Πατριαρχείο Ρουμανίας
06 Μαρτίου, 2023

Στο Αγιολόγιο του Πατριαρχείου Ρουμανίας ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής – Η εικόνα του και στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου

Διαδώστε:

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, θα ενταχθεί στο Αγιολόγιο του Πατριαρχείου Ρουμανίας και  θα αγιογραφηθεί στον Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου που τιμάται στο όνομα της Σωτηρίας του Έθνους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε προσωπικά ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

«… Πρόσφατα, λάβαμε αίτημα από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου να φιλοτεχνήσουμε στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό την αγιογραφία του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο οποίος ήταν ένας Άγιος άνθρωπος», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας και πρόσθεσε: «Απαντήσαμε στον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ ότι πρώτα πρέπει να εντάξουμε τον Αγιορείτη Άγιο στο εορτολόγιο μας και μετά να φιλοτεχνήσουμε την αγιογραφία του στον καθεδρικό ναό».

«Συνήθως αγιογραφούμε στους ναούς μας μόνο Αγίους που αναγνωρίζονται από την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρουμανία. Και τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή θα τον εντάξουμε στο εορτολόγιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόσφατα, ο ηγούμενος Εφραίμ ο Βατοπαιδινός  μας έστειλε  την εικόνα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, η οποία θα φιλοτεχνηθεί στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό”, είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας, όπως αναφέρει το Basilica.ro

Ο Καθεδρικός Ναός στο Βουκουρέστι

Ο Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Ρουμανικού Λαού (ρουμανικά: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc‎) είναι ο πατριαρχικός καθεδρικός ναός της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, βρίσκεται στο Βουκουρέστι και αποτελεί τον ψηλότερο και μεγαλύτερο Ορθόδοξο χριστιανικό ναό στον κόσμο. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Χριστού και τον Απόστολο Ανδρέα. Ο καθεδρικός ναός είναι σχεδιασμένος με καθίσματα για περίπου 6.000 πιστούς, δέκα φορές μεγαλύτερος από τον υπάρχοντα πατριαρχικό καθεδρικό ναό. Καθαγιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Λεύκες της Πάρου. Σε ηλικία 23 ετών, μετά από κάποιο θείο όραμα που είδε, απαρνείται τον κόσμο και πηγαίνει στο Άγιον Όρος, ποθώντας να ζήσει αυστηρή ασκητική ζωή. Ήταν άνθρωπος της προσευχής. Το χάρισμα της αδιάλειπτης νοεράς προσευχής του δόθηκε από την Παναγία, όταν ήταν ακόμη δόκιμος μοναχός.

Υποτάχθηκαν μαζί με τον παντοτινό συνασκητή του, π. Αρσένιο, στον Γέροντα Εφραίμ που είχε την καλύβη του Ευαγγελισμού στα Κατουνάκια. Για περισσότερη ησυχία αποσύρθηκαν στη Σκήτη του Αγίου Βασιλείου. Μετά την κοίμηση του Γέροντός του άρχισε τους μεγάλους ασκητικούς αγώνες. Άσκησε στο έπακρο τη νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή. Κύριο έργο του αποτελούσε η νήψη, η τήρηση του νου. Συχνές και προσφιλείς πνευματικές καταστάσεις για τον Γέροντα ήταν η αρπαγή του νου, η θεωρία και η θέα του ακτίστου Φωτός.

Το 1938 μαζί με τον π. Αρσένιο μετακόμισαν στις απόκρημνες σπηλιές της Μικρής Αγίας Άννας. Μετά από θεία πληροφορία, το 1947, αποκτά συνοδία. Το 1951 μεταφέρθηκαν στη Νέα Σκήτη, στην καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ως την κοίμησή του που συνέβη στις 15 Αυγούστου 1959 (εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου), ενώ είχε λάβει πληροφορία από την Παναγία, ημέρες πριν, ότι θα τον πάρει στην εορτή Της.

Ο Όσιος έζησε σε μία περίοδο παρακμής του αγιορείτικου μοναχισμού και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού, ο οποίος είχε επηρεασθεί από την κοινωνική δράση του Ρωμαιοκαθολικισμού και τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Εισήγαγε, με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του, ξανά τη διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Παλαμά στον αγιορείτικο μοναχισμό. Η παρουσία του ως γνησίου εκφραστού της νηπτικής Πατερικής παραδόσεως, δημιούργησε ρεύμα προσελεύσεως στο σύγχρονο ορθόδοξο μοναχισμό. Στον μακάριο Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή ανάγεται σήμερα η πνευματική πατρότητα έξι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και πολλών άλλων εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο όσιος Γέροντας ήταν άμοιρος κοσμικής μορφώσεως, κατέστη όμως σοφός στα θεία, επειδή τα έπασχε. Έγινε ο έμπειρος, διακριτικός και απλανής οδηγός στους δρόμους της πνευματικής ζωής. Είχε την ικανότητα να αναλύει τον πολύπλοκο και δυσκολοκατανόητο πόλεμο των παθών και των δαιμόνων, να διεισδύει αλλά και να μυεί στα μυστήρια της θείας Χάριτος τους «θέλοντας σωθήναι».

Δείτε το ντοκιμαντέρ «Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής» κάνοντας κλικ στην εικόνα

Διαβάστε επίσης:

Ο Πατριάρχης Δανιήλ ζητά την αγιογράφηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού: Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο αληθινή πίστη, αλλά και αληθινή ομορφιά

Στην τελική φάση οι εργασίες του Καθεδρικού Ναού στο Βουκουρέστι

62 χρόνια από την κοίμηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή (1897-1959)

Διαδώστε: