».
«Προσευχόμαστε σε αυτόν να μας βοηθήσει να μετανοήσουμε, να είναι ελεήμων, να ζήσουμε τη ζωή με αγνότητα, να υπερασπιστούμε την οικογενειακή ενότητα και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και να βοηθάει τους ανήμπορους για τη δόξα της Υπεραγίας Τριάδας και τη σωτηρία μας», κατέληξε ο Πατριάρχης Ρουμανίας.