Πατριαρχείο Σερβίας
04 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανησυχία ΟΗΕ στο Μαυροβούνιο μία μέρα πριν την ενθρόνιση του Μητροπολίτη

Διαδώστε:

Ανησυχία για «επιδείνωση της κατάστασης» στη χώρα επικρατεί στο γραφείο του ΟΗΕ στο Μαυροβούνιο ενόψει της ενθρόνισης του Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκου και της επικείμενης επίσκεψης -για αυτόν ακριβώς το λόγο- του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στο Τσέτινιε, όπως αποκάλυψε ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ στο Μαυροβούνιο, Πίτερ Λούντμπεργκ.

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου στο μεσαιωνικό μοναστήρι της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Τσέτινιε (Cetinje), προγραμματισμένη για τις 5 Σεπτεμβρίου, είχε προκαλέσει  διαμαρτυρίες στους εθνικιστικούς κύκλους του Μαυροβουνίου. Το κίνημα, που αυτοαποκαλείται «κομήτες», έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα διαδηλώσεις μπροστά στην έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο, αποκαλώντας τους κληρικούς της Σερβικής Εκκλησίας «φορείς της φιλοσερβικής πολιτικής στο Μαυροβούνιο» και «το χέρι του επίσημου Βελιγραδίου».

Για να αποφευχθούν επεισόδια κατά τη διάρκεια της τελετής, η ηγεσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αρνήθηκε να καλέσει πιστούς στο μοναστήρι. Η πανηγυρική συνάντηση του Σέρβου Πατριάρχη Πορφυρίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, στην Ποντγκόριτσα.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε δε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Μαυροβουνίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος δήλωσε μια μέρα νωρίτερα ότι η ευθύνη για πιθανά επεισόδια θα βαρύνει τους διοργανωτές των διαδηλώσεων.

«Ο ΟΗΕ στο Μαυροβούνιο ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση και τη ρητορική της διαίρεσης/του διχασμού στην κοινωνία με αφορμή την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στο Τσέτινιε. Καλούμε όλους, ειδικά τις αρχές κι εκείνους που κατέχουν θέσεις επιρροής, να συμβάλουν με το παράδειγμά τους στη μείωση της έντασης και στην εδραίωση της εμπιστοσύνης», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Την Τετάρτη, ο Σεβασμιώτατος εκλεγείς Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος κάλεσε τους πολίτες του Μαυροβουνίου να διατηρήσουν την “ειρήνη και αδελφική αρμονία”. Ωστόσο, την Πέμπτη, υποχρεώθηκε να αναφέρει ένα περιστατικό με διαδηλωτές εναντίον της Μητροπόλεώς του, στο οποίο η αστυνομία έπρεπε να παρέμβει. Επεσήμανε, δε, ότι οι απειλές και οι προσβολές εναντίον των ιερέων εκπροσώπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο έχουν γίνει συχνότερες τόσο στους δρόμους όσο και στο Διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι τα περιστατικά δεν αναφέρονται, ώστε να μην συμβάλλουν οι κληρικοί στην αδελφοκτονία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου και οι σερβικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των επερχόμενων εκκλησιαστικών εκδηλώσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σεργκέι Σεκουλόβιτς επεσήμανε την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση της κατάστασης στο Τσέτινιε (Cetinje) στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος προσκλήθηκε στην ενθρόνιση στο Τσέτινιε, δεν είχε επιβεβαιώσει την παρουσία του μέχρι χθες, Παρασκευή.

Οι αντιδράσεις του Προέδρου του Μαυροβουνίου και η στήριξη του Πρωθυπουργού στην Σερβική Εκκλησία

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, στο τέλος Αυγούστου είχε ανακοινώσει πως αν δεν άλλαζε ο τόπος ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου, θα έδινε βροντερό παρών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυριών, για να υπερασπιστεί την τιμή του Μαυροβουνίου!

«Πιστεύω ότι η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου έχει αποκτήσει μια μεγάλη σημασία που δεν της αναλογεί σε ένα κράτος, το οποίο είναι πολυθρησκευτικό, κοσμικό και ευρωπαϊκό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επίσημοι από τη Σερβία και το Πατριαρχείο Βελιγραδίου εκφράζονται εις βάρος του Μαυροβουνίου και των Μαυροβούνιων. Αυτά τα λόγια οπουδήποτε στο Μαυροβούνιο δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρά ως προσβολή του κράτους μας και απόπειρα δυσφήμησης. Οι περιστάσεις αυτές έχουν συμβάλει στο να αποκτήσει το ζήτημα πολύ περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και να αποτελέσει εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα», δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς, παρατηρώντας ότι «δεν είναι συνετό να επιμείνουν στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μονή Τσετίνιε» και κάνοντας έκκληση για αλλαγή του τόπου ενθρόνισης.

«Πιστεύω ότι είναι συνετό να την μεταφέρουν σε έναν από τους άλλους πολυάριθμους ναούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Θα είναι μόνο μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο Μαυροβούνιο και τα εθνικά συμφέροντά του, όλα για να επιτύχουν πολυεθνική αρμονία και καλές διακρατικές σχέσεις», σημείωσε ο Τζουκάνοβιτς, τονίζοντας ότι επιθυμεί ένα μέλλον με εθνική και θρησκευτική αρμονία. ‎ «Στο μέλλον, θέλουμε κάθε Πολίτης του Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένων των Μαυροβούνιων και των Σέρβων, να απολαμβάνει απρόσκοπτα τη θρησκευτική ελευθερία και τα θρησκευτικά δικαιώματα του», ανέφερε για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ότι η δήλωση του αποκάλυψε πλήρως τον εμπνευστή και τον καθοδηγητή των εντάσεων στο Μαυροβούνιο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Πρόεδρο να σταματήσει να προκαλεί και να τροφοδοτεί συγκρούσεις”‎

‎Ο Κριβοκάπιτς στήριξε το Πατριαρχείο Σερβίας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίκιο, λέγοντας: «Είναι αναφαίρετο και απόλυτο δικαίωμα του Μητροπολίτη να ενθρονιστεί στην προαιώνια έδρα στην Τσετίνιε. Το κράτος θα παρέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ως την επικρατούσα θρησκευτική κοινότητα στο Μαυροβούνιο από τον αριθμό των πιστών της, να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά της. Αυτό που πρέπει να μάθει κάποτε ο Τζουκάνοβιτς, ως πρόεδρος του Μαυροβουνίου, είναι ότι πρέπει να προστατεύει το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου και τη συνταγματική θρησκευτική ελευθερία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να πραγματοποιήσει την ενθρόνιση, όπου έχει κάθε δικαίωμα να το εκτελέσει, στο Τσετίνιε, και να σταθεί κάποτε στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας της Εκκλησίας, η οποία, όταν το κόμμα του ήταν στην εξουσία, διώχθηκε ακατάπαυστα».

Το Τσετίνιε είναι η παλιά βασιλική πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του Μαυροβουνίου, ενώ η Ιερά Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου στο Τσέτινιε, που είναι η επίσημη έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διεκδικείται και από την μη αναγνωρισμένη Εκκλησία του Μαυροβουνίου. Το 70% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου, ωστόσο, είναι Ορθόδοξοι και υπάγονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

Πηγή: ria.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

 

Διαδώστε: