Εγκαθίσταται το μνημείο του Αγίου Συμεών στο Βελιγράδι
Στο Βελιγράδι άρχισαν οι εργασίες εγκατάστασης του μνημείου του Στεφάνου Νεμάνια ή Αγίου Συμεών του Μυροβλήτη, ιδρυτή του σερβικού μεσαιωνικού κράτους. Δημιουργός του μνημείου είναι ο διάσημος Ρώσος γλύπτης Αλέξανδρος Ρουκαβίσνικοφ, ο οποίος κέρδισε το έργο σε διεθνή διαγωνισμό.
Το μνημείο, ύψους 23 μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο στη σερβική πρωτεύουσα και θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αγίου Σάββα, η οποία ανακαινίζεται. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έως τα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Θα είχαν γίνει νωρίτερα, αλλά οι εργασίες σταμάτησαν λόγω κορωνοϊού.
Ο Στέφανος Νεμάνια ή Άγιος Συμεών ο Μυροβλήτης στον 12ο αιώνα έθεσε τα θεμέλια του ενωμένου σερβικού κράτους και ο γιος του, Άγιος Σάββας της Σερβίας, έγινε θιασώτης της αυτονομίας της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Η δυναστεία της οικογένειας έμεινε ισχυρή για περισσότερα από 200 χρόνια…
Κατά την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης του μνημείου, ανήμερα της Παναγίας (15 Αυγούστου), ο αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου, Γκόραν Βέσιτς, υπενθύμισε την τεράστια σημασία που είχε και έχει ο Στέφανος Νεμάνια για την Σερβία και τόνισε ότι με την εγκατάσταση του μνημείου αυτού διορθώνεται μια ιστορική αδικία, αφού η σερβική πρωτεύουσα αλλά και η ίδια η μνήμη του Στέφανου Νεμάνια άξιζαν ένα τέτοιο μνημείο.
Ο Άγιος Συμεών o Χιλανδαρινός (κοσμικό όνομα Στέφανος Νεμάνια, (σερβικά κυριλλικά: Стефан Немања, 1113 – 13 Φεβρουαρίου 1199) ήταν Μέγας Πρίγκιπας (Βέλικι Ζούπαν / Μέγας Ζουπάνος) του Μεγάλου Πριγκιπάτου της Σερβίας (γνωστού επίσης ως Rascia από το 1166 ως το 1196. Μέλος της δυναστείας Βουκάνοβιτς ο Νεμάνια ίδρυσε τη δυναστεία Νεμανιδών Ζουπάνων και μνημονεύεται για τη συμβολή του στο Σερβικό πολιτισμό και την ιστορία, ιδρύοντας αυτό που μετεξελίχθηκε στη Σερβική Αυτοκρατορία, καθώς και την Εκκλησία της Σερβίας. Σύμφωνα με τη Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, ο Νεμάνια είναι επίσης ένας από τους πιο επιφανείς Σέρβους για τη συνεισφορά του στη λογοτεχνία και τις αλτρουιστικές του ιδιότητες.
Το 1196, μετά από τρεις δεκαετίες πολέμων και διαπραγματεύσεων που εδραίωσαν τη Σερβία, διαχωρίζοντάς την τόσο από τη Δυτική όσο και από τη Βυζαντινή σφαίρα επιρροής, ο Νεμάνια παραιτήθηκε υπέρ του μεσαίου γιου του Στεφάνου Νεμάνιτς, που έγινε ο πρώτος Βασιλιάς της Σερβίας. Ο Νεμάνια πήγε τελικά στο Άγιο Όρος, όπου έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Συμεών, ακολουθώντας το νεώτερο γιο του (αργότερα γνωστό ως Άγιο Σάββα), που είχε γίνει ήδη πρώτος αρχιεπίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μαζί με το γιο του Σάββα, ο Νεμάνια κατασκεύασε τη Σερβική Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος το 1198-1199 και εξέδωσε τη “Χάρτα της Μονής Χιλανδαρίου”. Το μοναστήρι αργότερα έγινε το λίκνο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε άγιο το Στέφανο Νεμάνια αμέσως μετά το θάνατό του, με το όνομα Άγιος Συμεών ο Μυροβλήτης (Свети Симеон Мироточиви), μετά από πολλά θαύματα.
Πηγή: pravoslavie.ru
Μετάφραση για το πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.