Για να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, Ρουμάνοι πιστοί, που ζουν στη Σκωτία, παρακολούθησαν ένα εργαστήριο το Σάββατο, 28 Αυγούστου, που διοργανώθηκε για πρώην και νυν φοιτητές Θεολογίας σε Ιερό Ναό του Νταντί.
Οι συμμετέχοντες έβαλαν τον εαυτό τους στη θέση του ιερέα και εξασκούσαν, όσο επιτρέπουν οι κανόνες της εκκλησίας, λειτουργικές κινήσεις από την Προσκομιδή, το βάπτισμα και τον γάμο.
«Στο εργαστήριο συμμετείχαν Ρουμάνοι, που εγκαταστάθηκαν στο Αμπερντίν και στη Γλασκόβη, νυν και πρώην φοιτητές θεολογίας», όπως δήλωσε ο ενοριακός ιερέας Αντρέι Ντοσοφτέι, οργανωτής του εργαστηρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Μητροπολίτη Δυτικής και Νότιας Ευρώπης του Πατριαρχείου Ρουμανίας κ. Ιωσήφ.
«Είναι η πρώτη φορά που το κάνω αυτό στην ενορία του Aberdeen. Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι έχει πραγματοποιηθεί ποτέ τέτοιο εργαστήριο στη Σκωτία ή ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν, αν θέλετε, ένα πιλοτικό εργαστήρι», είπε ο π. Αντρέι Ντοσοφτέι στο Basilica.ro.
«Οι συμμετέχοντες προσομοίωσαν -κατά κάποιο τρόπο- την ακολουθία της Προθέσεως. Στο βάπτισμα, οι πιστοί χρησιμοποίησαν μια κούκλα ως διδακτικό υλικό, για να προσομοιώσουν τη βάπτιση παιδιού χωρίς τον κίνδυνο πνιγμού.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, στους μαθητές παρουσιάστηκαν τα λειτουργικά και ιερατικά άμφια, η προέλευση και ο συμβολισμός τους. Στο τέλος, τους απονεμήθηκαν, μάλιστα, διπλώματα από τον ιερέα-διοργανωτή του σεμιναρίου.
«Το εργαστήριο Λειτουργικής Πρακτικής είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από όσο περίμενα!», εξομολογήθηκε ο Gabriel Marcaș, ένας από τους συμμετέχοντες.
«Παρόλο που έβλεπα όλα όσα γίνονταν στην εκκλησία, η εξάσκηση και η εξήγηση των εννοιών των τελετουργιών με βοήθησε πολύ να κατανοήσω αυτές τις στιγμές σε βάθος. Ελπίζω ότι αυτή η δραστηριότητα δεν σταματά εδώ και συγχρόνως συνιστώ σε όλους όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις τελετουργίες των ακολουθιών να ζητήσουν από τους ιερείς της ενορίας τους την οργάνωση τέτοιων εργαστηρίων», πρόσθεσε ο Gabriel.
Ο εφημέριος των Ρουμάνων από το Αμπερντίν, το Ντάντι, το Ινβερνές και τις γύρω περιοχές εξέφρασε την επιθυμία να οργανώσει στο μέλλον κι άλλα εργαστήρια με πρακτικά θέματα στο τυπικό των ακολουθιών ή ακόμα και της εκκλησιαστικής μουσικής.
Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε κυρίως σε θεολόγους, αλλά και σε λαϊκούς, που βρίσκονται κοντά στην εκκλησία. Ο στόχος ήταν να γίνει γνωστή η ομορφιά της λειτουργικής πράξης και ο βαθύς συμβολισμός της.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα