Το μήνυμα του Πατριάρχη Δανιήλ προς τους απανταχού Ρουμάνους – Έκκληση για αρμονική συνύπαρξη
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο μήνυμά του για την Ημέρα των απανταχού Ρουμάνων εξέφρασε την επιθυμία του οι Ρουμάνοι να έχουν αρμονική συνύπαρξη με τους πολίτες των χωρών φιλοξενείας «ιδιαίτερα τώρα που, σε πολλά μέρη του κόσμου, η ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση εκδηλώνεται επίσης μέσω των κοινωνικών εντάσεων που μπορεί να επηρεάζονται από τις διεθνείς συγκρούσεις».
Ο Μακαριώτατος προέτρεψε τους Ρουμάνους της διασποράς να διατηρήσουν επικοινωνία με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έμειναν στην πατρίδα, έτσι ώστε «οι μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις να μην προκαλούν πνευματική απόσταση ή πνευματική αποξένωση. Αντιθέτως πρέπει να διαφυλάξουν την οικογενειακή ενότητα».
Το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Δυτικής και Νότιας Ευρώπης κ. Ιωσήφ κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ «Εδώ και Εκεί», στο Μέγαρο της Πατριαρχικής Κατοικίας.
«Από το έτος 2015, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, γιορτάζεται η Ημέρα των Απανταχού Ρουμάνων, μια ξεχωριστή ημέρα, με έντονη πνευματική σημασία, που επιβεβαιώνει τις χριστιανικές ρίζες και παραδόσεις του ρουμανικού λαού. Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2021 ανακηρύχθηκε στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας ως Επίτιμο Έτος της Ποιμαντικής των Ρουμάνων εκτός Ρουμανίας , προκειμένου να έχει μια νέα ευκαιρία να εντείνει την ποιμαντική του αποστολή και ευθύνη έναντι των Ορθοδόξων Ρουμάνων εκτός Ρουμανίας, τους οποίους θεωρεί πιστά του παιδιά και αναπόσπαστο μέρος της απανταχού ρουμανικής ορθόδοξης κοινωνίας, αλλά και να τους διαβεβαιώσει ότι η εκκλησία μεριμνά για την πνευματική ενίσχυση όλων των Ρουμάνων Ορθοδόξων πιστών που βρίσκονται μακριά από τη χώρα», αναφέρεται στην αρχή του μηνύματος.
Η δράση των ρουμανικών ενοριών στο εξωτερικό
«Η ποιμαντική μέριμνα και η ιδιαίτερη προσοχή που έδειξε η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία προς τους Ρουμάνους από τις ρουμανικές ορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού έχει υλοποιηθεί με την ίδρυση πολυάριθμων νέων ενοριών και επισκοπών, για την κάλυψη των πνευματικών αναγκών των Ρουμάνων Ορθοδόξων πιστών από τη Βεσσαραβία της Μπουκοβίνας, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τη Δυτική και την Νότια Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, την Ιερουσαλήμ, την Ιορδανία και την Ιεριχώ, το Άγιο Όρος, την Κύπρο, την Τουρκία, την Νότια Αφρική, Ιαπωνία έως και τα Αραβικά Εμιράτα», όπως επισημαίνεται.
«Η δραστηριότητα των ρουμανικών ορθόδοξων κοινοτήτων στο εξωτερικό, εκτός από τις ποιμαντικές-ιεραποστολικές, κοινωνικές-φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές-πολιτιστικές δραστηριότητες, ταυτόχρονα, στήριξε τους Ορθόδοξους Ρουμάνους εκτός Ρουμανίας , στη διατήρηση αυτών των αξιών όπου εγκαταστάθηκαν προσωρινά ή μόνιμα», όπως υπογραμμίζεται.
Η διατήρηση της ορθόδοξης ταυτότητας των Ρουμάνων της διασποράς
«Η Μητέρα Εκκλησία υποστηρίζει και ενθαρρύνει τα πνευματικά της παιδιά που ζουν στο εξωτερικό και κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι Ρουμάνοι της διασποράς φιλοδοξούν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά μερικές φορές ζουν σε ολοένα και πιο εκκοσμικευμένες και ατομικιστικές κοινωνίες, και συχνά αντιμετωπίζονται με ψυχρότητα ή καχυποψία, γεγονός που δεν τους ενσταλάζει το αίσθηση της ειρήνης και της ικανοποίησης. Γι’ αυτό, στις ρουμανικές ορθόδοξες εκκλησίες του εξωτερικού, οι Ρουμάνοι συμμετέχουν στη λειτουργική ζωή», όπως τονίζεται.
«Μέσω της θρησκευτικής λατρείας, αλλά και μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των κοινωνικών-φιλανθρωπικών δράσεων που διοργανώνονται από τις ενορίες της ρουμανικής διασποράς, προβάλλονται οι μόνιμες αξίες της ορθόδοξης πίστης και του ρουμανικού λαού, μεταδίδονται οι ρουμανικές παραδόσεις και καλλιεργείται η ρουμανική γλώσσα. Όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής, εθνικής και εκκλησιαστικής Ορθόδοξης ταυτότητας των Ρουμάνων που ζουν στο εξωτερικό», όπως σημειώνεται.
«Ελπίζουμε σε μια αρμονική συνύπαρξη των απανταχού Ρουμάνων με τους πολίτες των χωρών υποδοχής, ειδικά τώρα που, σε πολλά μέρη του κόσμου, η ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση εκδηλώνεται επίσης μέσω κοινωνικών εντάσεων που μπορούν να επηρεαστούν από τις διεθνικές συγκρούσεις. Με πολλή γονική αγάπη, παροτρύνουμε όλους τους απανταχού Ρουμάνους να διατηρήσουν την επικοινωνία τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έμειναν στην πατρίδα, έτσι ώστε οι μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις να μην προκαλούν πνευματική απόσταση ή πνευματική αποξένωση. Αντιθέτως πρέπει να διαφυλάξουν την οικογενειακή ενότητα», καταλήγει το μήνυμα του Μακαριωτάτου.
Πηγή: basilica (Sorin Ionițe)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.