29/12/2020 29/12/2020 Τις τροποποιήσεις του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Δεκεμβρίου το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. 41 βουλευτές της πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων του νόμου ενώ στο άκουσμα της έγκρισης των τροποποιήσεων βουλευτές άρχισαν να χειροκροτούν εκφράζοντας την χαρά τους για την αίσια...
29 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:44

Δικαίωση για την Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Δικαίωση για την Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο

Τις τροποποιήσεις του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Δεκεμβρίου το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

41 βουλευτές της πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων του νόμου ενώ στο άκουσμα της έγκρισης των τροποποιήσεων βουλευτές άρχισαν να χειροκροτούν εκφράζοντας την χαρά τους για την αίσια αυτή έκβαση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Βλαντιμίρ Λέποσαβιτς αναφέρθηκε στην διαδικασία αυτή τονίζοντας ιδιαίτερα τις συζητήσεις που είχαν γίνει για την εισαγωγή του αμφιλεγόμενου αυτού νόμου που στην αρχική του μορφή ως βασικό στόχο είχε την δέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στους δημοκρατικούς, όπως τους χαρακτήρισε, αγώνες χιλιάδων πιστών στη χώρα.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας η νέα κυβέρνηση της χώρας τήρησε την προεκλογική δέσμευση για την τροποποίηση του νόμου.

Το χρονικό

Πριν από ένα χρόνο, το βράδυ μεταξύ 26 και 27 Δεκεμβρίου 2019, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε έναν αντισυνταγματικό νόμο για την ελευθερία της θρησκείας και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο οποίος «σκότωσε τη δικαιοσύνη και το δίκαιο» όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει την ημέρα εκείνη ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος.

Ακολούθησαν πορείες και διαμαρτυρίες με τον λαό να διακηρύττει ότι δεν «εγκαταλείπει τα ιερά» του τόπου. Τόσο ο μακαριστός Μητροπολίτης όσο και ο σημερινός Τοποτηρητής Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος αλλά και πολλοί Ιερείς και πλήθος κόσμου συνελήφθησαν. Και πολλοί πλέον έκαναν λόγο για διακρίσεις απέναντι στην σερβική ορθόδοξη εκκλησία. Σύμφωνα με τον νόμο το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας (ιστορικές μονές και εκκλησίες) που υπάγονταν στη Μητρόπολη Μαυρουβουνίου και Παραθαλασσίας του Πατριαρχείου της Σερβίας περνούσαν στον έλεγχο τους κράτους.

Η απόφαση προκάλεσε και διεθνείς αντιδράσεις με διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και φορείς να μιλούν για παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στο Μαυροβούνιο.
Η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική. Μετά από ένα ταραχώδες έτος, που σημαδεύτηκε από την κοίμηση του Μακαριστού Αμφιλόχιου, ο οποίος υπερασπίστηκε τα Ιερά στο πολύπαθο αυτό κομμάτι των Βαλκανίων, ο νόμος αλλάζει.

Τηρώντας την προεκλογική της δέσμευση η νέα κυβέρνηση κατέθεσε τροποποιήσεις στον σχετικό νόμο, οι οποίες μετά την έγκριση που έλαβαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή,

Φωτογραφία αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων