Πατριαρχείο Ρουμανίας
10 Ιουλίου, 2019

Πρωτοβουλίες για τους Ρομά από το Πατρ. Ρουμανίας

Διαδώστε:

In this Friday, Sept. 8, 2017 photograph, members of the Roma community kneel before a priest reading prayers at the church in the Bistrita monastery compound in Costesti, Romania. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Μια σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες για την στήριξη και των ενσωμάτωση στην κοινωνία των Ρομά, υλοποιεί το Πατριαρχείο της Ρουμανίας.
Εκτιμάται ότι στην Ρουμανία ζουν περίπου 621.000 Ρομά, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα basilica.ro η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ιδρύσει κατηχητικά σχολεία σε περιοχές όπου διαμένουν οι Ρομά, ενώ παράλληλα εκπονεί το πρόγραμμα “Υγεία των Ρομά” που προβλέπει, δωρεάν ιατρική βοήθεια μέσω της εκστρατείας “Καλή υγεία για τα χωριά” του Ρουμανικού Πατριαρχείου
Επίσης, προωθεί την (θρησκευτική) εκπαίδευση στη γλώσσα των Ρομά, μέσω εκτύπωσης βιβλίων προσευχής και άλλων θρησκευτικών βιβλίων στη γλώσσα των Ρομά.
Επίσης, προσφέρει δωρεάν τσάντες και σχολικά και οργανώνει δράσεις ώστε τα παιδιά αυτά να φοιτήσουν στα σχολεία. Επιπρόσθετα εξασφαλίζει ξεχωριστές θέσεις για φοιτητές Ρομά στις θεολογικές Σχολές.
Δημιουργεί νέες εκκλησίες για τις κοινότητες των Ρομά σε αστικές και αγροτικές περιοχές
Παρέχει δωρεάν βάπτιση παιδιών από φτωχές οικογένειες.
Συμμετοχή των Ρομά σε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης ή επαγγελματικής επανεκπαίδευσης που διενεργούνται από τις Μητροπόλεις.

«Καλούμαστε μαζί, κυβέρνηση, εκκλησία και κοινωνία, να κατανοήσουμε την ιστορική αλήθεια, και να συμβάλουμε τώρα στην στήριξη της μειονότητας των Ρομά στο πλαίσιο των προσπαθειών για την κοινωνική ενσωμάτωτή τους, προωθώντας το σεβασμό για την ταυτότητα και τις παραδόσεις των Ρομά “, προέτρεψε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ

Διαδώστε: