Σε προτεραιότητα τέθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου οι εργασίες κατασκευής ενός ησυχαστηρίου στο Βάντου Νεγκριλεσέι στην περιοχή Στανισοάρα, κοντά στον τόπο όπου ζούσε ο ερημίτης πατήρ Κλεόπας Ηλίε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταβάλλει προσπάθειες για την αγιοκατάταξη του μεγάλου κληρικού το 2025 , και η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου προτίθεται να αφιερώσει τον μελλοντικό μοναστηριακό οικισμό στον π. Κλεόπα Ηλίε.
Τα μελλοντικά έργα συζητήθηκαν στην ετήσια συνάντηση εργασίας της Συνέλευσης των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Σουτσεάβας και Ραουντίου, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.
Στόχος είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υποτροφιών σε επίπεδο Αρχιεπισκοπής και να ξεκινήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διατεθούν χρήσιμοι πόροι, απαραίτητοι για τη βελτίωση της διδακτικής δραστηριότητας στον κλάδο της θρησκείας.
Στα σχέδια της Αρχιεπισκοπής είναι και η έκδοση φυλλαδίων και λευκωμάτων σε ενορίες, μοναστήρια και ασκητήρια, καθώς και η κατασκευή ιστοσελίδας για την προβολή τους, καθώς και η διοργάνωση θεματικών κατασκηνώσεων όπου θα πραγματοποιούνται κατηχητικά εργαστήρια.
Η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου εστιάζει επίσης στην ανάπτυξη του δικτύου κατ’ οίκον φροντίδας σε κάθε πόλη στην κομητεία Σουτσεάβα, καθώς και στη δημιουργία ενός συλλόγου με στόχους την κοινωνική ένταξη, τις ίσες ευκαιρίες και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Παράλληλα, προτεραιότητα για φέτος είναι η έναρξη του έργου Αποκατάστασης και Εξυγίανσης της Μονής «Άγιος Ιωάννης ο Νέος».
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, προορίζεται να δημιουργηθεί ένα νέο προσκυνητάρι για τα λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιωάννη του Νέου, που έγινε στα Εργαστήρια του Πατριαρχείου Ρουμανίας και να προετοιμαστεί η 500ή επέτειος από τον αγιασμό του μοναστηριακού συνόλου «Αγ. Ιωάννης ο Νέος» (6 Νοεμβρίου 1522).
Λίγα λόγια για τον βίο του π Κλεόπα Ηλίε
Ο Γέροντας Κλεόπας γεννήθηκε στο χωριό Σούλιτσα του νομού Botosani της Ρουμανίας στις 10 Απριλίου του 1912. Ήταν το πέμπτο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας των Αλέξανδρου και Άννας, μάλιστα από τα δέκα παιδιά τα πέντε ακολούθησαν το μοναχικό βίο. Οι γονείς του ήταν ζωντανό παράδειγμα χριστιανικής ζωής, το σπίτι τους ήταν μια κατ΄ οίκον εκκλησία όπως ο ίδιος ο γέροντας διηγόταν.
Η δίωξη των ετών 1959 και 1964 ήταν η πιο δύσκολη περίοδος για τον μοναχισμό της Ρουμανίας στον 20ο αιώνα. Τέλη του 1959 ψηφίστηκε από την αθεϊστική κυβέρνηση στο Βουκουρέστι, ένα ειδικό διάταγμα (διάταγμα 410/1959) με το οποίο οι μοναχοί κάτω των 55 ετών και οι μοναχές πάνω από 50 χρονών εκδιώχθηκαν από όλα τα μοναστήρια. Το διάταγμα τέθηκε από την αστυνομία σε εφαρμογή και έως την άνοιξη του 1960, εκδιώχθηκαν από τα μοναστήρια πάνω από 4000 μοναχοί και μοναχές.
Ο π. Κλεόπας εξετάστηκε από τις αρχές και πιέστηκε ώστε να αποβάλει το μοναχικό σχήμα και να περιοριστεί στο σπίτι του αλλά όπως και πολλοί άλλοι μοναχοί, αρνήθηκε να αφαιρέσει το μοναχικό σχήμα και να εγκαταλείψει τη Μονή. Γνωρίζοντας ότι συνεχώς παρακολουθείται από τις κομμουνιστικές κρατικές μυστικές υπηρεσίες και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, αποσύρθηκε και πάλι -για τρίτη φορά- στα βουνά της Μολδαβίας.
Το φθινόπωρο του 1964, όταν η αναταραχή και ο διωγμός της Εκκλησίας κάπως μαλάκωσαν επέστρεψε πίσω στη Μονή και παρέμεινε για 34 χρόνια ως πνευματικός όλων, τόσο των μοναχών όσο και των λαϊκών. Έφθαναν από ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό, επειδή το όνομά του ήταν γνωστό, γνωστό και αγαπητό από όλους. Καθημερινά δεκάδες άνθρωποι του ζητούσαν συμβουλές και οδηγίες.
Η περίοδος από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 1998 σηματοδότησαν το τέλος του γέροντα. Τώρα ο γέροντας μιλούσε όλο και λιγότερο, και πάντα με σβησμένη φωνή επαναλάμβανε τις ίδιες λέξεις: «Τώρα θα πάω στους αδελφούς μου», «Επιτρέψτε μου να πάω στους αδελφούς μου!» Κατόπιν πάλι έλεγε: «Πηγαίνω στο Χριστό· προσευχήσου για μένα, τον αμαρτωλό!». Έτσι το πρωΐ της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 1998 2:20΄π.μ. παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Κυρίου, προσδοκώντας την κοινή ανάσταση και την αιώνια ζωή.
Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου από τον Μητροπολίτη Μολδαβίας (νυν Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ) και άλλους οκτώ αρχιερείς πολλούς ιερείς, διακόνους και πλήθος πιστών οι οποίοι προέρχονταν από όλα τα μέρη της χώρας.
Στα τέλη του 2005, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας πληροφόρησε τους πιστούς ότι έχει αρχίσει να μαζεύει στοιχεία για την επίσημη αγιοκάταξη του μακαρίου Γέροντος Κλεόπα· του ήδη αγίου στην συνείδηση πάρα πολλών πιστών.
Διαβάστε περισσότερα: Π. Κλεόπας Ηλίε, ο γέροντας της υπομονής
Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου