Ρουμανία: Η πρώτη φετινή δράση για την πρόληψη και την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Μια νέα δραστηριότητα πραγματοποίησαν εθελοντές από το Παρεκκλήσι του Εθνικού Καθεδρικού Ναού που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Πρόληψη και ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, στη Ρουμανία, κάθε χρόνο, καταγράφονται 4.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 2.000 θάνατοι που προκαλούνται από αυτή την ασθένεια. Από τον συνολικό αριθμό των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας που διαγιγνώσκονται ετησίως στην Ευρώπη, το 7,5% προέρχεται από τη Ρουμανία.
Η δράση αυτή έλαβε χώρα στο Ιατρικό Κέντρο Chitila, στην κομητεία Ίλφοβ, όπου 60 γυναίκες επωφελήθηκαν από τα δωρεάν τεστ Παπανικολάου και έναν αρχικό έλεγχο μαστού. Οι εξετάσεις έγιναν από γιατρούς του Ογκολογικού Ινστιτούτου στο Βουκουρέστι.
Ο Dănuț Prună, συντονιστής των εθελοντών από το παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη δράση αυτού του τύπου για το νέο έτος. Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή αυτής της εκστρατείας, περίπου 70-80 γυναίκες έχουν εντοπίσει ογκολογικές παθήσεις, αριθμός πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων που παρουσιάστηκαν για αυτές τις έρευνες.
Ο γιατρός Virgiliu-Mihail Prunoiu, συντονιστής του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δήλωσε: «Εμείς οι γιατροί του Ογκολογικού Ινστιτούτου μαζί με τους εθελοντές του Πατριαρχείου Ρουμανίας κινητοποιηθήκαμε, μετά την υγειονομική κρίση της όσου Covid-19, για να ξεκινήσουμε τη δράση προσυμπτωματικού ελέγχου στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος υγείας του Υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
«Τα χρόνια πριν από την πανδημία, εντοπίσαμε γυναίκες που είχαν προβλήματα υγείας, καρκίνο του μαστού ή του τραχήλου της μήτρας, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλές από αυτές δεν επισκέφτηκαν γιατρό στα χρόνια της πανδημίας, μπορούμε και πάλι να εκπέμψουμε σήμα κινδύνου και να βοηθήσουμε στο να εντοπιστεί ο καρκίνος ή οι προκαρκινικές βλάβες», επεσήμανε.
Από την πλευρά της, η γιατρός Γυναικολογικής Ογκολογίας, Cristina Şaptefraţi, τόνισε: «Πολλές γυναίκες ήρθαν για να κάνουν το τεστ Παπανικολάου, ένα τεστ που μας βοηθά να προσδιορίσουμε εάν οι γυναίκες είναι υγιείς ή έχουν προκακοήθεις βλάβες ή κάτι χειρότερο, έναν καρκίνο σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και κατ’ επέκταση να μπορούμε να λαμβάνουμε έγκαιρα μέτρα».
«Οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου, αν και η ηλικία τους ήταν κυρίως μεταξύ 50-60 ετών. Μάλλον, αν δεν είχαμε έρθει, δεν θα έκαναν ποτέ αυτές τις εξετάσεις», πρόσθεσε.
Παγκοσμίως, κάθε δύο λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Παγκοσμίως, κάθε χρόνο περίπου 570.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο καρκίνου, ο οποίος είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το medsana.ro.
Κάθε χρόνο περίπου 270.000 γυναίκες πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια , το 85% από αυτές από αναπτυσσόμενες χώρες όπου ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από οποιοδήποτε άλλο είδος καρκίνου.
Στη Ρουμανία, κάθε χρόνο, καταγράφονται 4.343 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 1.909 θάνατοι που προκαλούνται από αυτή την ασθένεια.
Από τον συνολικό αριθμό των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας που διαγιγνώσκονται ετησίως στην Ευρώπη, το 7,5% προέρχεται από τη Ρουμανία.
Η Ρουμανία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη θνησιμότητα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – το ποσοστό θνησιμότητας είναι 4 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φωτογραφία: Εθελοντές του Εθνικού Καθεδρικού Ναού
Πηγή: basilica.ro (Iulian Dumitrascu)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.