Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνης εγκαινίασε το νέο Κέντρο Μελέτης των Αγίων Πατέρων στο Ιάσιο, παρουσία εκπροσώπων του Πολιτιστικού- Ιεραποστολικού Κέντρου “Δοξολογία”.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Το συγκεκριμένο Κέντρο Μελέτης, το οποίο στεγάζεται στην Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Ιάσιο, θα περιλαμβάνει τα έργα των Αγίων Πατέρων που συνέβαλαν σε όλη την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με πολύτιμα κείμενα από λειτουργική και πνευματική άποψη. Επίσης, σε αυτό θα συνεχιστούν οι μεταφραστικές και εκδοτικές εργασίες του Τμήματος Αξιοποίησης του Θησαυροφυλακίου των Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μητρόπολης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας.
Η συντακτική ομάδα, που επί σειρά ετών ασκούσε τη δραστηριότητά της στον Εκδοτικό Οίκο “Δοξολογία”, θα ασχοληθεί με τη μελέτη χειρογράφων, την μετάφραση κάποιων μη μεταφρασμένων κειμένων στα ρουμανικά, κυρίως από την αρχαία ελληνική γλώσσα, τη μελέτη υμνογραφικών έργων, τη διοργάνωση μαθημάτων, σεμιναρίων και συνεδρίων.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοφάνης αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο των Αγίων Πατέρων, όπως του Αγίου Παϊσίου από το Νεάμτς, και Μητροπολιτών, ενώ τόνισε και την ποιμαντική δράση του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.
Επίσης, ο π. Dragoș Bahrim (Ντράγκος Μπάχριμ), διευθυντής του Κέντρου Μελετών, υπογράμμισε: «Η νέα δομή έχει σκοπό να διαχειριστεί και να αναπτύξει, μέσα από δραστηριότητες έρευνας, σχεδιασμού, μετάφρασης, επιμέλειας, την κληρονομιά των πατερικών βιβλίων που εκδίδονται από τον Εκδοτικό Οίκο “Δοξολογία” την τελευταία δεκαετία. Το Κέντρο, που φιλοξενείται από την Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Ιάσιο, θα αποτελέσει με τον καιρό ένα κέντρο τεκμηρίωσης και πόρων στον πατερικό τομέα για νέους θεολόγους, φοιτητές ή ερευνητές».
Ακόμη, ο καθηγητής π. Viorel Sava (Βιορέλ Σάββα) της ενορίας Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Ιάσιο, μίλησε για τον ρόλο της ενορίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της πόλης: «Ένιωσα μια χαρά σήμερα όταν καθαγιάστηκε αυτός ο οικισμός, στον οποίο θα “επιπλέουν” για πολύ καιρό οι σκέψεις των Αγίων Πατέρων, των αγίων που θα μεταφραστούν μέσα από την προσπάθεια όσων αποτελούν μέρος αυτής της συλλογικότητας.
Σήμερα επανεργοποιήσαμε μία παράδοση που ανήκε για πολύ καιρό στην εκκλησία μας, δηλαδή της κλίσης αυτής της κοινότητας στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Στην ενορία αυτή υπάρχει σχολή ψαλμωδίας, και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, πλήθος μαθητών εκπαιδεύτηκαν».
Με πληροφορίες από ziarullumina (Flavius Popa)
Με φωτογραφίες από ziarullumina