Συνέδρια για την θρησκευτική ελευθερία στη Ρουμανία
Μια σειρά συνεδρίων για την θρησκευτική ελευθερία διοργανώνει το Πατριαρχείο Ρουμανίας, μέσω της εκπροσώπησής του στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με την πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιείται εχτές Πέμπτη 15 Απριλίου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με φυσική και διαδικτυακή παρουσία. Από το Βουκουρέστι συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πατριαρχείου και ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορίας και Θρησκευμάτων της Ρουμανικής Ακαδαημίας ενώ εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών συμμετείχαν διαδικτυακά.
Συμμετείχαν Ιεράρχες, σύμβουλοι των Επισκοπών που ασχολούνται με το τμήμα επικοινωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και το προσωπικό που εμπλέκεται στη διοικητική δραστηριότητα των κοινωνικών-φιλανθρωπικών και διοικητικών-εκκλησιαστικών τομέων από τις διοικήσεις της χώρας.
“Η θρησκευτική ελευθερία έχει περιοριστεί”
Η αρχική εισήγηση του συνεδρίου, ήταν του Καθηγητή George Grigoriță συμβούλου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, αφορούσε τα μέτρα υγείας και τον τρόπο που επηρεάζουν την θρησκευτική ελευθερία σημειώνοντας “Λόγω της πανδημίας, σε όλες τις πολιτείες, η θρησκευτική ελευθερία περιορίστηκε ειδικά από τους κανονισμούς που ελήφθησαν για την πρόληψη και την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού”.
Αυτή η κατάσταση δημιούργησε κοινωνικές εντάσεις και έντονες συζητήσεις, προκαλώντας αντιδράσεις υπέρ και κατά αυτών των περιορισμών, καθώς και σχόλια για αυτήν την κατάσταση και τον ρόλο της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Δόθηκαν παραδείγματα, μέσω στατιστικών στοιχείων, της θρησκευτικής ζωής στη Ρουμανία, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, όπου “διαπιστώθηκε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας κατέχει την πρώτη θέση στην εμπιστοσύνη των Ρουμάνων και, ταυτόχρονα, ότι το 47,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κράτος παραβίασε τη θρησκευτική ελευθερία στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Υπενθύμισε ο εισηγητής ότι στην «Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θέσεις των δημόσιων αρχών σχετικά με τον τρόπο συσχέτισης των μέτρων υγείας με τη θρησκευτική ελευθερία και τις θρησκευτικές κοινότητες ήταν διαφορετικές, μερικές φορές ακόμη και ανταγωνιστικές».
“Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους τα μέτρα υγείας σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία γενικά και τις θρησκευτικές κοινότητες ειδικότερα, καθώς και τις επακόλουθες προκλήσεις τους στον ευρωπαϊκό χώρο, τα πρώτα τρία συνέδρια αφιερώνονται αποκλειστικά σε αυτό θέμα” κατέληξε ο εισηγητής.
Η σχέση μεταξύ θρησκευτικής ελευθερίας και δικαιώματος στην υγεία
Ο Δρ. Bogdan Tătaru-Cazaban, ερευνητής της Ρουμανικής Ακαδημίας μίλησε για τη σχέση της θρησκευτικής ελευθερίας και του δικαιώματος στην υγεία και σημείωσε “Προσπάθησα να υπογραμμίσω τη σχέση μεταξύ του θεμελιώδους δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία και του δικαιώματος στην υγεία και, συγκεκριμένα, αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα στο παρόν πλαίσιο, τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να περιοριστεί η θρησκευτική ελευθερία στη δημόσια εκδήλωσή της”.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έθεσαν τις ερωτήσεις τους και ακολούθησε συζήτηση. Τα επόμενα δύο συνέδρια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Απριλίου και την Πέμπτη 13 Μαΐου.
Επιμέλεια: Ρωμανός Αλβέρτης
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.