Το ετήσιο συνέδριο καθηγητών Θεολογίας και θεολογικών κλάδων, με τίτλο «Σχολείο μετά το σχολείο», πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κολλέγιο «Μιχαήλ ο Γενναίος» στο Βουκουρέστι, στις 27 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η εκπαιδευτική διαδικασία στο επίπεδο του κλάδου των Θρησκευτικών για την περασμένη σχολική χρονιά. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η θρησκευτική αγωγή πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κοινωνικο-εκπαιδευτική πλευρά αφενός, και αφετέρου από την σωτηριολογική πλευρά.
- Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Ο Δρ. Vasile Timiș, Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας, σε δηλώσεις του στο Trinitas TV είπε: «Είναι καλό να μην ξεχνάμε, ως δάσκαλοι, ότι είμαστε πάντα στη θέση του μαθητευόμενου με την έννοια ότι υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο να μάθουμε».
Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε: «Επικεντρωθήκαμε στα επιτεύγματα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μιλάμε για το σχολείο μετά το σχολείο, για τη θρησκεία μετά το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως στην Εκκλησία μιλάμε για τη Θεία λειτουργία μετά το πέρας της. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά, οι νέοι στο σπίτι μιλούν για το τι συμβαίνει στο μάθημα των Θρησκευτικών και ανταλλάσσουν απόψεις με την οικογένεια και τους φίλους τους».
«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η θρησκευτική αγωγή πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κοινωνικο-εκπαιδευτική πλευρά, αφενός, και αφετέρου από την σωτηριολογική πλευρά», υπογράμμισε.
Με τη σειρά του ο Δρ Eugen Maftei, Σύμβουλος στον Τομέα Εκπαίδευσης και Δραστηριοτήτων Νεολαίας της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου, επεσήμανε στο συνέδριο την ανάγκη για συνεργασία Εκκλησίας-Σχολείου: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή κοινωνία, ώστε αυτό που λαμβάνει ο μαθητής στο μάθημα των Θρησκευτικών να ενισχύεται από την συμμετοχή του στην Εκκλησία. Είναι πολύ ωραίο οι μαθητές που είναι στην ίδια τάξη, μετά το σχολείο να συναντιούνται στην Εκκλησία για να λάβουν μέρος στις ιερές ακολουθίες και σε διάφορες δραστηριότητες που προτείνει η Εκκλησία: κατήχηση, εκδρομές ή προσκυνήματα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες».
Επίσης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η εορτή του Αγίου Δημητρίου του Νέου, του Πολιούχου του Βουκουρεστίου, θα είναι ελεύθερη μέρα για μαθητές και καθηγητές στην Πρωτεύουσα.
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την συνεργασία Εκκλησίας- Πανεπιστημίου
Στο μήνυμά του για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ανέδειξε τη σημασία του να είναι σε κοινωνία οι γενεές μεταξύ τους.
«Η Εκκλησία και το Σχολείο καλούνται να προσφέρουν στα παιδιά και στους νέους όχι μόνο επιστημονικές γνώσεις και μόρφωση, αλλά να τους καλλιεργήσουν την αγάπη και την αλληλοεκτίμηση. Μαζί Εκκλησία και Πανεπιστήμιο πρέπει να εκπαιδεύουν και να βοηθούν τους σημερινούς νέους, έτσι ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να καλλιεργούν με εμπιστοσύνη και αγάπη τις αξίες της πίστης και του χριστιανικού πολιτισμού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Αγία Γραφή: «Τα παιδιά να υπακούτε τους γονείς σας στο καθετί, γιατί αυτό ευχαριστεί τον Κύριο» ( Κολοσσαείς 3, 20)», τόνισε ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Αναφερόμενος στο Τιμητικό Έτος Ποιμαντικής των Ηλικιωμένων, ο Μακαριώτατος είπε: «Οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν πρέπει να αποτελούν βάρος για τη σημερινή κοινωνία, αλλά πηγή ευλογίας, σοφίας και ελεήμονος αγάπης, μέσω της συμμετοχής τους στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων. Οι ηλικιωμένοι και οι νέοι χρειάζονται ο ένας τον άλλον: οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μια παρηγοριά και έναν λόγο ενθάρρυνσης, και οι νέοι χρειάζονται τη σοφία, την υπομονή και τη δύναμη της προσευχής των ηλικιωμένων». (Διαβάστε αναλυτικά: Ρουμανίας Δανιήλ: Συνεργασία Εκκλησίας και Πανεπιστημίου για την καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών)
Φωτογραφία: Ziarul Lumina / Emilian Apostolescu
Βίντεο Trinitas TV
Πηγή: basilica ( Sorin Ioniţe)