Στην απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, “η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο” , είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ αναφερόμενος στη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, καθώς και την επιθυμία, που εξέφρασαν οι Μιχαήλ Εμινέσκου και Ιοάν Σλάβιτς ώστε να οικοδομηθεί ένας εθνικός καθεδρικός ναός “σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Θεό για την απόκτηση της ανεξαρτησίας της Ρουμανίας, δηλ. ένα εκκλησιαστικό κτήριο με αξία εθνικού συμβόλου”.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Με τίτλο “Εθνική ανεξαρτησία – σύμβολο της αξιοπρέπειας του ρουμανικού λαού” , ο Μακαριώτατος στο μήνυμα που εξέδωσε υπογράμμισε: “Φέτος συμπληρώνονται 145 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ρουμανίας (10 Μαΐου 1877). Στην πραγματοποίηση των γεγονότων που σχετίζονται με αυτή την ιστορική πράξη, μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο Α’, τους πολιτικούς της εποχής και τον στρατό της χώρας, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο”.
Η εν Ρουμανία Εκκλησία προσέφερε ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου
Ο Μακαριώτατος είπε ότι “μετά από πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκατοντάδες μοναχοί και μοναχές προσφέρθηκαν εθελοντικά στον ρουμανικό στρατό, ως νοσοκόμες ή τραυματιοφορείς”.
Ακόμη, ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι “οι ιεράρχες της Εκκλησίας μας στήριξαν οικονομικά τον Ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό που βρίσκεται στην αρχή του δρόμου. Συγκροτήθηκαν επιτροπές ιερέων σε όλες τις Επισκοπές για τη συγκέντρωση κεφαλαίων (χρήματα, ρούχα, τρόφιμα) για την υποστήριξη του στρατού, των χηρών και των ορφανών του πολέμου [ 1]”.
Επιπλέον, ο Πατριάρχης Ρουμανίας τόνισε την προσήλωση των ορθόδοξων ιερέων τον αγώνα για τη νίκη: “Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των Ρουμάνων στρατιωτών, στους οποίους οι στρατιωτικοί ιερείς ενστάλαξαν θάρρος και ανδρισμό, και αφοσίωση στον αγώνα για τη νίκη και τη δικαιοσύνη. Ορθόδοξοι ιερείς συνόδευαν τα ρουμανικά στρατεύματα στα πεδία των μαχών, στη Grivița, στην Plevna, στη Rahova, στο Smârdan και στο Vidin, και μερικοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους ηρωικά στα πεδία των μαχών”.
Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του ρουμανικού κλήρου στον πόλεμο της ανεξαρτησίας αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν. Όσοι επέζησαν από τον πόλεμο παρασημοφορήθηκαν με μετάλλια – “Στρατιωτικής Αρετής” , “Ευδόκιμης Υπηρεσίας” – ή έλαβαν το Τάγμα «Το αστέρι της Ρουμανίας» σε διαφορετικούς βαθμούς.
Η στήριξη των ορφανών
“Μετά το τέλος του πολέμου, για να στηρίξει τα ορφανά του πολέμου, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία οργάνωσε, σε μοναστήρια, ορφανοτροφεία και σχολεία για παιδιά, καθώς και νοσοκόμες για άτομα με ειδικές ανάγκες”, όπως είπε ο Μακαριώτατος.
Η ιδέα για τη δημιουργία Καθεδρικού Ναού
Τέλος ο Μακαριώτατος μίλησε για τη μεγάλη συμβολή των Μιχαήλ Εμινέσκου και Ιοάν Σλάβιτς: “Μετά το τέλος του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο ποιητής Μιχαήλ Εμινέσκου και ο συγγραφέας Ιοάν Σλάβιτς ήταν από τους πρώτους Ρουμάνους διανοούμενους που ξεκίνησαν και υποστήριξαν την ιδέα της οικοδόμησης ενός εθνικού καθεδρικού ναού, ως ένδειξη ευχαριστίας στον Θεό για την απόκτηση της ανεξαρτησίας της Ρουμανίας, ένα εκκλησιαστικό κτίσμα με εθνική συμβολική αξία [2]” .
“Σήμερα, όλοι οι Ρουμάνοι πολίτες έχουν το καθήκον να διαφυλάξουν και να καλλιεργήσουν το ιερό δώρο της εθνικής ανεξαρτησίας ως πράξη δικαιοσύνης και σύμβολο της αξιοπρέπειας του ρουμανικού λαού , που αποκτήθηκε με πολλές θυσίες ανθρώπινης ζωής και πολλές πνευματικές και υλικές προσπάθειες για το καλό”, κατέληξε.
Τριπλή σημασία έχει η 10η Μαΐου για τον Ρουμάνικο λαό
Μεταξύ του 1866 και του 1947, η 10η Μαΐου εορταζόταν ως η Εθνική Ημέρα της Ρουμανίας. Στη συνέχεια απέκτησε τριπλή σημασία και σχετίζεται με την ιστορία του Ρουμάνικου στέμματος:
10 Μαΐου 1866: Στέψη του πρίγκιπα Κάρολ του Χοεντσόλερν-Ζίγκμαρινγκεν ως ηγεμόνα της Ρουμανίας
10 Μαΐου 1877: Ο πρίγκιπας Κάρολ I υπέγραψε τη διακήρυξη, από το Κοινοβούλιο, μέσω της φωνής του Μιχαΐλ Κογκαλνιτσεάνου (9 Μαΐου), για την ανεξαρτησία της Ρουμανίας υπό την οθωμανική επικυριαρχία (άρχισε ο πόλεμος της ανεξαρτησίας)
10 Μαΐου 1881: Στέψη του πρίγκιπα Κάρολ I ως βασιλιά, αφού, στις 14 Μαρτίου 1881, το ρουμανικό κοινοβούλιο αποφάσισε «να ανυψώσει τα ρουμανικά πριγκιπάτα στον βαθμό του Βασιλείου και αποφάσισε ότι η 10η Μαΐου, που ήταν Ημέρα της Ανεξαρτησίας , θα έπρεπε να είναι η η Εθνική ημέρα Βασιλέων”
Έτσι με αφορμή την Εθνική Ημέρα των Βασιλέων ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ εξέδωσε ευχαριστήρια επιστολή στην Θεματοφύλακα του ρουμανικού στέμματος κ. Μαργαρίτα της Ρουμανίας η οποία είναι κόρη του Βασιλιά της Ρουμανίας Μιχαήλ.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή του Μακαριωτάτου
Η Αυτού Μεγαλειοτάτη Μαργαρίτα,
Θεματοφύλακας του ρουμανικού στέμματος
Μεγαλειοτάτη,
Χριστός Ανέστη!
Με ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση, για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας των Βασιλέων , εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας, τις ευλογίες και τις καλύτερες ευχές σε ολόκληρη τη Βασιλική Οικογένεια.
Η Εθνική Ημέρα των Βασιλέων είναι επίσης μια ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τις λαμπρές πράξεις στην ιστορία του Βασιλικού Οίκου και της χώρας μας, για όλα όσα έχει επιτύχει η Ρουμανική Μοναρχία (1881-1947) ωφέλιμα για τον ρουμανικό λαό σε πνευματικό, πολιτιστικό, αστικό , εκπαιδευτικό και κοινωνικό-φιλανθρωπικό.
Και φέτος, το 2022, στις 10 Μαΐου, στον Πατριαρχικό Ναό, τιμήθηκαν με σεβασμό και ευλάβεια ο Βασιλιάς Κάρολος Α΄ και η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Βασιλιάς Φερδινάνδος και η Βασίλισσα Μαρία, ο Βασιλιάς Κάρολος Β΄ και η Βασίλισσα Ελένη, ο Βασιλιάς Μιχαήλ και η Βασίλισσα Άννα.
Προσευχόμαστε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε τις αξίες της ενότητας, της ελευθερίας και της εθνικής ταυτότητας, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, ως σύμβολα της αξιοπρέπειας του ρουμανικού λαού, για το καλό της Ρουμανίας και τη χαρά των Ρουμάνων παντού.
Με εκτίμηση,
† Δανιήλ
Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Πηγή και φωτογραφίες: ziarullumina, basilica