Πατριαρχείο Ρουμανίας
12 Απριλίου, 2023

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Πατριαρχείου Ρουμανίας και Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διαδώστε:

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2023 ως Τιμητικό Έτος Ποιμαντικής Φροντίδας για τους Ηλικιωμένους, υπογράφηκε, χθες, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριους-Κονσταντίν Μπουντάι υπέγραψαν Πρωτόκολλο για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στον κοινωνικό τομέα, τόσο όσον αφορά στη μακροχρόνια περίθαλψη ατόμων που είναι σε ανάγκη, όσο και σε άλλα κοινωνικά προγράμματα και έργα για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, που υποστηρίζονται από τα περίπου 800 ιδρύματα και κοινωνικές υπηρεσίες της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τα σημαντικότερα σημεία αυτού του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι:

1. Προσδιορισμός των προτεραιοτήτων σε τοπικό/νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και η ένταξή τους στον εθνικό μηχανισμό.

2. Διευκόλυνση της πρόσβασης της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας σε έργα, συμβουλευτικές δομές/ομάδες εργασίας που αφορούν τον κοινωνικό τομέα.

3. Αμοιβαία υποστήριξη για την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται σε επίπεδο επισκοπών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

4. Υλοποίηση κοινών έργων στον τομέα της κοινωνικής αρωγής.

5. Ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που διατίθενται από το Υπουργείο ή από ευρωπαϊκά κονδύλια.

6. Συμμετοχή κληρικών σε κοινοτικά συμβουλευτικά συμβούλια για τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άτομα σε ευάλωτη κατάσταση, μαζί με κοινωνικούς εταίρους, όπως η Περιφερειακή Διοικητική Μονάδα, και άλλοι οργανισμοί.

7. Συνεργασία για την προώθηση των δράσεων και των μέτρων στον τομέα της κοινωνικής αρωγής στις τοπικές κοινωνίες.

8. Προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και της ανταλλαγής πληροφοριών για την καλύτερη συνεργασία στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

9. Εκπόνηση κοινών εγγράφων στον τομέα της κοινωνικής αρωγής για την υλοποίηση κοινών έργων και πρωτοβουλιών.

10. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα διευκολύνει την πρόσβαση της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας στις εργασίες της Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη, καθώς και στις εργασίες άλλων συμβουλευτικών δομών/ομάδων εργασίας στον κοινωνικό τομέα που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

11. Κοινός εντοπισμός στοχευμένων λύσεων και παρεμβάσεων για συγκεκριμένα προβλήματα στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας για την περίοδο 2022-2027, καθώς και την Εθνική Στρατηγική για τη μακροχρόνια φροντίδα και την ενεργό γήρανση για την περίοδο 2023-2030.

12. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων/μητρώα του που διαχειρίζεται το Υπουργείο και οι δημόσιοι φορείς που υπάγονται ή/και συντονίζονται από αυτό, σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που προέρχονται από ευάλωτες οικογένειες, που κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, και που είναι δικαιούχοι των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

13. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται σε επίπεδο επισκοπών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, σύμφωνα με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στις εθνικές στρατηγικές και τα ετήσια σχέδια για την ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο.

14. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αποστείλει στην εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχονται από το Υπουργείο ή από ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να αναπτυχθούν και να διαφοροποιηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

15. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του Πατριαρχείου Ρουμανίας να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες δυνατότητες των αποφοίτων των Σχολών Ορθόδοξης Θεολογίας, της Ειδίκευσης στην Ορθόδοξη Θεολογία Κοινωνικής Βοήθειας ως επαγγελματίες στον τομέα της κοινωνικής αρωγής.

Τι είναι η “ενεργός γήρανση”;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η “ενεργός γήρανση” αποτελεί διαδικασία, κατά την οποία οι δυνατότητες υγείας, συμμετοχής και ασφάλειας βελτιστοποιούνται, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη γήρανση. Αφορά τόσο σε άτομα όσο και σε ομάδες πληθυσμού.

Η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιούν τις δυνατότητές τους για σωματική, κοινωνική και ψυχική ευεξία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να συμμετέχουν στην κοινωνία, παρέχοντάς τους επαρκή προστασία, ασφάλεια και φροντίδα όταν χρειάζονται. Ο σκοπός είναι η παράταση του υγιούς προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας ζωής για όλους τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν.

Η λέξη “ενεργός” αναφέρεται στη διαρκή συμμετοχή σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πνευματικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν τον πολίτη, όχι μόνο στην ικανότητα φυσικής δραστηριότητας ή συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.

Ο όρος “υγεία” αφορά στη σωματική, πνευματική και κοινωνική ευημερία όπως εκφράζεται στον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η διατήρηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων αποτελεί βασικό στόχο του πλαισίου πολιτικής για την ενεργό γήρανση.

Διαβάστε ακόμη: Πατριάρχης Ρουμανίας: Ανάγκη για ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και για στροφή στην αξιοπρέπεια και ακεραιότητα

Πηγή: basilica (Iulian Dumitrascu )

Φωτογραφία: Basilica.ro / Mircea Florescu

 

Διαδώστε: