Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ τέλεσε το Μνημόσυνο στο Βουκουρέστι του π. Χαράλαμπου Balamace και μαζί όλων των Ρουμάνων που μαρτύρησαν στα Βαλκάνια.
Ο π. Χαράλαμπος στις 23 Μαρτίου το 1914 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μαρτύρησε στην Κορυτσά μαζί με άλλους Ρουμάνους πιστούς, ανάμεσά τους και ο αδερφός του. Συγκεκριμένα τους έγδαραν ζωντανούς και τους πέταξαν στην ύπαιθρο ενώ πέρασαν τρεις ημέρες για να βρεθούν.
Ο Θεοφιλέστατος κ. Βαρλαάμ σημείωσε “Αυτή η μνήμη είναι για όλους εκείνους που με πολύ θάρρος, με συνείδηση πίστης, με την κοινή γλώσσα του έθνους, έπεσαν στον αγώνα για να υπερασπιστούν την ταυτότητα μας, όταν οι Ρουμάνοι ζούσαν μαζί με άλλους λαούς”.
“Το θάρρος των Ρουμάνων στα Βαλκάνια είναι γνωστό, οι οποίοι, παρά τις ιστορικές τους δυσκολίες, έχουν διατηρήσει τη γλωσσική, εθνική και κυρίως τη θρησκευτική, ορθόδοξη χριστιανική τους ταυτότητα για πολλούς αιώνες” τόνισε ο Επίσκοπος Πλοεστίου.
Ο ιεράρχης υπενθύμισε ότι ο χώρος για το σχηματισμό του ρουμανικού λαού είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν που υπάρχει μεταξύ των σημερινών συνόρων της Ρουμανίας. Ο Ρωμανισμός του Δούναβη περιλάμβανε και τους Ρουμάνους από τα βόρεια και τα νότια του Δούναβη.
“Ο Ιερέας που μνημονεύσαμε σήμερα, ο π. Χαράλαμπος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ρουμανικής γλώσσας και στην διάδοσή της αλλά και για την χειραφέτηση της Εκκλησίας των Ρουμάνων στα Βαλκάνια” σημείωσε ο Επίσκοπος και συνέχισε “σε αυτόν τον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, αυτό που θα φέρει αξία και τιμή στο έθνος μας είναι η ευσέβεια, η πίστη μας, ο χριστιανικός πολιτισμός μας και η γλωσσική μας ταυτότητα”.
“Οι σημερινές γενιές έχουν ιερό καθήκον, όπως κάποτε οι Μακεδόνες-Ρουμάνοι στα Βαλκάνια, να καλλιεργήσουν στην οικογένεια τους αυτήν την γνώση της ορθόδοξης, της ρουμανικής, της γλωσσικής μας ταυτότητας και να μεταδώσουν αυτόν τον πλούτο”, κατέληξε ο ιεράρχης.