Πατριαρχείο Ρουμανίας
04 Δεκεμβρίου, 2022

Πατριάρχης Ρουμανίας: «Το καλό πρέπει να γίνεται ανά πάσα στιγμή»

Διαδώστε:

«Ο Θεός συχνά λειτουργεί με εκπληκτικούς τρόπους. Δεν απαντά πάντα όταν τον ρωτούν ή τον καλούν, και άλλες φορές εξετάζει τον άνθρωπο όταν δεν το περιμένει». Αυτά δήλωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο κήρυγμά του μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας, στο Βουκουρέστι.

«Ο Θεός καθορίζει το πότε θα απαντά στις προσευχές των πιστών και το πώς θα απαντά σε αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ και πρόσθεσε: «Ο Θεός αγαπά όλους τους ανθρώπους, αλλά δεν σκέφτεται όπως όλοι οι άνθρωποι. Έχει τη δική Του σκέψη, και συχνά αυτή η σκέψη του Θεού προκαλεί εκπλήξεις. Επομένως, η ελευθερία Του πηγάζει από την ελεήμονα αγάπη, αλλά και από τη σοφία Του».

«Το καλό πρέπει να γίνεται ανά πάσα στιγμή»

Αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Ι’ Λουκά, ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ είπε ότι, στην ουσία, «το σημερινό Ευαγγέλιο μας διδάσκει ότι το καλό πρέπει να γίνεται ανά πάσα στιγμή».

«Βλέπουμε ότι ο Κύριος θεράπευσε την νεαρή γυναίκα με κυρτωμένη πλάτη με δική Του πρωτοβουλία, γιατί γνώριζε την πίστη, τα βάσανα και την ταπεινοφροσύνη της. Μαθαίνουμε ότι ο Κύριος θεραπεύει την 18χρονη γυναίκα ένα Σάββατο για να μας δείξει ότι το καλό πρέπει να γίνεται ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο τις εργάσιμες ημέρες, αλλά και τις γιορτές. Η ελεήμονα αγάπη του Θεού μας δείχνει ότι η καλοσύνη πρέπει να γίνεται ανά πάσα στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Ευαγγέλιο μάς διδάσκει ότι αυτή η γυναίκα με κυρτωμένη πλάτη έγινε πνευματική δασκάλα με ισχυρή πίστη της, βαθιά της ταπείνωση, μακροχρόνια υπομονή της και  βαθιά και θερμή ευγνωμοσύνη στον Θεό Θεραπευτή», τόνισε ο Μακαριώτατος.

«Σωματική ασχήμια δεν σημαίνει πνευματική ασχήμια»

Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ τόνισε ότι οι πνευματικές αρετές που εκτίθενται «μας βοηθούν σε αυτήν την περίοδο νηστείας να καταλάβουμε ότι αυτή η γυναίκα, αν και το σώμα της ήταν σκυμμένο στο έδαφος επί 18 χρόνια ως αποτέλεσμα σωματικής ανικανότητας, έχει μια δίκαιη ψυχή, κατευθυνόμενη στον ουρανό διά της προσευχής».

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, «η σωματική ασχήμια της νεαρής γυναίκας δεν σημαίνει πνευματική ασχήμια, γιατί ερχόταν κάθε Σάββατο στη συναγωγή και προσευχόταν».

Το Ευαγγέλιο δείχνει ότι ο Κύριος γνωρίζει τα βάσανα κάθε ανθρώπου, όπως τόνισε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

«Δεν χαίρεται για τα δεινά των ανθρώπων, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την ανακούφιση των παθών, τη θεραπεία του ανθρώπου από την ασθένεια και από τα βάσανα, για να δοξάσει τον Θεό τον Θεραπευτή», υπογράμμισε.

«Η κυρτωμένη πλάτη της γυναίκας που θεραπεύτηκε από τον Ιησού Χριστό με δική Του πρωτοβουλία, έχει επίσης συμβολική αξία, καθώς αντιπροσωπεύει την ξεπεσμένη ανθρωπότητα, εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος και εξαιτίας όλων των αμαρτιών που προέρχονται από την ανυπακοή του ανθρώπου στο Θεό», επεσήμανε.

Πνευματικές παραινέσεις

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας έκανε μια σειρά από πνευματικές παραινέσεις, στενά συνδεδεμένες με την εορτή των Χριστουγέννων:

«Κατά την περίοδο της Μικρής Σαρακοστής, ας προετοιμαστούμε να δεχθούμε τον Κύριο στο σπήλαιο της ψυχής μας και στη φάτνη της καρδιάς μας, Αυτόν που κατεβαίνει από τον ουρανό, που συνελήφθη από το έργο του Αγίου Πνεύματος από την Παναγία και γεννήθηκε ως Άνθρωπος για να σώσει εμάς τους ανθρώπους και να μας ανεβάσει στους ουρανούς.

Αυτό το μυστήριο της καθόδου του Χριστού στον κόσμο, για να ανυψώσει τον άνθρωπο στη χαρά της ουράνιας ζωής και στην αγάπη της Αγίας Τριάδας, μας δείχνει ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας που διάλεξαν αυτήν την ευαγγελική περικοπή σκέφτηκαν το γεγονός ότι έχει πολλά πνευματικά νοήματα. Αυτά μας προτρέπουν να προβαίνουμε σε φιλανθρωπίες, να αναπτερώσουμε την ελπίδα μας, να ενισχύσουμε την πίστη, την ταπεινοφροσύνη, τη μακροθυμία και την ευγνωμοσύνη μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Την περίοδο αυτή απομακρύνουμε την ασχήμια της αμαρτωλής ζωής μας με την εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία, την ελεημοσύνη, την προσευχή και με καλές πράξεις», υπογράμμισε.

«Ταυτόχρονα, αυτό το ευαγγέλιο μας προτρέπει να κάνουμε το καλό, να βοηθάμε τους αρρώστους, τους πάσχοντες, τους μοναχικούς, τους αβοήθητους και μέσω αυτού γινόμαστε τα χέρια της ελεήμονας αγάπης του Χριστού προς τους συνανθρώπους μας, προς δόξα του Θεού και για τη σωτηρία μας. Αμήν», κατέληξε ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ.

Με πληροφορίες από Basilica ( Iulian Dumitrascu)

Φωτογραφία αρχείου: Basilica.ro / Mircea Florescu

Διαδώστε: