Με αφορμή την επερχόμενη εορτή του Αγίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας και κτήτορος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, στις 21 Ιανουαρίου 2022 άρχισαν οι εκδηλώσεις της «Εβδομάδας του Αγίου Σάββα» στην αίθουσα του θεάτρου «Bora Stanković» στο Βράνιε.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
Η πρώτη εκδήλωση ήταν παραδοσιακού, πνευματικού, αλλά και πολιτιστικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Στην τελετή παρέστη ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βρανίων κ. Παχώμιος με τους κληρικούς της Ιεράς Επισκοπής Βρανίων, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πρόχορ Πτσίνισκι, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ο δήμαρχος της περιοχής Βράνιε, Σλόμπονταν Μιλένκοβιτς και εκπρόσωποι των αρχών της πόλης αλλά και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στον χαιρετισμό του, ο Πανιερώτατος κ. Παχώμιος, αφού ευλόγησε τους συμμετέχοντες της «Εβδομάδας του Αγίου Σάββα», τόνισε ότι ο Άγιος Σάββας χάραξε το μονοπάτι που έχει διανύσει ο σερβικός λαός σε όλη του την ιστορία.
– Με τα μυροφόρα ιερά λείψανα του Αγίου Πρόχορου, το μοναστήρι επιβεβαιώνει αυτό που μας υποσχέθηκε ο Κύριος και αυτό είναι ότι ένα ποτάμι με το ύδωρ το ζων θα κυλήσει από τα σώματα όλων όσων Τον αγαπούν. Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική στην ιστορία της περιοχής μας, γιατί μέσα σε αυτήν ολοκληρώνουμε και τον εορτασμό της 950ης επετείου από την ίδρυση της Μονής του Αγίου Πρόχορου Πτσίνισκι. Ο Άγιος Σάββας εμπνεύστηκε από τα παραδείγματα των αγίων προκατόχων του στην ιστορία του λαού μας όπως: ο Πρόχορος, ο Ιωάννης της Ρίλας, ο Γαβριήλ του Λέσνοβο και ο Ιωακείμ του Οσόγκοβο, που αποτέλεσαν την πηγή της ευαγγελικής του ζωής, ιδίως από τότε που ο πατέρας του Στέφανος Νεμάνια, μετέπειτα Άγιος Συμεών ο Μυροφόρος, προσάρτησε αυτές τις περιοχές στο σερβικό κράτος.
Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος έψαλλε και τραγούδησε η χορωδία του Μουσικού Σχολείου «Stevan Mokranjac» και οι μαθητές του Λυκείου Djordje Antic, Emilija Arsic και Anastasia Jovic, οι οποίοι απήγγειλαν τη Διαθήκη του μεγάλου Σέρβου Στέφανου Νεμάνια στον γιο του Άγιο Σάββα.
Την «Εβδομάδα του Αγίου Σάββα» άνοιξε ο Δήμαρχος Δρ. Σλόμπονταν Μιλένκοβιτς, αναφερόμενος στη ζωή του Αγίου Σάββα και υπενθυμίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του σερβικού κράτους, την πνευματικότητα και τη διαφώτιση του σερβικού λαού.
Ο δήμαρχος είπε για τον Άγιο Σάββα ότι ήταν πρίγκιπας και παιδαγωγός, μοναχός και προσκυνητής, περιηγητής και ταξιδιωτικός συγγραφέας. Ήταν και παραμένει ο πιο πολυσχιδής Σέρβος, που η Εκκλησία και το κράτος και ο ουρανός και η γη γιορτάζουν μέχρι σήμερα. Το όνομά του έχει γίνει σύμβολο του έθνους και όλων όσων φέρει αυτό ως μεγάλες αξίες, και το μεγαλύτερο από αυτά είναι ο κόσμος που έζησε εδώ για αιώνες, απόγονοι διάσημων Σέρβων ηγεμόνων, στρατιωτικών ηγετών, πολεμιστών, επιστημόνων, εργατών, αγρότες… Όπως έγραψε ο ακαδημαϊκός Matija Bećković: «Ο Άγιος Σάββας καθόρισε τον σταυρό με τον οποίο βαπτιζόμαστε, τη γλώσσα που μιλάμε, τα γράμματα που γράφουμε, τον δρόμο που ακολουθούμε… Έχουν περάσει οκτώ αιώνες. Και αυτός ο δρόμος και αυτή η γλώσσα κι αυτός ο σταυρός δεν είναι έξω από εμάς αλλά μέσα μας και δεν μπορούμε να τα χάσουμε αν δεν χάσουμε τον εαυτό μας (…). Η ιστορία του Αγίου Σάββα είναι η μεγαλύτερη ιστορία που αφηγήθηκε ο Σερβικός λαός».
Στον εκθεσιακό χώρο του θεάτρου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Τα μοναστήρια είναι το φως του κόσμου», ενώ παρουσιάστηκε βιβλίο για τη Μονή του Αγίου Πρόχορου Pcinjski 1903-1973».
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται όλο το Σαββατοκύριακο.
Πηγή: Μητρόπολη Βρανίων