15/07/2024 15/07/2024 Με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στο Βουκουρέστι, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την επέτειο 250 χρόνων από την μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Νέου στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.  Το απόγευμα της Παρασκευής η λάρνακα με το ιερό λείψανο του Αγίου λιτανεύθηκε στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Ανήμερα...
15 Ιουλίου, 2024 - 14:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2024 - 14:17

Βουκουρέστι: Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια από τη μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Νέου

Διαδώστε:
Βουκουρέστι: Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια από τη μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Νέου

Με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στο Βουκουρέστι, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την επέτειο 250 χρόνων από την μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Νέου στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. 

Το απόγευμα της Παρασκευής η λάρνακα με το ιερό λείψανο του Αγίου λιτανεύθηκε στους δρόμους του Βουκουρεστίου.

Ανήμερα της εορτής της μετακομιδής τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ. Συλλειτούργησαν συνολικά 33 Αρχιερείς, μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναού, εκ της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Παρά την ζέστη που δημιούργησε η υψηλή θερμοκρατία, πολλοί πιστοί συμμετείχαν στη λειτουργία, είτε κάτω από τις ομπρέλες που ήταν τοποθετημένες στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού ή στα δέντρα, είτε στη σειρά που σχηματίστηκε για να τιμήσει τα ιερά λείψανα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ ανέγνωσε την Συνοδική Πράξη η οποία εκδόθηκε με αφορμή τα 250 χρόνια από την μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Νέου στο Βουκουρέστι.

Η Πράξη της Ιεράς Συνόδου υπογραμμίζει την ευσέβεια του ρουμανικού λαού προς τον Άγιο Δημήτριο και πώς εξελίχθηκε η λατρεία προς το πρόσωπό του η οποία ήταν αποτέλεσμα των πολλών θαυμάτων που έκανε για την πόλη του Βουκουρεστίου και όχι μόνο. Παράλληλα, απαρίθμησε τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2024 προς τιμήν του Αγίου.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης εκ της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ, ο οποίος μετέφερε τον αδελφικό χαιρετισμό του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενότητα που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία στους ταραγμένους καιρούς της εποχής μας.

Η πανηγυρική ημέρα ολοκληρώθηκε με την απονομή πολλών βραβείων στο Πατριαρχικό Μέγαρο προς όσους υποστήριξαν τις εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στον Άγιο Δημήτριο.

Πηγή: Basilica.ro

Φωτογραφίες: Mircea Florescu

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων