Πατριαρχείο Ρουμανίας
11 Οκτωβρίου, 2021

«Συμπαράσταση στους πενθούντες και τιμή στους κεκοιμημένους»

Διαδώστε:

Ως μια παρότρυνση να συμπαραστεκόμαστε στους πενθούντες, αλλά και να τιμάμε τους κεκοιμημένους χαρακτήρισε την Ευαγγελική περικοπή της 20ης Κυριακής μετά την Πεντηκοστή (Γ’ Κυριακής Λουκά- ανάσταση του γιου της χήρας) ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στο κήρυγμά το κατά τη Θεία Λειτουργία στο ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος στην Πατριαρχική Κατοικία.

«Η ευαγγελική περικοπή μας δείχνει στην ουσία ότι ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός φέρνει στη θλιμμένη μητέρα τη χαρά της ανάστασης του γιου της», είπε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας, τονίζοντας ότι ο Κύριος έχει έλεος τόσο για τους πενθούντες όσο και για τον νεαρό άνδρα που άφησε πρόωρα αυτή τη ζωή.

«Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, που ερμήνευσε το Ευαγγέλιο του Λουκά, λέει ότι ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός άγγιξε το φέρετρο του νεκρού, για να δείξει ότι μέσω του σώματος Του δίνεται ζωή, ότι μέσω του χεριού Του, που άγγιξε το φέρετρο, δόθηκε η ζωή στους νεκρούς. Ο Σωτήρας ανέστησε τον γιο της χήρας από τη Ναΐν και καταλάγιασε τη θλίψη της, γιατί Είναι η ανάσταση και η ζωή, αλλά και για να δείξει ότι είναι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας. Έκανε το θαύμα της ανάστασης του γιου της χήρας στη Ναΐν, για να δείξει συμπόνια, δηλαδή ελεήμονα αγάπη που υποφέρει με αυτούς που υποφέρουν, και ότι είναι η πηγή της αιώνιας ζωής.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης Ρουμανίας τόνισε ότι ο Χριστός μάς διδάσκει να τιμούμε όσους πέρασαν στην κρίση Του και να στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που πενθούν: «Ας μην περιμένουμε να κληθούμε στην κηδεία, όπως δεν προσκλήθηκε ο Ιησούς στη Ναΐν, αλλά πήγε εκεί για να παρηγορήσει, για να ανακουφίσει τα δεινά αυτής της μητέρας. Η φροντίδα εκείνων που εξεδήμησαν προς Κύριον πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο σώμα τους, αλλά και στους τάφους στους οποίους βρίσκονται. Επομένως, στην Εκκλησία μας έχουμε έναν τρόπο φροντίδας για κείνους που έχουν περάσει στην αιώνια ζωή, έχοντας πίστη στον Ιησού Χριστό και ελπίδα της κοινής ανάστασης. Τα οστά των αγίων δε ονομάζονται λείψανα και τιμώνται ιδιαίτερα, γιατί παραμένει ένας μυστηριώδης σύνδεσμος μεταξύ της ψυχής εκείνου που κοιμήθηκε εν Κυρίω και είχε αγία ζωή και του σώματος του εντός του τάφου.

Ο επικεφαλής της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας τόνισε, επίσης, ότι «ειδικά από φέτος, η Εκκλησία, ιδίως, μνημονεύει εκείνους που έχουν εκδημήσει προς Κύριον και φροντίζει ιδιαίτερα τα κοιμητήρια και τους τάφους των ηρώων, στους οποίους στήνει, επίσης, μνημεία τιμής. Εδώ βλέπουμε τη λειτουργική και πολιτιστική αξία των κοιμητηρίων. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε πει ότι πηγαίνοντας στο κοιμητήριο βρίσκουμε μεγάλη σοφία: βλέπουμε ότι είμαστε παροδικοί, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την ελπίδα της κοινής ανάστασης και την πίστη στην ανάσταση των νεκρών.

Στο τέλος, ο Πατριάρχης Δανιήλ πρόσθεσε ότι οι νέοι πρέπει να ζουν σε κοινωνία με τους γονείς τους, «να μην αποξενώνονται από τους γονείς τους, να ζουν με σεβασμό προς τους γονείς τους, τους γύρω τους και τους φίλους τους. Συνιστάται οι νέοι να έχουν πιστούς φίλους που προσεύχονται στον Θεό για την υγεία και τη σωτηρία τους. Αυτό το Ευαγγέλιο μας δείχνει την αγάπη του Χριστού για τους νέους και την επιθυμία Του οι νέοι να είναι χαρά για τους γονείς τους, να είναι στήριγμά τους όταν γερνούν. Ας προσευχηθούμε για όλους τους γονείς που είχαν παιδιά που πέθαναν πρόωρα, είτε σε ατυχήματα είτε λόγω ασθένειας. Χρειάζεται πολλή παρηγοριά και ενίσχυση. Μερικοί άνθρωποι, επειδή έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, γονείς, παιδιά ή συζύγους, και επειδή δεν είχαν κανέναν να τους παρηγορήσει, να τους ενισχύσει και να τους συμβουλεύσει, έγιναν διανοητικά ανισόρροποι. Αν όμως στις δύσκολες στιγμές είχαν γείτονες ή συγγενείς ή πιστούς φίλους, θα περνούσαν πιο εύκολα από αυτήν την οδυνηρή δοκιμασία της απώλειας αγαπημένων προσώπων», δήλωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ.

Πηγή: ziarullumina.ro

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Διαδώστε: