Οι μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών μπορούν να συμπεριλάβουν τα Θρησκευτικά ως μάθημα επιλογής στις εξετάσεις για την απόκτηση του Απολυτηρίου του Λυκείου, σύμφωνα απόφαση ελήφθη από βουλευτές των κομμάτων PSD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), του PNL (Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα) και UDMR (Ουγγρική Δημοκρατική Ένωση στη Ρουμανία) στην Επιτροπή Παιδείας.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία που εγκρίθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου, οι εξετάσεις για την απόκτηση του Απολυτηρίου του Λυκείου που αποτελούνται από γραπτές εξετάσεις, υποχρεωτικές, ειδικές με το πεδίο ή την ειδικότητα που επιλέγει ο μαθητής:
α) Για το πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, με εξειδίκευση στις Κοινωνικές Επιστήμες, θα διεξάγονται δύο γραπτές εξετάσεις, μία εκ των οποίων είναι το υποχρεωτικό μάθημα Ιστορίας και η άλλη αφορά ένα μάθημα επιλογής μεταξύ Γεωγραφίας και κοινωνικών-ανθρωπιστικών επιστημών, δηλαδή το μάθημα της Λογικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, των Οικονομικών, της Φιλοσοφία ή των Θρησκευτικών.
β) Για το πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, με φιλολογική ειδίκευση, θα διεξάγονται δύο γραπτές εξετάσεις, μία εκ των οποίων είναι το υποχρεωτικό μάθημα Γλώσσα και Λογοτεχνία μιας διεθνώς ομιλούμενης γλώσσας, η άλλη αφορά ένα μάθημα επιλογής μεταξύ Ιστορίας, Γεωγραφίας ή κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, δηλαδή το μάθημα της Λογικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, των Οικονομικών, της Φιλοσοφία ή των Θρησκευτικών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, Βασίλε Μπανέσκου, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει «μια φυσική πράξη που κάνει τις θρησκευτικές λατρείες ακόμη πιο υπεύθυνες».
«Η έγκριση των Θρησκευτικών ως μάθημα επιλογής για τις εξετάσεις στο Απολυτήριο Λυκείου αποτελεί μια φυσική πράξη, που είναι σε απόλυτη συμφωνία με το υπάρχον καθεστώς του σχολικού προγράμματος, μια πράξη που, ταυτόχρονα, κάνει τις θρησκευτικές λατρείες ακόμη πιο υπεύθυνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπανέσκου και πρόσθεσε ότι οι θρησκευτικές λατρείες πρέπει συνεχώς να προτείνουν και να υποστηρίζουν ένα θέμα αντάξιο της πολιτιστικής θέσης αυτού του μαθήματος που μελετάται στο σχολείο, με το ρόλο του τελευταίου να είναι η μετάδοση τόσο πνευματικής όσο και ηθικής γνώσης.
Σημειώνεται ότι η εγγραφή στα Θρησκευτικά γίνεται με γραπτή αίτηση του μαθητή ή του γονέα/νόμιμου εκπροσώπου, για τον ανήλικο μαθητή. Επίσης η αλλαγή αυτής της επιλογής γίνεται και με γραπτή αίτηση. Το γραπτό αίτημα ισχύει για όλη την σχολική περίοδο ή έως ότου να αλλάξει η επιλογή του μαθητή.
Επίσης, ο κλάδος των Θρησκευτικών μπορεί να διδάσκεται μόνο από καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, και εγκεκριμένο από τις επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος θρησκευτικές λατρείες, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εγκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία, το Υπουργείο Παιδείας συνάπτει πρωτόκολλα συνεργασίας με επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος θρησκευτικές λατρείες. Ακόμη διευκρινίζεται ότι την Επιτροπή ότι απαγορεύονται η προπαγάνδα πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα, καθώς και ο θρησκευτικός προσηλυτισμός.
Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του ope.gr, με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, 13 εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων στη Ρουμανία υπέγραψαν στις αρχές του Μαρτίου έγγραφο με το οποίο αιτήθηκαν τα Θρησκευτικά να συμπεριληφθούν στις εξετάσεις για την απόκτηση Απολυτηρίου για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, ζήτησαν τη διαγραφή της έννοιας της διαφορετικότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού από το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείο Παιδείας.
Οι υπογράφοντες ζήτησαν επίσης την αφαίρεση, από το νέο Σχέδιο Νόμου για την Προπανεπιστημιακή Εκπαίδευση, ορισμένων διατάξεων που σχετίζονται με τις νέες ιδεολογίες. Τα Θρησκευτικά ως σχολικό μάθημα είναι «ένα από τα λίγα που μελετώνται σε όλη την Προπανεπιστημιακή Εκπαίδευση και το μόνο που έχει επικυρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο το οποίο στάλθηκε στην υπουργό Παιδείας Ligia Deca (Λίγκια Ντέκα).
Η συμπερίληψη των Θρησκευτικών στη λίστα επιλογών για τις εξετάσεις του Απολυτηρίου θα αποδείξει «τη μη διάκριση των Θρησκευτικών από τα άλλα σχολικά μαθήματα», και θα επιτρέψει στους μαθητές να αξιοποιήσουν και να επαληθεύσουν τις αποκτηθείσες δεξιότητές τους, όπως αναφέρεται.
«Τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα και μπορεί να συμπεριληφθεί μεταξύ των θεμάτων στις εξετάσεις Απολυτηρίου, όπως ήταν στην προκομμουνιστική Ρουμανία, και όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ», είχε πει ο κ. Μπανέσκου σε μέσα ενημέρωσης.
Διαβάστε αναλυτικά: Ενστάσεις Πατριάρχη Ρουμανίας για το νέο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία – Τα επίμαχα άρθρα
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από basilica